Det är som att få en present

Första året med en ny rabatt är som att få presenter hela tiden. Det är så speciellt att se växterna komma igång och se hur kombinationerna man tänkte ut blir ”på riktigt”. Kommande år vet man ju hur det blir, och även om man kan längta efter att se det igen så är ju den där första förväntan starkare.

I år är det Skära rabattens tur. Allt som kommer upp där är för första gången. Vi anlade rabatten i höstas när den gamla fick tömmas pga att den nya trädgårdsboden delvis hamnade på den platsen. Skära perenner från den gamla rabatten – dagliljor, flox, pioner, sköldpaddsört med flera – blandades upp med mörkbladigt, vitt och silver.

3 maj 14 skära rabatten 2

För två veckor sedan var jag bekymrad över min rosa tulpan ‘Angelique’ som var mer vit än rosa, men nu har den börjat se ut som jag trodde den skulle se ut från början. Och det blev inte så tokigt ihop med vita fransiga tulpanen ‘Swan Wings’ och mörka ‘Queen of Night’!

Skära rabatten är egentligen två då ingången till Bärlandet delar av den på mitten. Den går från skuggigt läge under plommonträdet till soligt längst ut mot gatan och växtvalet är gjort därefter.3 maj 14 skära rabatten
Till vänster på bilden syns grunden till nya trädgårdsboden, till höger Skära rabatten med ingången till Bärlandet i mitten.

En annan ”nying” i rabatten är grönaklejan ‘Chocolate Soldier’ som jag drog upp från frö förra året.2 maj 14 akleja chocolate soldier

Sedan glädjer jag mig åt att bladen på den rosa frilandshibiscusen ‘Hamabo’ spricker ut nu. Så skönt att den överlevde sin första vinter hos oss.2 maj 14 frilandshibiscus

Hoppas ni har haft en skön långhelg. Här har vi byggt på boden, krukat fröplantor och besökt en stor växtmarknad. Vad jag hittade för växter där får jag berätta mer om en annan dag, men med hem kom bland annat ett dussin växter som ska planteras i hypertufatrågen.

20 tankar på “Det är som att få en present

 1. Så galet snyggt det ser ut redan nu, hur ska det bli framåt sommaren? 😉

  Jag skall helt klart komplettera min trädgård med massor av tulpaner i höst.

 2. Kul att hon utvecklades till det du ville – Angelique. Spännande väntan nu då. Känner igen känslan. Det ser väldigt fint ut på bilderna med tulpanerna.

  Var det bra på Alnarp? Jag hamnade på en växtmarknad här i närheten. Men väldigt bra säljare. Tommy Ahnby, Larz Danielsson, Peter Korn mfl… Så det fanns mycket att frestas av.

  Kram, Carina

  • Tack! Njuter av tulpanerna och undrar hur nästa ”blomläge” blir?
   Det var bra i Alnarp, kom hem med väldigt mycket och kommer att få googla en hel del så jag planterar det i rätt läge. Är ju skillnad på soligt lundläge och skuggigt lundläge och – inte minst – hur stort det blir… 😉 Ska berätta mer sedan, men har inte ens börjat anteckna alla namn än.
   Hittade du något kul på växtmarknaden du var på?
   Kram Kristina

 3. SKÅNE…det var nok der jeg skulle ha bodd!! Du verden for en blomstring dere har og har hatt lenge! Praktmagnoliaen din er et syn!! Min, som du kanskje fikk litt inntrykk av, har bare blomster høyt oppe i krona….men ser at jeg har noe å glede meg til i årene fremover! Egene Sparris, i april, utrolig eksotisk! TULIPANER og Peoner…mine apsolutte favoritter! Selv har jeg beskjedent antall tulipaner men Angelique og Swan Wings er jo til å miste pusten av!! Jeg har ofte veldig dårlig blomstring 2 året men prøvde i fjor å strø på blodmel under og like etter avblomstring….kanskje du har noen gode tips? Du er virkelig flink til planlegging Kristina, fargekombinasjoner og hvor de settes i forhold til hverandre…det blir som et kunstverk! Virkelig inspirerende! Klem Christin.

  • Ja, tänk om du hade bott i Skåne så vi hade kunnat besöka varandras trädgårdar ”på riktigt”. Det hade varit något det Christin! 🙂 Men nu får vi göra besöken så här i stället, det är roligt det också.
   Visst är tulpanerna vackra? Jag är riktigt nöjd med dem nu när de har slagit ut ordentligt. Återstår att se hur många som kommer tillbaka nästa år.
   Praktmagnolian planterade vi för 13 år sedan. Första året blommade den med två blommor…
   Kram Kristina

 4. Ja, visst är det spännande med nya planteringar. Så fint det ser ut redan nu. Tulpanerna är ju bara helt underbara.
  Så du var också i Alnarp! Så dumt att vi inte visste om varandra. Vi var där redan kl 10 och tittade runt och 11:20 var mina medhavda slantar slut…..Jag var dock nöjd med det jag fick fatt i men nu i efterhand har jag gått och tänkt….
  Ska bli spännande att se dina inköp.
  Kram, kram

  • Jag var också där vid 10 och gick och tittade runt… Hade, vis av erfarenheten, tagit med en rejäl kassa denna gång. Inte kul att hitta något man letat efter länge och så inte ha möjligheten att köpa plantan.
   Kram tilllbaka

 5. Vad fint med alla tulpaner! Och vad fint ni har det över huvudtaget! Och sparrisskörden – kan inte annat än vara avundsjuk. Tack för dina lönntankar. Den ser ut att ha piggat på sig lite så vi får de.

  kram louise

 6. Förstår att det är spännande att se hur rabatten kommer att bli när allt har slagit ut, tycker den ser fantastisk ut jag. Grönaklejan är riktigt fin.
  Hoppas du får en fortsatt fin vecka!
  Kram Annica

 7. Så kul med nya rabatter. Redan nu ser det jättefint ut tycker jag!
  Som alltid vid nyplantering håller man tummar och tår för att det blir som det var tänkt. Ibland visar det sig (iaf här) att man haft lite otur när man tänkt 😉 Tur att det mesta går att ändra på…

  Kram Tamara

 8. Frilandhibiskusar är så fina! Min blåa blommar rikligt varje år men min vita frösådda har ännu inte blommat. Kanske i år???
  Nya rabatter gillar jag. Just nu har det precis börjat blomma i utökade delen av badkarsrabatten. Ser bra ut. Nya uteköksrabatten är jag också nöjd med såhär långt.
  Jättefint hos er med så många tulpaner.

  Kram

  • Tack! Ja, du har ju också många presenter att se fram emot i år. Jag hoppas, hoppas vår frilandshibiscus ska blomma fint hos oss. Spännande med en frösådd! 🙂
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s