Klotrobina ~ det bästa med trädet och en beskärningsguide

KlotrobiniaKlotrobina underplanterad med hög rosablommande kantnepeta ‘Dawn to dusk’.

Klotrobinia, Robinia psuedoacacia ‘Umbraculifera’, trivs i zon 1-2. Man kan ha trädet i sin trädgård av flera anledningar. En del tycker om det skira bladverket…Klotrobinia

… andra tycker om den vackra barken.10 feb 15 klotrobinia 2

Vår klotrobinia är toppympad på två meters stamhöjd. Den planterades 2001 och stammen har på 14 år vuxit rejält. Eftersom den är toppympad blir trädet inte högre än vid plantering, det är bara stammen och kronan som växer i omkrets.klotrobinia 2002Året efter plantering, 2002. Stammen på klotrobinian är handledstunn.

Klotrobina bör ha ordentligt stöd de första 3-5 åren då kronan kan bli ganska topptung. Är den det kan man göra en lätt beskärning redan efter något år. Det är också bra att vattna trädet på hösten om det är en torr höst, den behöver det för att klara vintern bra (lärde vi oss den hårda vägen när en tredjedel av kronan frös bort andra vintern).

Klotrobinia ska beskäras när våren säkert har anlänt, men innan bladen slår ut. Vi bor i inlandsläge i zon 1 och får sällan några längre köldbakslag efter april månads intåg. Nu lovar väderleksprognosen 5-10 plusgrader de närmaste tio dagarna och solen värmer rejält när den är framme. Bor du där det är kallare eller har trädet i ett blåsigt läge är det bra att vänta lite till. När det handlar om tidpunkt brukar jag utgå från när det är dags att beskära lavendel och kryddsalvia, två perenner som även de är känsliga för att beskäras för tidigt på vårsäsongen.

Jag klipper de tunnare grenarna med sekatör, de grövre sågar jag med beskärningssåg. Som alltid gäller det att se upp så inte grenarna fläker sig. Såga gärna ett jack från motsatt håll först, eller såga av grenen högre upp och ta beskärningen i två etapper.

22 mars 15 klotrobinia
Före beskärning. Kronan börjar dra iväg uppåt i formen.

22 mars 15 klotrobinia beskärning 1
Halvvägs med beskärningen. Jag tar bort ungefär 4/5 av två års tillväxt och låter kronan vara lite platt upptill eftersom den växer snabbare uppåt. Årstillväxten är god, grenarna kan växa uppemot över en halvmeter per säsong.

Det finns ytterligare en bra anledning till att ha en klotrobinia i sin trädgård. Den är ett kvävefixerande träd. Det innebär att den gödslar det som växer vid sidan av trädet, inte minst efter en beskärning som gör att en del rötter dör och släpper ifrån sig kvävet som lagrats. (Precis samma som när man odlar bönor/ärtor och låter plantorna vara kvar i jorden för att gödsla jorden inför nästa års grönsakssäsong). Grenarna är hållbara och kommer att användas som stöd till växter i trädgården. Jag tycker om återbruk!

För två år sedan beskar vi klotrobinian rejält vilket jag har berättat om här. Den hade vuxit fritt i tio år och hade med åren mist sin bollika krona, som i stället var vasformad. Inte alls lika snyggt. Det är många som letar beskärningstips kring klotrobinia och har du ett vildvuxet exemplar kan det vara intressant att se hur mycket man bör kapa av och hur snabbt kronan blir bollik igen.

klotrobinia 1
Före.

klotrobinia 2
Under beskärning. 2,5 meter av kronans höjd – 4/5 – togs bort.

klotrobinia 2
Efter drygt tre månader var kronan så här fin.

