Sylt av blomsterkornellens röda bär

Om någon hade sagt till mig att jag skulle skriva om det här ämnet för ett år sedan hade jag skrattat. Men ibland överraskar naturen.

Så här ser vår blomsterkornell, Cornus kousa, ut just nu.

7 sep 14 sylt cornus kousa blomsterkornell 4
Massor av stora röda frukter i hela trädet. 7 sep 14 sylt cornus kousa blomsterkornell 3
Strävt rött skal på utsidan…7 sep 14 sylt cornus kousa blomsterkornell 6… och mjukt gult fruktkött på insidan.

Bären (som inte bildas varje år) efter blomningen är stora och jordgubbsröda. Och ja, de är ätliga.

Funderade på när de kunde tänkas vara mogna i går, knölade mig in bakom trädet och upptäckte att det redan hade börjat släppa sina mogna frukter. Skakade trädet och fler trillade ner. Men ännu är det många kvar. Och det är nog tur om det ska bli någon sylt att tala om.

7 sep 14 sylt cornus kousa blomsterkornell 5
Ett knippe nyplockade stora blomsterkornells-bär. 

Det här är nämligen inte något för den stressade. Det hårda och sträva höljet är tydligen inte gott, utan det är det gula söta innanmätet man vill åt. Jag har läst om andra som gröpt ur fruktinnandömet med sked (omständigt) eller kört bären i någon form av råsaftscentrifug (har jag inte). Jag testade att trycka dem genom en trådsil, som när man passerar hallon, och det gick bra. Skalen blev kvar och det gula innandömet kom ut på andra sidan silen.

7 sep 14 sylt cornus kousa blomsterkornell 7
Den gula fruktköttspurén rann ner i skålen under silen.

Men av 54 bär blev det 90 gram fruktpuré att koka sylt på. Jag använde mig av syltsocker och den färdiga sylten rymdes i en vanlig kryddburk + att jag fick över lite extra att ha som smakprov.

7 sep 14 sylt cornus kousa blomsterkornell 2
Lite lön för mödan? Inte blev det mycket av de många bären. Det mesta av sylten rymdes i en urdiskad kryddburk.

7 sep 14 sylt cornus kousa blomsterkornell 1
… men sylten var riktigt god på en skiva rostat bröd.

Smaken? Lite som en blandning av nektarin och kvitten. Sött, tropiskt med lite syrlig underton. Skulle kunna tänka mig att den är lika god till lite mogna ostar eller på syltkakor. Så även om det tog sin lilla tid ska jag skörda resten och koka sylt på också. Fast jag sparar nog ihop en större omgång med bär i kylskåpet först.

Nu är jag nyfiken på att höra, är det fler som fått bär på Cornus kousa i år? Har ni smakat på bären och vad tycker ni om dem?

 

18 juni 14 blomsterkornell 2
Så här såg blomsterkornellen ut i försomras när den blommade. De vita bladen är egentligen inte blommor, utan blomman är den gröna pricken i mitten (det som nu har blivit bär).

Jag har inte sett några bär på vårt träd tidigare år, men å andra sidan har blomsterkornellen aldrig blommat så rikligt som i år. Har läst mig till att det är föregående års sommarvärme som bestämmer hur stor blomning det blir. Det bådar ju gått även inför nästa år! 🙂

20 tankar på “Sylt av blomsterkornellens röda bär

 1. Så intressant med bären och fina är de. Blomsterkornell är en underbar buske på många sätt, men jag har ingen själv tyvärr. Lyssnade till Anders Stålhand på skördefesten i helgen ( han med kubbhatten) och han inspirerade att prova många slags växter för de ätliga bärens skull.
  Kram Luna

  • Du får hålla utkik i din omgivning, någon annan kanske har ett träd. 😉 Det var godare än vad jag hade vågat hoppas. Var ju tvungen att testa så jag visste om det var mödan värt eller inte.
   Kram Kristina

 2. Vilka häftiga bär! Så kul att du tog dig tid med omaket att göra sylt. Er blomsterkornell är så otroligt vacker. Den ser helt overklig ut med alla vita blommor. Intressant det där med blomningen.

  Kram,
  Maria

 3. En för mig helt ny buske. Verkar ju spännande med både de vita bladen och sen jättebären. Alltid kul att testa nåt nytt och det här blev ju verkligen en exklusiv sylt för gourmander. Gissar att det finns en hel del bär man skkulle kunna använda i trädgården om kunskapen räckte till.
  Tack för intressant inlägg.
  Anette

 4. Cornus kousa är en av mina absoluta favoriter som jag har njutit av på mina Englandsresor. Men att det bildades så vackra bär visste jag inte. Och att det gick att göra sylt på dom. A nice cup of tea med rostat bröd med sylt av blomsterkornell låter helt rätt.

  Ha en fin dag!

  Kram Anita

 5. Så vackra bär! Ja, och vilket jobb… men ibland kan sådant pyssel nästas vara meditativt om man är i rätt stämningsläge. Ungefär som när man skrubbar de riktigt små och jordiga nypotatisarna. Nästan inte lönt, men ändå… Inspirerande inlägg som fick mig att öppna kylen och ta fram en marmeladburk (dock köpe =oP), ha ha!
  kram
  Katarina

  • Ja, men det var ju en riktigt bra jämförelse! Det är ju inte så att jag skulle göra sådan sylt varje år, men det här är kanske enda gången på flera år som det är så mycket bär, klart jag måste passa på då. Marmelad är gott! 🙂
   Kram Kristina

 6. Låter aningens omständlig den där processen 🙂 Har faktiskt inte tittat om det är bär därute eller ej. Däremot tar jag tacksamt emot en slösande blomning nästa år…. Fotade en vackert rosaröd på en plantskola i våras – bara för att komma ihåg namnet.

  Kram, Carina

 7. HÄFTIGT de bären kände jag inte till 🙂 hoppas ni har samma soliga sommarväder idag som här i GBG.

  Jag bjuder in dig till tävling på bloggen….VINN tapeter värda 6000 kr till ett helt rum 🙂

  Ha en skön vecka

  LOVE Maria at inredningsvis – inredning it’s, Swedish for decor 🙂
  inredningsvis.se

 8. Vilken intressant läsning om korneller. Själv planterade jag min för två år sedan och ännu ingen blomning, nu blir jag lite hoppfull till nästa år med tanke på årets värmebölja.

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s