Resan som blev en härlig trädgårdsöverraskning

För ett tag sedan berättade jag att en av våra kungsparakiter tyvärr dött och att vi skulle köpa en ny. Fågeln C fick tag på fanns på södra Fyn. Så vad gör man då? Tar hjälp av bloggvärlden förstås! Jag slängde ut en fråga till några bloggare jag trodde åkte till Danmark ibland och fick napp hos Katarina. Jag gillar ju Piet Oudolf och hon tipsade mig om en plantskola på Själland inriktad på prärieväxter och satte mig också i kontakt med en dansk bloggare på Fyn som i sin tur tipsade mig om en besöksträdgård bara några mil från där vi skulle hämta fågeln. Det ni! 🙂

Öresundsbron 2014

Tidigt en morgon åkte vi mot Malmö och bron. Strax efter klockan tio anlände vi till Anne-Stine Stauder och blickade ut över alla växterna som vajade i vinden. Plantskolan är inte öppen varje dag för allmänheten, tar inte kort men har bra priser (och uttagsautomat finns i närmaste samhälle). Det saknades växtnamn på nästan allt, men jag var lycklig ändå. Här fanns en kunnig man som inte bara skrev växtetiketter till det jag köpte utan också hjälpte mig att hitta nya växter till min torra söderrabatt. Efter en timme körde vi vidare mot Fyn med elva nya växter i bagaget, flera av dem var helt nya bekantskaper för mig. Här nedan visar jag tre av inköpen:

2014 Pycnanthemum verticillatum var. Pilosum
Pycnanthemum verticillatum var. Pilosum ‘Bees Friend’. Har så vitt jag kan se inget svenskt namn, men kallas bergsmynta i USA. Ska klara väldränerat soligt läge och som synes på namnet vara en riktig insektsmagnet. Blommorna har precis börjat slå ut så ni får tänka er den där lilla kudden full med de vitlila blommorna.2014 Helenium ‘Ruby Tuesday’
Solbrud, Helenium ‘Ruby Tuesday’, en mörkt varmröd sort med ganska små blommor.2014 Eryngium yuccifolium
Eryngium yuccifolium, skallerormsmartorn, som kommer bli dryga metern hög. Även denna en prärieväxt. Den har fått sitt namn från att roten användes som motgift för skallerormsbett, i USA kallas den Rattlesnake Master. Den här ska vad jag kan se på nätet ha riktigt bra härdighet och klara zon 5.

Lagom tills Birgit Helbo öppnade sin knappt 4000 kvadratmeter stora trädgård för besök på eftermiddagen klev vi in genom grinden. Birgit har bland annat skrivit boken ” Til nytte og nydelse”,  som handlar om hennes vackra köksträdgård, potager, och är utgiven i samarbete med Claus Dalby. Birgits trädgård visade sig från sin vackraste sida och vi strövade runt där länge. (Jag kommer att visa fler bilder från hennes trädgård i vinter när jag kör en liten inspirationsserie från sommarens trädgårdsbesök.)2014 Helbo Fyn
En liten del av trädgården med fyra jättelika buxbomsklot i mitten, en massa rosor, dagliljor, nävor och annat i de fyra olika kvarteren runt mittcirkeln.

En kort stund efter att vi vinkat hej då till Birgit satt en grön stor fågel i sin transportbox i bagaget och talade om att hon inte alls var nöjd med läget. Som tur var tog det bara några kilometer innan hon lugnade ner sig och började äta på äppelklyftorna vi hade gett henne som färdkost.

Väl hemma fick Isabella III övernatta i en undulatbur så länge. Nästa dag var det dags att säga hej till den ivrigt väntande Ferdinand som ropat på sin hona sedan Isabella II dog. Ferdinand klev runt undulatburen, sprätte med fötterna, burrade upp sig och talade på alla sätt om vilken toppenkille han var. När han lugnat ner sig släppte C ut Isabella i den stora voljären. Isabella och han verkar trivas tillsammans, så väl man kan se efter en vecka. De sitter fortfarande en bit ifrån varandra, men är inte osams och det är allt vi begär.3 aug 14 kungsparakit ny isabella
Ferdinand och Isabella, våra två kungsparakiter. Det är en av de största parakiterna och fåglarna kan bli drygt 40 cm från huvud till stjärt.

Det blev en lång dagsutflykt, vi var inte hemma förrän efter 21 på kvällen, men vilken trevlig dag det blev tack vare de fina trädgårds- och plantskoletipsen från bloggvärlden. Tänk vilken tur att man kan ta hjälp av varandra!

14 tankar på “Resan som blev en härlig trädgårdsöverraskning

  • Ja, jag blev väldigt förtjust i den. Har ingen solbrud sedan tidigare, men köpte både ”Ruby Tuesday” och en som heter ”Chelsey” som är riktigt snygg den också i färgen.
   Kram Kristina

  • Ja, varför har du inte det? 😉 Plantskolan ligger ju i alla fall inte så ruskigt långt bort från dig, det tar ganska exakt 1 timme från det att du har kört över bron.
   Kram Kristina

 1. Efter ett långt blogguppehåll så ser jag att jag har massor att ta igen. Så sorgligt att Isabella II gått bort men samtidigt såg jag att det kommit nya små liv. Och här ser jag att Isabella III gjort entré. Hoppas att hon och Ferdinand kommer att komma överens.

  Vilken vacker solbrud. Ska lägga namnet på minnet. Såg också att du haft härliga varma dagar vid poolen och mycket fjärilar. Även här har det varit fjärilar i sommar till min stora glädje.

  Nu ska jag titta vidare. Önskar dig en skön helg 🙂

  Kram Anita

  • Tack Anita! Kul att ”se” dig igen. Jag måste ju berätta att Codonopsisplantorna växer och frodas vid Skära rabatten där de häller på att ta sig uppåt i spaljén.
   Något annat som växer och frodas är de tre små fågelungarna hos rosellorna. Snart är de stora nog att lämna holken och komma ut i utevoljären.
   Kram Kristina

 2. Åh, så kul att få följa dig på din resa! Visst är det så att någons tips leder vidare och än vidare… Än er öppnas, nya möjligheter uppenbarar sig. Kul att vara till en yttepytteliten hjälp i detta. Härigt, härligt, ska bli roligt att följa hur dina nya fynd utvecklar sig. Ja, o att – så småningom – få besöka det du nyss besökt… Så inspirerad o tackar för det!
  kram
  Katarina

  • Yttepytte skulle jag inte säga, det var ju tack vare dig jag hamnade på två så bra ställen. Ja, ska bli spännande att se hur växterna trivs i den skånska myllan, hoppas på det bästa. Funderar på att åka tillbaka till plantskolan i Danmark i vår – kanske kunde vi göra sällskap?
   Kram Kristina

 3. Vilken härlig dag! Kul att du fick lite tips, trots att jag själv inte direkt kunde bidra med något:-) Besöksträdgården ser ju ut att vara ”to die for”! Har sett den på Claus Dalbys hemsida innan, och skulle mycket gärna åka dit någon gång!
  Kram
  Elin

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s