Det ska inte bli tredje gången gillt!

(Det här inlägget är ett ”dubbelinlägg”. Den som vill kan studera hur avenbokshäcken ut mot gatan, uppstamningen av kopparlönnen och beskärningen av klotrobinian har blivit under två års tid.)

I vår trädgård har gräsmattan krymt bit för bit under åren. Numera har vi bara en gräsmattecirkel kvar på framsidan av huset. Förr var den grön och sammetsmjuk (om än med en hel del ogräsinslag).

I slutet på sommaren 2012 började gräset att vissna. Jag skulle bara kratta bort det vissna och så i lite nytt. Men det var inte visset. Det var pingborrar. De där äckliga feta larverna vars älsklingsmat är gräsmatterötter. Våra gräsmatterötter! Vi drog bort stora sjok av död gräsmatta. Vi grävde upp hundratals larver. Fyllde sopsäck på sopsäck.2012 pingborre 2

 

Efter att ha jämnat till och sått i nytt gräs såg det ut så här:30 sep 12 gräsmatta rosenrabatt framsida

Våren 2013 fick vi stänga av gräsmattan, ingen fick gå där medan alla små ynkliga nya strån växte sig starkare. Vi fick gå runt huset i stället för att gå närmaste vägen till trädgårdsland och kompost.Framsidan med gräscirkeln

I slutet av sommaren var den äntligen grön och frodig. Sedan började den vissna… Den här gången väntade jag inte med att kratta. Vi krattade. Grävde. Fyllde sopsäckar. Tiggde till oss uppgrävda grästorvor när kommunen grävde ner ledningar, lappade i dem hjälpligt där vårt gräs var borta. Suckade.9 okt 2013 gräsmatta rosenrabatt framsida

Våren 2014. Vi gödslade, klippte, pysslade om vår numera ganska gropiga gräsmatta, men denna vår gick den i alla fall att gå på. I augusti, när hettan lagt sig och fukten började komma tillbaka beställde vi. Dundermedlet. Det enda motmedlet. Våra miljontals små krigare som ska göra slut på årets omgång med larver.pingborre chafer grub killer

För att de är där, larverna, det vet vi. Vi såg ju skalbaggarna hovra över gräsmattan i försomras och inte ge sig av trots att vi satte igång vattenspridaren för att få dem att fly.

Nu spanar jag på gräsmattan. De små bruna partier som dyker upp rycker jag oroligt i. Men gräset sitter än så länge fast och är grönt och frodigt. Låt oss hoppas att krigarna ger larverna vad de tål.18 sep 14 framsida stäpprabatt gräsmatta

Det här var mitt inlägg i veckans tema Sommarplåga inne hos Hélena. Titta gärna in där och se vad andra tycker är plågsamt i sommartider.

Önskar er alla en trevlig helg. Själv är jag ledig i dagarna tre efter att ha jobbat förra helgen. Ska ägna min tid åt att plantera ut inköpta plantor i Trädhörnet och Lundområdet samt måla klart invändigt i trädgårdsboden. De lovar 19 grader och mestadels sol i helgen, det ser jag verkligen fram emot!

38 tankar på “Det ska inte bli tredje gången gillt!

 1. Det är inte nån måtta på vad en odlare ska få utstå. Här här vi klarat oss från dessa larver än så länge, men det finns andra plågor.
  Hoppas nu nematoderna gör sitt så ni får behålla gräsmattan en gång för alla.
  Kram Anette

 2. Tänk så mycket det finns som kan ställa till det för oss trädgårdsnördar… Dessa larver har jag inte haft…än. Men jag vågar väl knappt skriva det för då flyttar de nog in 🙂
  Kram Hélena

  • Det tristaste är att larverna kan leva flera år i jorden och knapra gräsmatta, det var därför vi plockade och plockade… Nu hoppas jag de pyttesmå nematoderna knaprar larver i stället. Hoppas du slipper dem!
   Kram Kristina

 3. Nej men usch! Det var verkligen en sommarplåga som man kan vara utan. Jag har läst om pingborrar, hur dom kan ödelägga hela gräsmattor. Stackars er. Jag hoppas och håller tummarna för att er lilla armé gör sitt jobb och kämpar ner alla larver så ni får behålla er gräsmatta frodig och grön.

  Önskar dig en fin septemberhelg!
  Kram Anita

 4. Det där känner jag igen från vår förra trädgård men vi hade inte pingborrar utan trädgårdsborren. Vi gjorde som du och beställde nematoder som vi vattnade ner. Vi märkte verkligen resultat! I vår nuvarande trädgård har vi problem med ollonborren men än så länge grävs de bara upp. Lycka till! Merja

 5. Vilket elände!! Visste inte att det kunde bli så där….Ni har varit otroligt duktiga som kämpat på. Håller tummarna att gräsmattan klarar sig nu. Kul med före och efter bilder:)
  Trevlig helg!

 6. Det där har jag också råkat ut för. Inte alls kul. Numera ställer jag ut gula plasthinkar med vatten i när skalbaggarna svärmar och det hjälper bra. De söker sig till hinkarna och ”simmar”….sen brukar skatorna komma och rensa bort dom från hinkarna. En och annan larv blir det i gräsmattan men inte så det märks så mycket.

 7. Ja, det är hemskt när de invaderar! Tur ni hittade lösningen, annars hade jag tipsat om det! 🙂 En del (återförsäljare av vissa gräsyteprodukter) säger att det beror på svaga gräsrötter, och, ja – visst – det KAN inverka, men har man stora angrepp och har börjat om så tycker jag man ska slå till med nematoden Steinernema carpocapsae! Verkar vara flera som säljer den nu! Ha det gott! 🙂 Mia

  • Vi var inne på det redan förra året, men trodde inte det skulle bli ett så stort angrepp två år i rad. I år chansade vi inte… Förra året åt de både det nysådda gräset och det gamla, det verkade inte spela så stor roll för dem, rötter som rötter.
   Ha det fint du också!
   Kristina

 8. Men fy så hemskt. det vill ja inte ha räcker med mördarsniglarna som i saka mak kryper in till mig.
  Hoppas att allt ordnar sig för gräsmatta vill vi ju ha
  Ha en fin lördag
  kram Meta

 9. Det problemet känner jag igen. För många år sedan fick vi det på ena sidan av trädgården. Jag köpte ganska snabbt nematoder och det blev genast bättre. Sedan dess har vi inte haft pingborrar i gräsmattan. Peppar , peppar! Men nu är det svartrost på hela ligusterhäcken . PUH!
  Ha en trevlig ledig helg!
  Luna

 10. Vilken skräckhistoria! Vilken plåga! Och vilket arbete och uppoffringar ni gjort. Håller tummarna för att larverna nu försvinner för gott.
  Kram
  Marta

  • Ja. Förra hösten var inte kul, det ska jag ärligt säga. Det har ju tagit flera dagar att fixa varje gång, och det finns ju så många andra saker i trädgården som är roligare än just detta. Till våren får vi väl försöka jämna till de värsta ojämnheterna…
   Kram Kristina

 11. Tur det finns en fungerande metod annars blir ju jobbet helt tröstlöst. Snart har ni förhoppningsvis en smaragdgrön rundel att njuta av.

  Kram, Carina

  • Vet du, vi njuter redan! Den är grön, grön, grön! De två tidigare åren har angreppen synts tydligt redan i slutet på augusti, så det verkar ju som om vi klarar gräsmattan detta år. Nematoderna funkar, men billigt är det inte. Tur vi har så få kvadratmeter.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s