Insekters surr i färgstark plantkombination

juli 2014 ringblomma gurkört humla 4

Denna vecka hoppar jag på Blommig fredag som har temat Sommarens vackraste. Det finns så mycket som är vackert, men i dag tänkte jag visa en kombination som jag drömde om tidigt i våras när jag valde frön och som jag blev riktigt nöjd med. juli 2014 ringblomma gurkört 1
Bild från när ringblommorna och gurkörten började blomma i början av juli.

Ett litet hav av vit gurkört och ringblomma ‘Indian Prince’ och ‘Peach Sherbert’. Blommorna växte i en av de upphöjda odlingslådorna i trädgårdslandet, tillsammans med dill och salladsärtor. Om det var tack vare ringblommorna ska jag låta vara osagt, men i år hade jag inga löss alls på dillen. (Klicka på någon av bilderna så kommer de upp i stort format).

juli 2014 ringblomma gurkört 6

Bin och humlor surrade omkring hela sommaren, speciellt gurkörtens blommor var populära.juli 2014 gurkört humla 2

juli 2014 gurkört bi

Och, jodå, jag vet att jag kommer att ha en massa småplantor i landet till våren. Men det är ju bara bra, då slipper jag så nya och kan plantera ut dem där jag vill ha dem nästa sommar. För den här kombinationen vill jag inte vara utan! Det var vackert till och med när blommorna började vissna.

juli 2014 ringblomma 12 juli 2014 ringblomma 11

Nu är det två dagar kvar på den Permakultur designkurs, PDC, som jag går under två veckor (därav bloggtorkan). Intensiva dagar och så oerhört lärorikt. Deltagare från flera länder ger olika perspektiv och allas våra olika förkunskaper tas till vara. Det kommer bli en hel del permakultur här på bloggen framöver. För att inte tala om i vår trädgård. Jag ser fram emot att få dela med mig av mina nyvunna kunskaper – det är en del av konceptet.

Och har du (liksom jag för inte så länge sedan) inte en aning om vad permakultur är, så har du kanske läst/hört talas om stadsodling och skogsträdgårdar. Båda är en del av permakultur, men den är samtidigt så mycket mer. Enkelt sammanfattat är permakultur ”ett samarbete med naturen, med omsorg om människorna och om jorden för att skapa miljöer som bygger på ömsesidigt positivt beroende”. Här kan du läsa mer om permakultur i Sverige (därifrån kommer citatet) och se när det hålls en PDC i närheten av där du bor. Jag kan varmt rekommendera det.

Önskar er alla en fin helg! Vill du se vad andra tycker har varit vackrast i sommar tittar du in här.

32 tankar på “Insekters surr i färgstark plantkombination

  • Tack! Nästa år ska jag plantera något färre plantor på ytan, hade glömt hur mycket gurkörten brer ut sig efter ett tag… Men annars fungerade kombon bra tillsammans.
   Kram Kristina

 1. Mycket fin samplantering. Den kanske jag till och med lånar nåt år : ) Även om ringblommorna självsår sig är de ju väldigt lätta att ta bort från oönskade ställen. I år har jag också lärt mig att det är en bra gröngödslingsväxt att odla istället för att låta jorden stå bar om det nu skulle hända nånstans.
  Låter spännande med din kurs i permakultur. Har hört lite om skogsodling, men skulle gärna vilja veta mycket mer.
  Ha det så gott i helgen
  Anette

  • Tack, du får så gärna låna den. 🙂 Finns många användbara tips från permakultur, just användningen av ringblomma för att ”bekämpa” skadedjur är en av dem. Lovar berätta om fler.
   Kristina

 2. Vitt och guldfärgat är fräscht. Ser med spänning fram mot kommande inlägg om permakultur. Det ligger i Feng Shuis anda att värna om naturen, lära och förstå vad som händer om vi manipulerar med den. Kretsloppet är det primära.
  kram Luna

  • Precis, kretsloppet är så oerhört viktigt. Har fått mig mer än en tankeställare över vad jag gör i trädgården de här två veckorna (och då tyckte jag ändå att jag odlade hyfsat ”snällt” redan innan). Det kommer att bli en hel del förändringar allt eftersom i vår trädgård.
   Kram Kristina

 3. Vacker kombination! ringblommarna får gärna fröså sig hos mig. Blir det för mycket ovan jord gräver jag ner en del 🙂 Att berika och återföra på ett naturligt och uthålligt sätt känns verkligen bra.

  Kram, Carina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s