Titta här, två meter hög idegranshäck vid nya trädgårdsboden och uppfarten. Ska bli en låg häck utmed gången också. Om en helg eller så, när vi orkar gräva upp resten av häcken. Det tog sin lilla tid att gräva upp de första plantorna som bildat häck runt sandlådan i Trädhörnet.
Foto taget från uppfarten. Häcken döljer Skära rabatten och grannhuset och nu blir bågen med klematis ‘Summersnow’ verkligen en portal in i trädgården.
Tio år har de stått där, idegransplantorna, men de gick faktiskt att flytta. De tjockaste rötterna var som mitt pekfinger, men plantorna hade också en massa smårötter, så jag tror det ska gå bra. Gäller bara att vattna, som vanligt. Vi lämnade kvar en rotklump på 30-40 cm i diameter, skakade av lös jord och då gick plantorna viktmässigt att lyfta och sätta på plats när vi hjälptes åt, maken och jag.
Några plantor till vänster och två plantor till höger är kvar, sedan är hela häcken borta. Väggen som skymtar till vänster är lekstugan/fågelhuset och stammen tillhör vår Ginnalalönn.
Glugg. Här stod det fyra idegransplantor förut. Tidigare i år har C grävt ur åtskilliga skottkärrelass med sand, nu ska reservjord som vi har lagrat på ett annat ställe i trädgården köras hit och tippas. Minst ett träd till ska planteras här, och så drömmer jag ju om ett litet vattenblänk för djurlivets skull.
Vad jag ska ha innanför idehäcken vid boden? En ros eller två tror jag. Och en massa tulpaner. Och krokus. Vill ha något fint att titta ut på genom fönstret när jag står vid arbetsbänken i boden och planterar. Blir något som matchar Skära rabatten på andra sidan gången.
Från gången vid Skära rabatten, mot uppfarten. Fyra idegransplantor bildar tät häck vid klematisbågen.
Omgörningen i Trädhörnet är nu officiellt igång. Skrev lite om det i januari här och i menyn ovan visar jag under trädgårdsskissen vad vi tänker göra. Och om ni undrar varför det inte finns foton från själva flytten. Det regnade. Hela tiden. Den där tröttsamma sortens strilregn. De här fotona är tagna när det slutade regna. Då var vi klara…
Roligt att få följa med på flytten av häcken, ingenting är omöjligt:) Så fint det blir, ser rosorna och alla vårlökar framför mig. Bra jobbat, förstår att det var en hel del arbete.
Kram Maria
Mmm, tror det kan bli fint med en blommande rosbuske framför den mörka idegranshäcken. När jag bara kunnat bestämma mig för vilken, haha!
Kram Kristina
Fantastiskt att de gick att flytta. Bra att flytta så här på hösten men som du skriver, vattna och vattna ännu mer. Ser väldigt bra ut och häckar som avgränsning gör väldigt mycket för rumsligheten.
Ja, det var lite nervöst när vi grävde upp den första, men så här långt gick det bra. Frågade en kunnig plantskoleman om när flytten skulle göras och han sa mitten – slutet av september, inte före.
Kram Kristina
Vilket jobb! Men ändå intressant att rötterna inte var tjockare ändå. Bra när man vill flytta ;).
Ha det bra!
Kram
Ja, lite tur hade vi allt där.
Kram Kristina
Ok, Kristina, ett hästjobb till! Min man kallar mig för ”Duracella”, men du överträffar mig med råge.
Intressanta uppgifter om idegran, jag har också en häck som ska ska hållas låg och smal, är ambitionen. Jag har många självsådda småplantor av idegran i trädgården, på olämpliga ställen, så klart, och när jag gräver upp är det inte alltid jag får med tunna rötter men det går alltid bra ändå, oavsett årstid och påföljande behandling (jag gör bonsai-övningar på dem ibland). Idegran är det tåligaste man kan ha i växtväg.
Nu har du två nya ytor att leka med också, det är drömmen så här års.
Kram
Marta
🙂 Japp, projekt-Kristina är mitt andra namn. Och då har jag ju inte ens berättat om planen för Lundområdet än… 😉
Mina idegransfröplantor får stå kvar tills de är hyfsat stora, för precis som du säger så är rötterna lite små.
Kram Kristina
Inte dåligt att klara att flytta en sån stor häck och flitiga är ni som jobbar till och med i regn.
Allt gott
Anette
Ibland har man inte så stort val när det kommer till vädret… 😉 Hoppas på uppehåll när vi tar resten till helgen som kommer.
Kram Kristina
Fantastiskt att det gick så bra att flytta dom trots att dom var tio år gamla. Kul att följa med på era trädgårdsprojekt. Du dokumenterar så bra. Ska bli spännande att se vad det blir på det som nu är ”bar jord”. Vilken sorts träd det blir och vilka rosor. Och vattenblänk är underbart även om det i sommar har varit enormt mycket alger i mitt lilla blänk. Men grodorna har trivts där.
Ha en fin dag!
Kram Anita
Ja, det kändes bra att de gick att flytta, hade varit så synd om det bara blev ”avverkning”.
Ha det bra du också!
Kram Kristina
Oj oj oj, vilket jobb! Men bra blir det.
Som du märker kom jag inte iväg till Alnarp idag, tyvärr. Sonen skulle hämtas på stationen mm. Men det blir väl fler tillfällen. Kanske skriver du lite om lökmötet?
Kram
Katarina
Det blir fler tillfällen, det är jag säker på. Ska nog skriva lite om mötet, temat på veckans Blommig fredag inbjuder ju till det. 🙂
Kram Kristina
Allt går bara man vill – så tänker jag. Och det brukar lösa det mesta. Tar en stund att klura ut själva lösningen ibland… ..men så kul när den faller på plats. Kul att ni kunde återanvända Taxusen – resultatet ser väldigt bra ut. Att det sen öppnar för nya möjligheter gör allt ännu bättre eller hur 😉
Kram, Carina
Man måste ju prova, går det så går det. Vi är riktigt nöjda med det nya intryck som den flyttade häcken bidrag till, det känns mer ”helt” i den delen av trädgården nu när häcken står vid uppfarten som en fin grön vägg.
Kram Kristina