2014 års projekt ~ så här blev det

Vi kör vartannat år i vår familj när det kommer till semester. Vartannat år gör vi större projekt utomhus och vartannat år tar vi ledigt från hus och trädgård. 2013 åkte vi till Frankrike i tre veckor, 2014 var ett ”stannahemmaår”. Våra projekt var därför både många och stora förra året. Hur gick det med planerna? Jo, en hel del blev gjort, annat inte och nya planer för kommande år dök upp (som de brukar göra). Klicka gärna här så öppnar sig sidan med skissen över vår trädgård i ett nytt fönster.

Här är hur som helst facit (listan är från det här inlägget som jag skrev i januari 2014):

6 april 14 rivning bod

 • Bygga ny trädgårdsbod från grunden, ingen byggsats denna gång. Vi började i april, så fort bygglovet (äntligen) var klart. Sedan tog det tvärstopp i över tre veckor. Anledning? En oförutsedd sak. När gamla boden var riven och alla buskar bredvid uppfarten var borta insåg jag att vår uppfart lutade väldigt mycket åt sidan… Rakt mot grunden av nya boden. Inte bra. Det tog oss tre veckor att lista ut hur vi skulle lösa det med dräneringsränna, kall-asfalt och nergrävd stenkista för regnvattnet. Men sedan tog bygget äntligen fart! Utvändigt blev mitt nya trädgårdsrum klart i somras, men inredningen är fortfarande inte riktigt klar.
 • Sätta upp växthuset rygg mot rygg med trädgårdsboden. Nix, det blev inte klart i år. Men grunden ligger på plats och planen är att sätta dit metallstommen och glasen tidig vår, innan plantorna ska ut dit. Det ska också fixas ett litet trädäck utanför trädgårdsrummet så att den tjusiga ”trappstenen” kan tas bort… 😉

26 dec 14 trädgårdsbod växthusTill höger om boden ska det ”halva” växthuset stå. Ingången blir åt detta håll, bredvid boddörren. En bit upp på bodväggen syns blecket som ska sitta precis ovanför taknocken.

green roof grönt tak 21 kopiera

 • Komplett vansinnig idé om hur jag ska göra med växthusets golv. Ja, den idén skrinlade jag under sommaren då jag inte fick tag på det material jag behövde. Och sedan hade jag ju turen att komma över rosa Ölandskalksten för en mycket rimlig summa. 🙂

sten 5

 • Tömma sandlådehörnan i Trädhörnet på sand, flytta idegranshäcken till sidan av uppfarten/nya trädgårdsboden och ändra gångens sträckning i Trädhörnet. Gjordes i höstas, dock är gången vid Ginnalalönnen inte omlagd ännu, men det beror mest på att jag inte riktigt har bestämt var vattenblänket ska vara och vill göra det först.

26 dec 14 trädhörn sandlådehörnet dammDen fina sanden i barnens sandlådehörn är borta och ligger numera som dränering under växthuset. I detta hörn ska det så småningom bli ett vattenblänk för insekter och vilda djur som kommer på trädgårdsbesök. Trädet till höger i bild är Ginnalalönnen.

12 okt 14 skär rabatt boden idegran
Idegranshäcken står numera vid nya trädgårdsboden. Manshög mot uppfarten för att sila vinden och lägre längs med gången. Jag har sparat några längre grenar där tanken är att formklippa bollar på olika höjd.

 • Anlägga en ny gång genom Trädhörnet, från avenboksportalen och fram till Ullungrönnen. Gjordes med tre barns hjälp i höstas. Nu kan området planteras med fler lundväxter och blir också lättare att komma åt när det finns en gång att gå på. En sista liten bit är inte gjord, behöver vänta tills tulpanerna kommer upp där så jag kan flytta på dem…

26 dec 14 trädhörnet gångorange tulpanhav trädhörnet 5 majhär, mitt i havet av ‘Orange Toronto’, ska den del av gången gå som inte är klar ännu.

 • Flytta ett stort gräs och en bit av en gången i Trädhörnet. Inte gjort i år heller… Har ju bara stått på projektlistan sedan 2012, så det kan säkert vänta ett år till. 😉
 • Gräva upp cirka sex kvadratmeter av Lundområdet och och återplantera (utan vitlysingen!) Inte gjort. Och det beror mest på att jag har nya planer för området och inte vill behöva göra om grävjobbet snart igen. 2015 års planer för området blir allt mer konkreta. Ska berätta mer om dem inom kort.

2014 maj. Lunden, sett från komposthörnan
Området som ska göras om ligger mellan kompostområdet och gången. Vitlysingen tar sig fram överallt… På den här vårbilden syns den inte ännu. Den ska få flytta till en rabatt där den inte har ihjäl mer ömtåliga lundväxter.

