Mitt alldeles egna hav av jätteverbena

I rabatten ut mot gatan vajar nu ett minihav av Verbena bonariensis, jätteverbena. I våras fick jag ungefär 50 småplantor som min snälla mamma hade drivit upp åt mig, hon som har extrabelysning och plats till detta redan i februari. Alla plantor klarade inte den regniga försommaren och den heta högsommaren, men tillräckligt många gjorde det.23 aug 14 jätteverbena
En del av rabatten, den är lite svårfotograferad… Ni får tänka er fem meter rabatt med jätteverbenor.

Nu vajar de små lila blomtussarna över rabattens övriga växter och lockar traktens fjärilar att komma på besök. Det är nog det jag gillar allra mest med jätteverbena, alla insektsbesök.27 aug 14 jätteverbena fjäril påfågelöga 3
Påfågelöga…
27 aug 14 jätteverbena fjäril påfågelöga 2
… en och annan humla…
27 aug 14 jätteverbena fjäril amiralfjäril
…amiralfjäril…
27 aug 14 jätteverbena fjäril nässelfjäril
.
.. och vanlig nässelfjäril.

De här bilderna togs nyligen, ändå är det inte riktigt så det ser ut numera. Nej, jag har grävt upp hela Rosenrabatten och gjort om den. Totalt. Jag ska visa snart, behöver bara ta lite nya bilder först. Men om jag berättar att rabatten numera är omdöpt till Stäpprabatten så ger jag en ledtråd till vad den nya inriktningen är. Och jätteverbenorna? Jodå, de är återplanterade. Så klart. 🙂

Och här är inspirationskällan till mitt lilla hav av jätteverbena…jätteverbena Frankrike 1Vill du se fler bilder från denna underbara franska trädgård, så klicka bara här.

22 tankar på “Mitt alldeles egna hav av jätteverbena

 1. Härligt med verbenahav! Blir lite nyfiken – kommer du ta upp de i höst? Eller klarar de sig ute i dina trakter… Jag var på Mandelmanns, Djupadal i fredags och de hade en stor, fantastisk verbenabädd. Inspirerande 🙂

  Kram, Carina

  • Ja, jag ska ta upp dem i höst är det tänkt och se om jag kan övervintra dem. De övervintrar på friland om vintern är mild, men de sista tre har de inte klarat sig. Planterar dem i en stor kruka som står frostfritt och vattnar sparsamt. Gjorde det för några år sedan och då klarade sig en del i alla fall. Mandelmanns skulle jag vilja besöka, står på listan. 🙂
   Kram Kristina

 2. OJ! Inte dåligt att få så många jätteverbenor. Jag brukar ha högst fem. Inte heller dåligt att du gjort om Rosenrabatten också under denna säsong. Antingen har det ju varit kruttorrt eller dyngblött.
  Lycka till med alla projekt!
  Kram Luna

 3. Minns bilden från verbenahavet från ett av dina tidigare inlägg. Roligt att du lyckades så bra med ditt eget lilla hav. Underbart också att se alla fjärilar. Spännande med rosenrabatten och att den nu blivit en stäpprabatt. Har mina aningar men väntar spänt på bilder 🙂
  Ha en fin onsdag kväll!
  Kram Anita

  • Ja, det blev många frösådda här också, men i år behövde jag dem inte. Ska strössla frön där jag vill ha plantor nästa år + försöka övervintra de stora plantorna från denna sommar.
   Kram Kristina

 4. Jeg er som du, glad i hav av Kjempeverbena. Jeg overvintret en del av mine og de ble flotte i år. I tillegg dukket det opp mange nye i bedet…de hadde frøsådd seg selv til min store glede! Nydelige bilder med sommerfuglen.

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s