Tre julklappstips för trädgårdsvänner + bästa pepparkaksreceptet

Ja, nu närmar sig första advent och veckans Blommig fredag handlar om förberedelser. En viktig sådan i vår familj är att baka pepparkakor. Och för de som inte brukar göra det eller har provat med dåligt resultat, klicka här eller se under recept i menyn ovan. Där bjuder jag på ett hundraårigt släktrecept som ger lättkavlade spröda pepparkakor.

Att komma på bra julklappar är väl en annan av förberedelserna, om inte till advent, så till den stundande julen? Jag tänkte passa på att tipsa om tre trädgårdsrelaterade presenter, två för de stora och en för de små, att önska själv eller ge bort till någon annan. Och nej, jag får inget betalt för att göra reklam, det här är tre saker som jag gärna ser att fler får upp ögonen för. Länkarna är till sidor där man kan beställa eller se var man kan köpa sakerna.

Garden ill 2En prenumeration på Gardens Illustrated är en alldeles utmärkt present. En gång i månaden dimper en tidning full med fantastiska reportage och bilder ner i brevlådan, varje nummer är på över 100 sidor! Att prenumerera är också betydligt billigare jämfört med att köpa lösnummer i en svensk tidningsaffär. Är du orolig över att inte hänga med i engelskan? Om du har sett engelska trädgårdsprogram och tyckt att språket var förståeligt där kan du läsa tidningen med behållning.

Senaste numret av GI kom härom dagen och såg ut så här:garden ill 1

Där fanns bland annat det här fantastiska reportaget om en vacker vinterträdgård. Bilden ovan är från samma trädgård.Garden ill 3

Present nummer två till de vuxna trädgårdsälskarna är de här vackra planscherna i A3-format formgivna av Daniel på företaget Hassla.Plansch 4

Och, ja, bilden är oskarp eftersom jag inte vill att någon tar bilden och printar. Man kan ändå se den vackra och stilrena layouten och här kommer några små glimtar av plancherna:

 

Det finns fyra stycken: en om samodling (vilka grönsaker som hjälper varandra och vilka som inte trivs ihop), en om kompostering, en om växelbruk och en om olika så- och skördetider för våra vanligaste grönsaker. De är tryckta på kraftig kartong och lika användbara som de är snygga. Mina ska få hänga i trädgårdsboden så småningom, perfekt att ha i närheten när man planerar grönsakslandet eller sår frön.

Det sista julklappstipset, för de unga trädgårdsälskarna, är den här målarboken:bok 4

Det är en underbar bok för de lite äldre barnen som gillar att färglägga detaljerade bilder. Jag köpte den till A i födelsedagspresent nyligen och det blev en fullträff. Har ni barn eller barnbarn i rätt ålder så köp den!

bok 2

En del av bilderna är ”färdiga”, andra kan barnet själv göra klart om det vill genom att till exempel måla blommor på ett träd. På bilden ovan kan barnet rita träd eller andra växter i de tomma krukorna. Varje uppslag är fyllt av de mest detaljerade och vackra bilder jag sett på länge. Det gäller att ha en stor pennsamling!

bok 7

bok 1

Nu ska jag titta in hos Hélena och se hur ni andra skriver om förberedelser inför första advent.

Här har lite hyacinter och amaryllisar kommit på plats, men ljusstakarna är inte framplockade ännu. I helgen ska maken och jag se om vi kan plocka undan det sista i garaget så det går att få in bilen där sedan. Vi har haft byggförråd där sedan i mars när vi rev trädgårdsboden… Det är tur att det har varit så milt att det inte har gjort något att bilen har stått ute i november.

Hoppas ni får en bra helg, vem vet, solen kanske skiner en stund? Vi kan väl gemensamt hålla tummarna! 🙂

20 tankar på “Tre julklappstips för trädgårdsvänner + bästa pepparkaksreceptet

 1. Tack för tipsen. Vet du, Garden Illustrated är en av de finaste engelska trädgårdstidningarna. Vi brukar leta efter den när vi är på resa i England men det är inte alltid man får tag på den där heller. Men reportagen och bilderna är fantastiska … och lättlästa. Jag skulle gärna prenumerera om jag inte redan hade så många trädgårdstidningar. Men det var verkligen ett jättebra pris.

  Tack för pepparkaksreceptet. Jag är urusel på att baka över huvud taget. Jag har kommit så långt att jag bakar saffransbröd men pepparkakorna köper jag fortfarande. Ska jag pröva att baka ska jag definitivt kolla in ditt recept.

  En helt annan sak. WordPress har nu rättat felet som många bloggare (bland annat jag) råkade ut för. Dom hade börjat göra ändringar som ska gälla alla (vi ska tydligen ha våra bloggar under https istället för http) och det verkar som om dom gick i alfabetsordning när dom ändrade bloggarna. Min blogg som börjar på ‘a’ var därför en av de första som slutade fungera när det gällde att kommentera. Jag följde en forumtråd och det var rätt kul att se hur fler och fler anslöt sig och sa att ”nu har också jag fått det problemet”. Den sista som skrev innan dom rättade felet hade en blogg som började på ”g”. Så du hade tur då din blogg börjar på ”k” 🙂

  Kram Anita

  • Ja, GI är en tidning jag verkligen gillar väldigt mycket. Har prenumererat ett år nu, men hade den också för tio år sedan. Satt och bläddrade i ett gammalt nummer från den tiden och det kändes fortfarande aktuellt och fräscht. Nöjer mig med GI och svenska AoT och så köper jag en del andra tidningar som lösnummer någon gång ibland när jag t.ex. är på resande fot och vill ha lite mer att läsa.
   Det var ju för väl att WP har fixat till den buggen nu och det förklarar ju varför du och några till fick problem, men inte jag.
   Kram Kristina

 2. Underbara tips! Jag prenumererade tidigare på GI och nu vet jag att jag behöver prenumerera igen =o)). Eller önska som klapp. Men allra mest fastnade jag för målarboken, den är ju verkligen fantastisk! Tack för goda tips!
  Ha nu en riktigt härlig helg!
  kram
  Katarina

 3. Tack för trevliga tips. Tror att jag önskar mig ett gäng fina tidningar, Det är alltid så fina bilder i dem. Hur är det annars? Tar du emot trädgårdsbesök? Det är en trädgårdsförening som undrar,
  Ha det gott så hörs vi
  Annika

 4. Den sista boken skall jag nog leta reda på till mitt barnbarn hon gillar min koloni och att måla.
  Önskar dig en skön advent efter att ni röjt
  Kram meta

 5. Tack för alla tips. Fina trädgårdstidningar är alltid välkommet. Jag har tidigare prenumererat på amerikanska Garden Design. Det är också en väldigt bra tidning. Planscherna från Hassla ska jag lägga på minnet.
  Trevlig helg
  Luna

 6. Fina julklappstips! Vi har också ett sånt där gammalt pepparkaksrecept men ingen som riktigt har lust att baka 🙂 Och i år kommer vi äntligen genomföra planen – vi hoppar klapparna till fleras glädje. Det känns faktiskt väldigt skönt. Barnboken ska jag nog beställa till mig själv. Enkla stiliserade mönster – bra broderigrund 🙂

  Ha en fin adventssöndag! Kram, Carina

  PS ett klokt råd jag fick – gör INGA stora förändringar förrän du är frisk och säker på att du hittat de verkliga problemen.

  • Vi har hoppat klapparna till vuxna sedan länge, vilket jag tycker är ganska skönt.
   Det var väl en jättebra idé att använda bokens illustrationer som broderimönster, tror du kommer att gilla bilderna. 🙂
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s