Min skära vinterfavorit ger vårkänslor

 

26 dec 14 cyclamen coum
Böjd av kylan med frostglitter. Dvärgcyklamen blommar tappert på ändå.

Mina små dvärgcyklamen, Cyclamen coum, repade sig efter barfrostdygnen med minus tio grader i slutet av december. Vilken tur! 🙂 När kylan drog in i julhelgen la jag på lite dagliljeblad som täcke och cyklamenblommorna tittade frostnupna fram mellan bladen. Nu har de åter sträckt på sig och ger en föraning om den vår som komma skall.

2 jan 15 cyklamen cyclamen coum 1

2 jan 15 cyklamen cyclamen coum 2Nästan tjugo knoppar på väg att slå ut på denna planta.

Den första dvärgcyklamen-plantan planterade jag för fyra fem år sedan, den gillade läget och sedan dess har jag fyllt på med fler plantor. Nu börjar det även dyka upp små fröplantor. De växer på solsidan (så här års) av en stor deutziabuske. Det innebär att på sommaren, när det inte syns ett spår av cyklamenplantorna, så är det torrt och extremt väldränerat, medan det på vinterhalvåret (när busken saknar löv) är lagom fuktigt. Cyklamenplantorna stormtrivs i detta läge och den första blomman slog ut redan i mitten av november.

Cyclamen coum ska vara härdig till i alla fall zon 3. Jag har dem i samma rabatt som mina vita julrosor, Helleborus niger, och det gör att jag gärna tar en tur till denna del av trädgården så här års.

20 nov 14 cyklamen cyclamen coum
Första blomman fotograferad en regnig novemberdag.

10 maj 14 trädhörn dagliljerabatt
Så här ser rabatten ut i mitten av maj, då har cyklamenplantorna sedan länge blommat över och orientalisjulrosorna, tulpanerna och dagliljebladen har tagit över. Cyklamenplantorna växter vid foten av de två buskarna närmast kameran.

Önskar er en fin januarihelg! Här ska jag förhoppningsvis börja sy en dyna till trädgårdsrummets korgstol. Skulle vara skönt att ha annat än en hård stegpall att sitta på när jag är där.

18 tankar på “Min skära vinterfavorit ger vårkänslor

 1. Jag tänkte faktiskt på din cyklamen när det var dessa kalla nätter för jag mindes bilden du visade på den i ett annat inlägg. Så glad jag blir att den klarade sig. Jag älskar cyklamen och minns mattorna jag sett vid mina besök i England. Zon 3! Oj, om jag hade haft någon bra plats i min trädgård skulle jag definitivt prova.

  Det nya året har annars börjat väldigt milt. Igår hade vi plus 9. Med tanke på att det var minus 14 för ett tag sedan så får man ju säga att temperaturväxlingarna är väldigt stora. Växterna vet väl varken ut eller in. Men som tur är är dom ju ofta tåligare än man tror.

  Önskar dig en fin helg!
  Kram Anita

  • Jag hoppades på det bästa när kylan drog in och ännu så länge har de klarat sig. Lite besvärligt när de får vårkänslor så tidigt som denna säsong! Men samtidigt väldigt vackert med små blommor i allt det bruna murriga i trädgården. 🙂
   Här är det runt fem plusgrader nu och det verkar hålla i sig även nästa vecka, enligt prognosen. Håller med dig, tur att växterna klarar mer än man tror!
   Kram Kristina

 2. Jag har en annan sort med mönster på bladen och provade flera platser innan jag fick den att trivas.Kanske skulle man testa en ny? Igår köpte jag ett tyg till en dyna till min korgfåtölj i orangeriet:) Har inte bestämt hur jag ska göra med stoppningen bara…

  • Jag har två olika färger på dvärgcyklamen, först kommer den nästan vita med skärt i basen och sedan kommer den rent skära. Den sistnämnda har mönster på sina blad medan den första har rent gröna.
   Har du hittat en bra plats i trädgården till dem, så testa flera. 🙂
   Jag använder ett gammalt uttjänt täcke till stoppning i dynorna. Klipper till det i rätt form och zickzackar runt kanten. Dynorna syr jag med ”örngottsöppning” på ett ställe så kan jag lätt tvätta dem när det behövs.

 3. Dvärgcyklamen är en växt jag har misslyckats med flera gånger, men med dina råd kanske det blir ett till försök. Mycket roligt att ha blomning så här års.
  Allt gott önskar
  Marta

 4. Är ju så imponerad av denna lilla cyklamen och lite avundsjuk, men så är det när man bor i zon 4, man kan inte få allt, man får nöja sig helt enkelt. Hindrar dock inte att jag faktiskt satt ett par knölar på försök och täckt dem väl. Vi har nämligen barfrost nu. Annars låter det som jag har valt ett bra ställe. Bara att hålla tummarna.
  Ha det så gott
  Anette

  • Det kan gå i zon fyra, det är barfrosten och de extremt kalla vintrarna som är värst. Men ibland kan det vara värt att sätta nya plantor om de gamla går ut efter en del år. Håller tummarna för att dina tar sig och mår väl!
   Kram Kristina

 5. Härligt med lite varmt rosa i trädgården så här års. Fascinerande att de är så tuffa 🙂 Tittade till åkern igår och en höstcyclamen hade vackra blad. Min coum är för nyplanterad för att blomma ännu men den hade massor av små fröplantor i krukan när jag köpte den så den lovar gott 🙂

  Ha en fin trettondedagshelg! Kram, Carina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s