54 tankar på “Klotrobina ~ det bästa med trädet och en beskärningsguide

 1. Otroligt! Vilket fantastiskt bra inlägg! Och vilket fantastiskt vackert träd. Det var jätteintressant att se bilderna på före, under beskäring och efter tre månader. Vilket resultat. Det gäller att våga och att veta hur man ska göra. Efter det här inlägget vet alla hur det går till att beskära en klotrobinia. Mycket bra beskrivet!

  Idag har vi en fantastisk vårdag här om än lite blåsig. Men visst känns det att våren är ordentligt på gång. Och nästa vecka går vi in i april … 🙂

  Önskar dig en fortsatt fin dag!

  Kram Anita

  • Det är många som söker på klotrobinia och hamnar på min blogg, så jag kände att det var dags för ett nytt beskärningsinlägg. Och så tycker jag förstås att fler som bor så de kan ha en klotrobinia borde fundera på det. 🙂
   Här är det mulet och lite råkallt idag, men jag fixar med frösådderna inomhus och väntar in varmare utomhusväder.
   Ha en riktigt fin vecka, som sagt, nu är det snart april! 🙂
   Kram Kristina

   • Hej Kristina!
    Vi har satte en klotrobinia för 3 år sedan som är mycket fint. Varje vår är vi oroliga för att tädet har dött, ser inte minsta liv i det, men sen i slutet på junibörjar det komma små blad och sen blir det väldigt fint. Hur är det med ditt träd kommer bladen också sent fram på sommaren? Vi bor i Zon 3.
    PS. Såg inte hur jag skulle göra en egen tråd att fråga, därför gick jag in och frågade här istället.
    Kram Birgitta

   • Hej! Så sent som juni spricker inte klotrobinian här i zon 1, men det är alltid bland de sista träden i trädgården som får blad.
    Trädet anses bara vara härligt upp till zon 2 och får nog kämpa en del i zon 3. Blir det fint under säsong är det ju utmärkt! 🙂 Lycka till med det.

 2. Den är verkligen makalöst vacker din klotrobinia! Ett träd att bli glad av! Min är ju så där smal som du beskriver att även din var i början, så jag ser fram emot att min blir lika fin som din! SKall nog beskära min en aning redan i vår, tack för tips!
  Kram Gunilla

 3. Vilket vackert beskuret exemplar. Så fint, men det måste ha varit lite nervöst när ni beskar det så hårt efter de tio åren av friväxt men så fint det är nu, är lite avis men zon III är nog inte att tänka på.
  Kram Anna-Karin

  • Jo, lite nervöst var det men två plantskolor jag litade på gav mig samma råd – fega inte utan ta 4/5 av kronan. Och nu delar jag med mig av rådet och visar hur det blev.
   Beror ju på om du har någon vindskyddad plats i zon 3? De finns på lägre ympad stamhöjd också.
   Kram Kristina

 4. Åh, vilket fint träd! Ja, och en skulptur i trädgården är det ju. Smart sätt att klippa kronan, att inte klippa klotform direkt. Intressant och inspirerande… hade jag bara haft platsen. Grannen har en alldeles tom gräsmatta, suck, suck! =oP
  kram
  Katarina

 5. Robinia är ett av mina absoluta favoritträd och jag har också haft ett men det frös ned här i zon 5. Ett par år fick jag njuta av det dock. Jag grävde inte upp stubben direkt för jag ville kolla om det kom igen. Det gjorde det med besked men de sylvassa taggarna på rotskotten gjorde att jag fick snabbt fick gräva upp trädet för barnbarnens skull.
  Du har lyckats bra med din robinia. Så ska den se ut.
  kram Luna

  • Tack Luna! Zon 5 blev kanske för mycket, men jag gläds åt att det gick några år i alla fall! Det är värt ett försök. De taggiga acaciarotskotten är inte att leka med, som tur är är det inte många vårt träd skickat ut, inte ens ett per år.
   Kram Kristina

   • Hej! Nu vet jag inte riktigt om jag förstår dig rätt, men rotskotten är det enda som är taggigt på en klotrobinia. Förklara gärna mer så ska jag svara så bra jag kan. 🙂

 6. Jätteintressant även om ett sånt träd inte är aktuellt i min zon. Kvävefixerande… Jo man tackar! Mycket vackert är det ju också och praktiskt att kunna bestämma höjden.