 • Det jag såg fram emot mest 2014 var att se nya Skära rabatten under en hel säsong. Ja, vilket blomsterår det blev där! Har skrivit om den rabatten och alla blommorna från tidig vår till höst här.

Skära rabatten o Bärlandet
Tulpanblomning i Skära rabatten. Bakom spaljén – där klematis så småningom ska klänga – finns Bärlandet med hallon, krusbär, vinbär och smulgubbar.

 • Två andra rabatter jag såg fram emot 2014 var Magnoliarabatten och Rosenrabatten på framsidan. Ja, de två rabatterna blev en följetong här på bloggen. De slogs ihop till en gemensam Stäpprabatt sedan Magnoliarabtten blommat överdådigt och Rosenrabatten mest gett mig gråa hår. 2015 blir därför ännu ett spännande rabattår.

22 juni 14 magnoliarabatt 2
Underbara Magnoliarabatten blommade och blommade från tidig vår och ända fram i november. Den fick inspirera till en total omgörning av Rosenrabatten.

 • Jag hoppades också få möjlighet att besöka många fina trädgårdar och få nya idéer under året. Jo, det fick jag med råge. Det började med Vår Trädgård i början av mars på Malmömässan, fortsatte med trädgårdsbesök i Göteborg i maj, STA:s Riksmöte i Växjö i juni och sedan flera trädgårdsbesök under sommaren och hösten (som jag kommer att visa mer från i min årliga inspirationsserie här på bloggen inom kort, missa inte det).

2014 riksmöte STA 1
Vacker trädgård som vi besökte under riksmötet. Fler bilder kommer snart.

 • Ett viktigt datum var Tusen Trädgårdar den 29:e juni. Färre öppna trädgårdar i närheten av oss och lite ostadigt väder drog ner antalet besök jämfört med 2012, men de 90 personer som kom var mycket vänliga och trevliga.

Nästa vecka är temat för Blommig fredag 2015 års projekt. Då ska jag berätta mer om våra trädgårdsplaner för i år. Utöver växthuset och det där andra som inte blev klart 2014…

Hur har ni haft det med era planer för trädgården förra året, blev det som ni tänkte?

Önskar er en trevlig helg, här ska julsakerna plockas ner och stuvas undan för denna gång. Fast en julsak ska vi köra i repris: baka fler lussekatter. Dem har vi inte tröttnat på ännu och mina två yngsta hjälpredor i köket har lovat rulla alla bullar bara jag fixar degen.

16 tankar på “2014 års projekt ~ så här blev det

 1. Hej Kristina,
  vad kul att följa årets projekt. Vi har också bunkrat röd ölandssten till vår nya uteplats. Hur ska ni stensätta? Jag drömmer om att istället för vanlig sandfog använda betong. Både av estetiska och praktiska skäl. Jag har sett foton från vackra gamla uteplatser med betongfog. Men jag har ingen aning om hur man ska göra😀. Tar gärna emot tips. Ha en underbar dag!/ Maria

  • Hej! Vilket fint woodland ni har anlagt och kul att du också har en Ginnalalönn! 🙂
   Jag måste erkänna att jag inte har börjat fundera på fogningen än, men tidigare erfarenhet av sand eller stenmjöl stavas myror. En cementfog låter inte helt fel för vår del. Vi får ju sällan speciellt djup tjäle här. Den av oss två som får tummen loss och undersöker saken närmare kan väl höra av sig till den andre?
   Ha det fint du också!
   Kristina

 2. Vilken härlig återblick och så mycket som ni hann göra förra året, även om inte alla planer hann genomföras. Boden blev verkligen jättefin. Jag är så fascinerad av bodens tak, jag minns att jag med intresse läste om arbetet. Det kommer att bli mysigt med vattenblänket. Även ett litet vattenblänk gör stor nytta för trädgårdens insekter och så brukar grodorna bli glada.

  I helgen slänger nog många ut julen men hos oss blir den kvar en vecka till. Granen är så fin och dricker massor med vatten varje dag så det får vara jul ett tag till. Och sugen på saffransbullar blev jag. Har faktiskt några kvar i frysen. En kommer nog fram till eftermiddagskaffet 🙂

  Önskar dig en fin helg!
  Kram Anita

  • Det är bra med tillbakablickar, det blir lätt så att man fokuserar lite för mycket på det man inte hann med och det är ju bara så trist.
   Jag är så spänd på hur taket kommer att fungera, jag också, om ett par månader vet jag om det fungerade att ha krokuslökar där! *håller tummarna*
   Kram Kristina

 3. Vilket trevligt inlägg och så mycket ni har fått gjort. Jag är så nyfiken på din fina trädgård. Jag tror jag ska tigga mig till ett besök lite längre fram i vår:)

  Bilden med tulpanblomningen i din skära rabatt är så fin!

