Göra om, göra rätt, göra en ny rabatt

Det var inte alls meningen att göra en ”ny” rabatt för några veckor sedan, speciellt inte som jag grävde om den så sent som förra året, men så kan det bli.

Jag har en längre tid varit ickenöjd med vår Rosenrabatt som ligger i söderläge ut mot gatan. Vi la pengar på nya Austinrosor förra året, grävde ner bevattningsslang och gjorde jordbyte enligt konstens alla regler. Facit: en död ros efter vintern och fem knappt knähöga som har blommat mycket sparsamt (om alls) denna sommar.

Ett stenkast bort, i Magnoliarabatten, blommade det däremot i överflöd sedan jag gjorde om den delen förra året. (Växtlista hittar du här).18 juni 14 magnoliarabatten

Och det var det som startade tankarna på att göra om och göra rätt. Ge upp rosorna. Göra om Rosenrabatten och slå ihop den med närliggande Magnoliarabatten och döpa om dem till Stäpprabatten. Satsa på torktåliga växter som verkligen trivs i solgasset och det torra läget. Stäppsalvior, stäppliljor, kniphofia, törlar, nävor…

2014 stäpprabatt rosenrabatt före
Före. Ser ni de fem rosorna? Inte jag heller.2014 stäpprabatt rosenrabatt före 2
Alla växter uppgrävda, satta i krukor och redo för utplantering.

Så därför grävde jag upp varenda växt i den fem meter långa Rosenrabatten, satte dem i krukor och plockade sedan fram nyinköpta torktåliga växter. Ställde ut krukorna i rabatten. Flyttade om. Kände av. Jämförde lila-blå nyanser, vilka växter var snyggast ihop? (Fattar ni vad många olika nyanser det finns?!)

2014 stäpprabatt rosenrabatt efter
Efter. Syns kanske inte så stor skillnad på bild, men det är oerhört många fler sorters växter nu som (förhoppningsvis) kommer att blomma hela sommaren nästa år. Jätteverbenahavet är inte ett hav längre, utan jag har samplanterat flera verbenor i grupper. Lyckas jag övervintra dem så ska jag sätta ut dem styckvis igen nästa år.

Växterna är planterade tätt. Om ett år eller två lär jag se vad som går bäst och då får jag säkerligen plocka bort några plantor, men det är helt okej. Jag har det hellre tätt från början än rensar ogräs.

När jag ändå var i omgörningsfasen passade jag på att stamma upp kopparlönnen som ligger i slutet av Stäpprabatten (den skymtar till höger i bilderna på rabatten ovan). Den har sommartid mest påmint om en stor grön buske, den vackra flagande barken har bara synts vintertid, när bladen har fallit. Och det är ju förskräckligt synd.2014 Kopparlönn före  2014 kopparlönn efter
Före och efter beskärning.

Det här var premiärfotona på hur Stäpprabatten blev. Ska bli mycket spännande att följa dess cykel nästa år, som jag gjort med nya Skära rabatten under detta år.

Eftersom Premiär också är höstens första tema i Blommig fredag kändes det perfekt att berätta om rabattomgörningen just i dag. (Att jag sedan glömde bort vilken dag det var i går och la ut ett helt annat inlägg då kan vi ju tala tyst om… 😉 Men är ni sugna på att baka kakor kan ni ju kolla in det också.) Nu ska jag se vad ni andra som deltar skriver om. Trevlig helg, än en gång!

35 tankar på “Göra om, göra rätt, göra en ny rabatt

 1. Vilket härligt inlägg, hit måste jag komma tillbaka och begrunda mera, ser ju kalasfint der som blir!
  Jag planterade också Austinrosor förra året, de är ganska taniga tyvärr, men de har övverlevt!
  Jag tror helt klart att jag skulle ha grävt mer dem djupare!

  Vi ses igen och lycka till med allt det nya, genomtänkta! Kram Ewa 🙂

  • Tack och välkommen hit! Jag hade Austinrosor förr i denna rabatt och de var stora och vackra, men nu får det bli annat i stället. Rosorna? De får flytta till en annan rabatt i halvskuggigt läge.
   Kram Kristina

 2. De där besvärliga planteringarna vad det nu beror på kan sätta griller i en. Hoppas du lyckas denna gång. Tänker göra likadant med våra Jätteverbenor, övervintra och sätta många tillsammans. De går bra att övervintra i källaren här, barrotade och inpackade i vitmossa.
  Trevlig helg!

 3. Åh så vackert det blir! Ja, och jag vet hur många nyanser det finns, ha ha! Känner igen det där med att placera, flytta runt, flytta lite till. Sedan tillkommer olika ljus, som både kan lyfta men också sänka det som nyss verkade smått fantastiskt.
  Den orange anisisopen, vad heter den? Så vacker!
  kram
  Katarina

  • Får väl se om nyanserna blev rätt ihop nästa år (beror ju på vilka som blommar samtidigt). Den orange anisisopen har tyvärr inget sortnamn, köpte dem på utförsäljningsrea på Eko… 😉 Påminner om ‘Apache sunset’ som jag haft förr, men är förmodligen en annan sort. De har ju tyvärr en förmåga att frysa bort, de där orange anisisoparna. Men kanske vill de vara kvar denna gång?
   Kram Kristina

