Nu har tranorna kommit med våren

8 mars 15 vårtecken dvärgcyklamen 2

I dag hade vi vår första riktigt sköna vårdag. 13 grader varmt i skuggan, strålande sol och nästan vindstilla. Flera flockar med tranor flög över huset på sin väg till Hornborgasjön, så nu ÄR det verkligen vår. 🙂 Tranorna flög för högt för att det skulle gå att fotografera dem, men det vimlade ju av andra vårtecken i trädgården när jag gick min runda.

Första nyckelpigan, stora skott på rosen ‘Moonlight’, första ormöga-blomman, dvärdcyklamen blommar på, katten njuter av solen, iris ‘Purple gem’, dubbla snödroppar, massor av krokus i blom och stora knoppar i julrosorna.

Dagens stora projekt var att flytta kalkstenarna från uppfarten till växthuset. Efter att ha bökat med stenarna fram och tillbaka var till slut alla på plats, någorlunda på samma höjd och så jämnt och fint jag kunde göra det. Nu återstår att foga plattorna, ska se om jag kan köpa fogmassa i veckan som kommer. Jag vill ha en hård fog så jag kan sopa golvet (och för att myrorna ska få det lite svårare att bygga bo under stenarna). Har någon av er råd kring det, så tipsa gärna.

8 mars 15 växthus stenläggning 1
Solen värmde gott i vår varma väster/söderhörna medan jag lade plattorna. Jag har valt att inte fylla upp med sättsand ända upp, utan hellre få några extra centimeters takhöjd. Får se om jag målar lecablocken inne i växthuset eller hur jag gör.

8 mars 15 växthus stenläggning 2
Bakom växthuset har jag lagt vanliga släta cementplattor för att lätt kunna sopa ut löv och liknande som kommer att samlas där över vintern. På stenarna mellan Lilla trädäcket och växthuset står våra lådor med jordgubbar. Det är murbruksbaljor från Biltema som vi har borrat några dräneringshål i botten på. Lådorna får stå i solen till efter skörd, sedan ställs de in i halvskuggan på ett mer undanskymt ställe.

Hoppas många av er har haft en riktigt skön helg och att ni också har hittat vårtecken.

15 tankar på “Nu har tranorna kommit med våren

 1. Tips på fogmassa kan vara att använda Flexifog. Läste om det i bloggen En Trädgårdsälskares betraktelser. Kontakta henne och fråga om den lämpar sig på detta projekt. Har inte hunnit testa det själv men det verkar bra. Ska sätta sig och bli lite som bruk.
  Lycka till och ska bli spännande att följa bygget!

 2. Så snyggt det blir med stenarna. Igår hade vi också en härlig vårdag. Jag var ute och promenerade i skogen och vid sjön i ett par timmar. Letade blåsippor i skogsbackarna men det var för tidigt. Men jag såg flera citronfjärilar. Härligt! Smart också med jordgubbarna. Praktiskt med flyttbara odlingar.

  Önskar dig en fin vecka!

  Kram Anita

 3. Åhh, vilken härlig helg du har haft och vilka vackra bilder du bjuder på. Cyklamen skulle jag vilja ha hos mig, är det knölar som man sätter på hösten? Vädret hos mig lockade tyvär inte till trädgårdsarbete, här väntar vi fortfarande på lite mer värme och sol. Jag hoppas på nästa helg!
  Allt gott,
  kram Cathrine

  • Jag håller tummarna för att det blir fint väder nästa helg också.
   Cyklamen på bild är dvärgcyklamen, Cyclamen coum. Jag har köpt mina plantor på våren hos Ulriksdals trädgård i Kivik, tror de säljer på nätet också. Milda vintrar som denna börjar cyklamen blomma redan i november, helt underbart. Om du söker på cyklamen på min blogg hittar du inlägg där jag berättar mer om dem.
   Kram Kristina

 4. Vilket supertips med baljorna till jordgubbarna. Måste flytta mina från pallkragen så jag snor din ide rakt av:-) såg att lådorna finns i olika storlekar. Vilken storlek har du? Det blir spännande att följa växthusbygget. Golvet blir så fint. Roligt att kunna återanvända material.

  • Det är bara att sno! 🙂 Kommer inte ihåg vilken liter-storlek vi valde, men baljan är cirka 40 x 70 cm i ovankant. Ta inte större storlek om du vill kunna flytta på baljan, den här storleken är det precis att jag kan flytta själv (läs: släpa) när den är full med jord.
   Ja, jag gillar att använda det som blir ”över” på ett nytt sätt, det är roligare.

 5. Vad roligt att komma igång med växthus och golv. Jag satte ut amaryllisar och fuchsior i veckan. Många fina vårtecken också. Ser ut som vi får ännu en härlig vårhelg då exploderar det gissar jag 🙂

  Kram, Carina

 6. Vad snyggt det blir med golvet! Och vilken underbar hörna, känns väldigt varmt och skönt!
  Jag har också läst om en bra och praktisk fog som man sopar i som med vanlig fog/sättsand, men som man sedan vattnar och så blir det hårt. Kanske är det den som den första kommentatorn menar. Jag önskar lite att vi hade använt sådan på vårt växthusgolv…
  Kram
  Elin

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s