  Vi var tvungna att slänga ut julgranen tidigt i år eftersom den barrade något förskräckligt. Stjänorna sitter dock uppe i det längsta och amaryllisarna blommar för fullt. Vi har dessutom frysen full med lussekatter:).

  Ha en riktigt skön helg!
  Kram,
  Maria

  • Maria, du är så välkommen hit på besök, det vore jättekul. Och jag är ju väldigt nyfiken på din trädgård också, funderar på en liten Skånerunda i vår? Hade varit trevligt att säga hej ”på riktigt”. Kanske kan du få med dig några fler bloggvänner nerifrån västra delen av Skåne på en tur hit upp? Jag tar gärna med dig/er på en tur till http://www.tuijasvaxter.com/shop/ också, det är en mycket spännande plantskola som inte ligger så väldigt långt bort från oss.
   Ska bli intressant att se hur det går med tulpanerna i vår, hur många som kommer tillbaka? Tulpaner gillar vår trädgård, däremot inte narcisser, så jag hoppas på det bästa.
   Kram Kristina

 4. Hej! Inte sant så mycket ni har hunnit med i år, och fint har det blivit. Ska bli kul att få fortsätta följa eskapaderna i er trädgård, särskilt spännande att se hur växthuset blir. Hoppas att ni får upp det i tid för vårsådder mm!
  Själv har jag varit ganska trädgårdstrött nästan ända sedan sommaren, men nu börjar suget komma igen – härligt!
  Kram
  Elin

  • Det blev mer än vad vi trodde, även om allt vi hoppades på inte blev av. Men det är helt okej, trädgård ska vara kul och så länge det inte händer något om projekt får vänta gör det ju inget.
   Växthuset hoppas jag verkligen att vi hinner få upp i tid för vårsådderna! Just nu är både maken och jag trötta på trädgård, men när vårsolen börjar värma kan det nog bli bra att köra igång med det. Eftersom grunden är lagd gör det inget om det skulle ligga lite snö kvar på marken, vi kan sätta stommen ändå. Vi får invänta den där sugen igen bara, håller med dig där!
   Kram Kristina

 5. Oj det var en massa projekt det 🙂 Vi säger varje år att : nä i år ska ska vi inget göra & så blir det det en efter det andra ändå 🙂
  Ginnalalönnen har jag oxå. Jag tycker din är så fin med de många grova stammarna det är ju så jag gillar. Min sitter nog lite tokigt till hm
  Spännande med det gröna taket! Ska bli intressant att se hur det klarat vintern. Krokus låter ju verkligen spännande 🙂
  Ja du det var flera år sen reportaget I AOT gjordes det tog verkligen många många år & vi har ju gjort massor sen dess & äldre har vi ju blitt fniss Det kan ta tid fick jag veta men hade aldrig kunna tro längre en ett par år högst. Inget ska man ju yppa för någon heller 🙂 Bara familj & vänner visste ju om det.Men Juli 2011 var de här! Ja du kan tro att man får ha tålamod i bland 😀
  KRAM från mig!

  • Visst är det underligt att det alltid blir projekt även de år man inte tror det? 😉
   Ojoj, det var ju ett tag sedan reportaget gjordes ja, men den som väntar på något gott…
   Kram Kristina

 6. Julen får allt bli kvar ett tag till. Får se vem som tröttnar först… ..julgranen eller jag.

  Kul med projekt som blir klara och gör er nöjda. Trädgård är väl precis som huset i sig ständig utveckling. Jag har alltid möblerat om och gjort om både ute och inne. Hoppas nu att 2015 blir ett riktigt bra år så ni får flitig användning för både trädgårdsförrådet och växthuset. Ölandsstten är vackert och blir säkert ett jättesnyggt golv. Blir kul att följa fortsättningen.

  Kram, Carina

  • Fniss! Här tröttnade vi på granen, den kunde nog ha stått här till påska, det var/är ett fint exemplar. Men den skymmer också dagsljuset i vardagsrummet (står mitt framför ett fönster, det är enda platsen) och så här års vill vi ha det lilla ljus som blir.
   Har redan bra användning av nya boden, så skönt att bara vara där en stund och koppla av, omgiven av vårblommor på väg upp.
   Kram Kristina

 7. Helt fantastiskt vad ni hunnit med! Mest avis på att ni kommit så långt med trädgårdsbod och tankarna kring växthus. Det är det jag drömmer om just nu. Helt ljuvliga bilder som gör att man längtar ännu mer till sommaren… puh! hur ska det gå den här vintern med allt längt..
  Kram!

  • Ja, längtan efter den kommande odlingssäsongen har vi nog alla just nu. Men det är bra, det gör ju att det är så mycket ljuvligare när de första tulpanerna slår ut!
   Våra planer på bod och växthus har ju funnits i minst fem år, så det var skönt att komma igång med dem. Hoppas du kommer ett steg närmare dina drömmar under året.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s