 4. Austinrosor är inte värdens lättaste och så en torr sommar på det. Förstår om du vill göra om rabatten i år. Ett annat år kan det gå bättre men för att vara på säkra sidan är alltid bäst att satsa på torktåligt i söderläge. Magnoliarabatten ser frodig ut dock.
  Kopparlönnens stam är underbar hela året. Min har som tur är bara en hög stam och den syns tydligt från håll.
  Lycka till!
  kram luna

  • Tack Luna! Jag hoppas det blir bättre nu, även om det känns i hjärtat att överge rosorna i denna rabatt. De jag hade här förr var så stora och kraftiga. Men, men. De taniga rosorna får flytta till en annan rabatt med halvskuggigt läge och så hoppas jag att de trivs bättre där. Gillar kopparlönnen mycket, den är verkligen ett av favoritträden. Och visst vill man se stammen året om? 🙂
   Kram Kristina

 5. Ja, ibland är det bättre att göra om, då kan det ju bli ännu finare premiärer nästa år! Funderar lite på din jordmån, om inte rosorna trivdes, kanske behövdes det större jordbyten? Men det här kommer ju bli lysande med en lite mer prärielik plantering! Kopparlönnen blev märkbart mycket snyggare efter beskärningen! Hoppas du får en skön helg! 🙂 Mia

  • Tack! Jordmånen här är 30 cm ditlagd matjord med lite lera i. Men under är det sand och/eller keramisk lera… Diskuterade jordbytet i detalj med rosförsäljaren, men det hjälpte ju tyvärr inte. Finaste rosjorden osv… Men, men. Nu satsar jag på annat och hoppas nästa år kunna titta på den här rabatten utan att sucka.
   Önskar dig också en fin helg!
   Kristina

 6. Så snygg lönnen blev! Det är trist när växter inte trivs och det kan sitta långt inne att flytta eller ta bort, men det kommer att bli så fint när de som fick komma istället tackar för läget 🙂

 7. Rett vekst på rett plass er jo hagekunsten! Håper det blir bra 🙂 Synd det ikke gikk med rosene. Austin selv anbefaler jo å plante minst tre roser sammen for et frodig uttrykk…

  • Ja, Austin tycker ju det, men jag vill ha in andra växter i rabatten också. 🙂 Nu får rosorna flytta till en annan rabatt, hoppas de trivs bättre där. Och det där med rätt växt på rätt plats är ju själva kärnan, jag håller med.

 8. Om du visste så glad jag blev när jag fick se ditt inlägg. Gör om gör rätt! Det är något jag bara måste lära mig. Jag har kämpat med min roslund i många år. Rosorna har inte trivts men har fått stå kvar. Är det en roslund måste det ju finnas rosor. Men i år har jag insett att jag måste göra något till nästa år. Ros efter ros har dött i sommar av okänd anledning, möjligen kan kaninerna ha ett finger eller kanske en tand med i spelet. Jag hade redan bestämt mig för att gräva upp rosorna och hitta på något annat där nästa år. När jag läste ditt inlägg blev jag till 100% övertygad om att göra det. Jag har även lavendel där och den har inte heller trivts speciellt bra. Ett par plantor, som jag inte fick plats med, flyttade jag till ”köksdelen” och dom har trivts hur bra som helst. Det är ju naturligtvis där dom ska vara. Så nu ska här planeras över vintern. Och din nya rabatt tror jag kommer att bli fantastisk!

  Ha en skön vecka!

  Kram Anita

  • Ja, precis så är det. Man måste vara mentalt beredd på att vilja förändra för att det ska kännas bra. Men när man väl är det känns det desto bättre. Ska bli så spännande att se vad du hittar på i stället för dina rosor! Och jag glädjer mig att lavendeln trivs bra i köksdelen. Ha en riktigt fin vecka!
   Kram Kristina

 9. Enklast är ju att gilla läget, åtminstone om man vill ha ett enkelt liv 🙂 Tycker det är sympatiskt att inte planera för att behöva vattna… Men den lilla pimpinellen tror jag är en Thalictrum – kiusianum ser det ut som och den har jag i ett skuggigt, torvigt lundparti. Synd om den dör… för den är söt.

  Kram, Carina

  • Mmm, eller hur? Jag gillar ju inte att vattna mer än nödvändigt. Ska kolla upp plantan så den inte dör pga felplantering, tack för att du säger till! Har köpt den på en stormarknad så det kan ju mycket väl vara fel etikett också…
   Kram Kristina

   • Jag kanske är ute och cyklar men vatten är en högst ändlig resurs som vi slösar otroligt med…

    Stormarknad – ja då är den nog felmärkt. Du har säkert dragit en vinstlott i så fall 🙂

    Kram

   • Speciellt om man som vi dessutom vattnar med dricksvatten. Nu har jag inhandlat en regntunna på 300 liter, den ser jag fram emot att få hämta vatten från nästa år och ha lite mindre dåligt samvete för saken.
    Synd att det är kolmörkt ute, nu måste jag ju vänta tills i morgon för att kolla etiketten.
    Kram Kristina

 10. Då ser vi fram emot att få följa din stäpprabatt😊 Det var ju synd att du fick ge upp rosorna men det är roligare att ha en rabatt som frodas än en som ser halvtaskig ut. Kopparlönnen är underbar!!
  Ha det gott! Milla

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s