  Hur mår papegojorna?

  Allt gott
  Anette

  • Ja, när jag fick reda på att klotrobinian tillhör skaran kvävefixerare så förstod jag ju bättre varför växterna som är planterade under trivs så bra. 🙂
   Papegojorna mår finemang, sjunger och uppvaktar varandra. Får väl se om det blir små ungar i sommar eller hur det går.
   Kram Kristina

 7. Vilket vackert träd!
  Om den hade varit härdig här i min zon 5-6 skulle jag absolut ha ett i trädgården.

  Önskar dig en toppenfin dag!

 8. Vilken fantastisk beskärning, underbart träd! Vi ska plantera 4 träd i en liten trädgårdshäck, mitt i trädgården. Jag har funderat på detta men tvekar då man läser att det slår ut sent. Hur mycket senare än rönnen brukar den vara hos er Kristina?

  Hälsningar
  Marie

  • Ja, klotrobinian är sen i bladutsprickningen, men inte sååå sen. Titta gärna in under ”en trädgårdstur i bilder” i menyn ovan så ser du. Förra våren hade den börjat bli grön den 10 maj när jag fotade det bildspel som ligger under ”sen vår”. Rönnen är ett par veckor snabbare.
   Lycka till med klotrobiniorna!
   Kristina

   • Tack Kristina! En fråga till, hoppas du har tid 🙂 Carmencita rönnen och klotnäverlönn är två träd som jag funderar på som alternativ till klotrobinian, du som har erfarenhet av Carmenctia rönnen – vad tycker du om denna? Har du någon erfarenhet av klotnäverlönn får du gärna kommentera det alternativet också så klart 🙂
    Väldigt vacker trädgård du har måste jag tillägga!

   • Tack Marie! Klotnäverlönn har jag tyvärr ingen erfarenhet av. Carmencitarönnen tar längre tid på sig efter plantering innan den har blivit snygg (jämfört med klotrobinian) och kronan blir mycket större. Carmencitarönnen tog minst fem år innan kronan började se vettig ut. Men den har vacker blomning, vackert bladverk och bär på hösten. Så i slutänden handlar det om vad du är ute efter och hur mycket plats du har. 🙂

 9. Hej igår klippte vi vår stora klotrobinia (zon1) som är 5 år enligt dina instruktioner. Det var så nervöst men nåt var vi tvungna att göra då den var jättestor, skuggade för mycket och växte in till grannen. Dina bilder och tips tyckte vi var jättebra nu håller vi tummarna för att det går bra framåt också! Älskar dessa träd! Har två till! Kändes hur som helst rätt i tid för nu är ju värmen här.

  • Förstår att det kändes nervöst, men det kommer att bli fint. Inom bara några veckor kommer det att komma massor av nya kvistar på de avsågade stora grenarna. Blir glad att höra att ni hade nytta av min guide.

 10. Har precis stympat min klotrobina enligt dina instruktioner! Vad tomt det blev! Men jag inser att det var välbehövligt. Förra året var jag en fegis och putsade bara till den lite men kronan blev på tok för stor och var inte längre rund. Nu håller vi tummarna att den ska växa till sig lika fint som ert träd. Tack för inlägget!

  kram louise

 11. Hej, Har läst alla bra inlägg. Har tänkt att plantera tre stycken klotrobinia på rad som fond till en stor rabatt. Hur långt mellan planteringsgroparna tycker du att man ska ha? Vill att de ska vara tre klot på rad.Har tänkt att de ska skyla en vägg på ett atterfallshus. Bor i zon 1 (Gotland). Tacksam för svar. / Lena

