Två mörka skönheter i blom

24 juli veratrum formosanum 1

En del växter köper man (läs: jag) utan att ha en aning om hur de ser ut när de blommar. Jag går på namnet, försäljarens rekommendation eller bara känslan när jag läser beskrivningen på växtetiketten. Just nu blommar en mörk skönhet i Trädhörnet, Veratrum formosanum, en växt från nysrotssläktet som inte har något svenskt namn än. Jag köpte den i våras på växtmarknaden i Alnarp och är glad att jag gjorde så, den är jättesnygg med sina mörka blommor mot grönskan.

24 juli veratrum formosanum 2

I Skära rabatten blommar den andra snyggingen, mörkt ormskägg. Inte för att jag begriper hur man en gång tänkte som gav växten det hemska namnet, men så här vackra lilatonade blommor har den.

17 juli 14 mörkt ormskägg

I dag har maken och jag hämtat hem tre olika sorters grus och sand till gröna taket på boden. Två vändor med släp blev det, tur vi har ett grustag i närheten. Målningen utomhus av hus, garage och bod börjar gå mot sitt slut. Hittills har vi använt nästan 60 liter färg. Många strykningar blir det… Dagens målningsjobb gjordes för omväxlings skull inomhus, nu har nya boden vitt innertak.

Vi har hämtat hem vår nya parakit och Ferdinand har fått sällskap av en ny Isabella. Danmarksresan inkluderade ett besök på en spännande plantskola inriktad på prärieväxter och en fantastisk besöksträdgård. Lovar berätta mer om det nästa vecka.

Önskar er en skön augustihelg!

8 tankar på “Två mörka skönheter i blom

 1. Jag har en Veratrum också, som ser mycket lik ut din och den ska heta svart nysrot på svenska. Smala blad i motsats till den vita nysroten. Men hur som helst, mycket udda blommor och snygg bladrosett.
  Kram
  Marta

  • Ja, jag tror att den är ganska lik den svarta nysroten. Ska bli spännande att se bladrosetten till våren, har förstått att de ska ha snygga blad. Min lilla planta visar inte så mycket av den saken ännu, men jag är glad att den orkade blomma första året.
   Kram Kristina

 2. Trevligt när de okända överraskar positivt. Tycker om hela släktet Veratrum och formosanum var en verkligt vacker mörk sak. Skönt när jobbet med boden går mot sitt slut gissar jag 🙂 Fast kroppen, åtminstone min, mår bättre av fysiskt arbete än mycket annat… Skönt att ha lite tunga projekt att jobba med också.

  Kram, Carina

  • Visst är det. Jag har inga andra från nysrots-släktet, men nu ska jag hålla utkik framöver.
   Ja, det är skönt att se slutet på bodbygget, det håller jag verkligen med om. Inte minst för att växthusbygget kan ta vid då. 🙂
   Kram Kristina

 3. Den där från nysrotssläktet måste jag ha! Underbar! Jag har den vanliga svarta nysroten – Veratrum nigrum (ej blommat i år pga flyttning), som är en trevlig bekantskap, men denna är mycket elegantare. Och även om jag inte är så elegant, så behöver jag bli det, bejaka det.. tänker och känner jag då jag ser din. Så fin!
  Ormskägget är vackert, har blommat en del i år här också. Ja, och det är sant, vilket namn!?!?
  kram
  Katarina

  • Köpte den hos Borealis på STA:s växtmarknad på Alnarp, dit har du ju inte långt nästa vår (den är slut hos dem just nu ser jag). Bara att skriva upp på ”vill ha-listan”. 🙂
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s