Trädgårdsägarna som hittade ett berg ~ trädgårdsinspiration nr 9

Trädgårdsinspiration nr 9 – den sista för den här omgången – handlar om en trädgård i Blekinge där ett problem vändes till en fördel. När ägarna köpte huset var ”trädgården” en äng där djur hade gått och betat under många år. När det var dags att skapa en trädgård av ängen och börja gräva rabatter blev det inte riktigt som ägarna hade tänkt sig. Var de än började gräva sa det ”klonk”. Under gräset var det nämligen berghällar.

Så vad gör man då? Ja, mannen i huset tog sig an den mödosamma uppgiften att frilägga berget. För hand. Med spade och skottkärra. Han valde träd och växter främst utifrån deras bladverk och tätade klippskrevorna här och var så vattnet kunde porla från toppen av ”berget” ner till en stor damm med fiskar.

Åtta år senare ser den delen av trädgården – stor som en mindre villatomt – ut så här: sep 2014 trädgård z5Dammar, vattenfall och en mängd japanska lönnar, gräs och funkior. De stora träden i bakgrunden står i tomtgränsen.

sep 2014 trädgård z4
Börjar man uppe på höjden så ser det ut så här. En djuphåla och över den breder en rödbladig fläder och en hortensia ut sina blad och blommor. Ett stenkast bort finns en sittplats omgärdad av skyddande grönska.

sep 2014 trädgård z2
Planteringarna omgärdas av stenblock och den som vill kan klättra vidare in i grönskan.

sep 2014 trädgård z1
Det finns flera smådammar/djuphålor bland klipphällarna där vattnet kan samlas och där näckrosorna trivs.

sep 2014 trädgård z8

sep 2014 trädgård z9Överallt olika bladformer och färger, men nästan inte en enda blommande perenn. En av de japanska lönnarna sträcker sina grenar ut över en av dammarna.

sep 2014 trädgård z7
Vattnet finner sin väg från toppen ner till den stora dammen via flera små vattenfall.

sep 2014 trädgård z6
Man tar sig fram på klipporna eller små snickrade spångar. På ett ställe finns den här vackra sittplatsen vid ett träd.

sep 2014 trädgård z10
Sittplatsen från en annan vinkel där man ser mer av hur den är uppbyggd.

sep 2014 trädgård z3

sep 2014 trädgård z11
Där klipphällarna planar ut mot den omgivande delen av trädgården (som är under uppbyggnad) skapar höga gräs lummighet. Vi var där i september när gräsens vippor började visa färg.

Tidigare inspirationsinlägg hittar du genom att klicka här. Jag återkommer nästa januari och berättar om några av de trädgårdar jag har besökt under 2015.

8 tankar på “Trädgårdsägarna som hittade ett berg ~ trädgårdsinspiration nr 9

 1. Helt otroligt! Vilket arbete och vilket resultat. Här gäller det att ha en bergfast övertygelse om hur trädgården ska byggas upp … eller kanske plockas fram. På något sätt så känns det som om jag sett något om denna trädgård förut. Kan dom ha varit med i något trädgårdsprogram på TV? Eller kanske i någon trädgårdstidning. Hur som helst. Mycket roligt att vi fick följa med dig i bild och ord. Tack för det!

  Ha en fortsatt fin vecka!

  Kram Anita

  • Ja, det har varit många skottkärror med jord som tippat längre bort i trädgården för att användas till andra projekt.
   Tror inte du har sett den förut, men självklart finns det andra trädgårdar som liknar den.
   Önskar dig också en bra vecka!
   Kram Kristina

 2. Inspirerande läsning men framförallt bilder för mig som funderar på en tomt med mycket berg. Som älskar vatten och lummiga miljöer. Har du lust att maila mig namn till ägaren så får jag höra om jag kan få besöka? Ska säkert neråt dina trakter i vår/försommar 🙂 Då hoppas jag få till ett besök hos Thuja också. förra våren så var hon på Sofiero när jag hälsade på.

  Kram, Carina

  • Tror säkert du skulle få komma och hälsa på, jag messar ägarna och frågar om jag kan lämna ut namn till dig. Och du är så välkommen hit, det vet du. 🙂
   Kram Kristina

 3. Ett riktigt manhaftigt storverk vill jag säga. Underbart! Där läggs tydlig vikt vid berg,sten, vatten, träspångar, små rum, japanska lönnar vajande gräs och knappt några blommande perenner. Jag går alltid igång på denna typ av trädgårdar. Mina tidigare inlägg om japanska trädgårdar verkar läsas mestadels av män med stort trädgårdsintresse förstår jag av frågor jag får på mailen. En sådan önskar jag mig i nästa liv. Tack för all bildinspiration du bjudit på nu och tidigare i vinter.
  Kram Luna

 4. Spännande trädgård och visst gäller det att vända nackdelarna till sin fördel och inte streta emot. Kan tänka mig att berget dessutom ackumulerar värme som många växter gillar.
  Allt gott
  Anette

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s