  • Hej Lena! Hur långt emellan du ska ha beror lite på hur ofta du vill ha jobbet med att beskära kronan.
   Vår klotrobinias krona blir ungefär 3,5-4 meter i diameter när vi beskär kronan vartannat år. Vill du ha den mer i 2-metersstorlek behöver du beskära varje år (men får då dras med en stubbig krona varje försommar). Du kan släppa kronan ännu mer och beskära vårt tredje år också, tillväxten ligger på 70-100 cm om året på grenarna på ett väletablerat träd.
   Återkom gärna om du har fler frågor och lycka till med klotrobiniorna! 🙂
   Kristina

 12. Hej Kristina
  Tack för bra inlägg om beskäring. Nu har vi gjort som du gjorde…min man går varje dag och kollar om det kommit några blad/skott på träden. Inga än så länge, jag visar din bild och ger honom lite hopp. När började ditt träd få små skott? Det var ca 1 månad sedan vi kapade vårt, inga skott har kommit än. Hälsningar Susanne

  • Roligt om inlägget har varit till nytta. 🙂
   Min klotrobinias bladknoppar spricker ut nu, så ha is i magen. Ert träd kommer, men väntan är jobbig. Jag tittade tillbaka och i snitt har mitt träd spruckit ut 3-4 veckor efter beskärning (när den har gjorts när vårvärmen kommer). Har gjort rejäla beskärningar vartannat år efter den jag visar i inlägget och trädet kommer alltid igen.
   Mvh Kristina

 13. Hej Kristina! Har tre robinior och har i vår klippt alla tre i enlighet med dina instruktioner och alla växer så fint. Dock har en av dem tokvuxit, den har blivit jättestor trots ordentlig nedklippning. Jag klippte faktist till den idag (igen) och håller tummarna för att den klarar det. Men tänkte höra med dig hur vi kan göra nästa år för att då kronverket ska bli än mindre efter beskärning? Eller kan man helt enkelt bli tvungen att klippa till ytterligare en gång inom samma säsong?

  • Hej! Vad roligt att höra att beskärningarna blev bra! Växtkraften är det uppenbarligen inget fel på hos dig. 🙂 Jag har aldrig behövt beskära så ofta som varje år, vårt träd står som solitär. Varje gång du klipper grenar kronan ut sig. Det är väl den risk jag ser, att grenar med beskärning långt ut grenar sig och blir ”topptunga” inför vinterns snö. Nu kan jag ha missuppfattat dig, du kanske klippte hela kronan ända in en andra gång? Du får testa dig fram vad som fungerar – eller stå ut med att kronorna blir olika stora. Berätta gärna hur det går, det hjälper andra som läser det här inlägget (och de är många). Kanske är det någon mer som läser här som har samma erfarenhet? Lycka till med träden!
   Mvh Kristina

  • Hej! Om ni köper en riktig klotrobinia, Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’, så skickar den bara enstaka rotskott.
   På de snart tjugo år som vi har haft vårt träd tror jag att vi har hittat en fem stycken. De kommer ibland så långt bort som 5-7 meter, men är inte svåra att dra upp.
   Lycka till med trädinköpet! 🙂
   Kristina

 14. Hade beslutat mig för klotrobinia i vår trädgård. Nu säger maken att det går inte för sig eftersom det är giftigt- allt på trädet. Har hund och de tycker ju om att bita på pinnar och grenar. Hur mycket grenar ”ramlar ner av sig själv”? Ser inte ut att ”skräpa ner”. Och vid beskärning kan ju hunden hållas borta. Vill så gärna ha en klotrobinia

  • Hej Åsa! Det här är ju en jättesvår fråga att råda i som du säkert förstår. Det jag kan göra är att berätta hur trädet beter sig. Det släpper någon enstaka gren i vinterstormarna, oftast bara någon tunn kvist. Vid första rejäla frosten på hösten släpper det alla bladen. Det trillar några enstaka blad under sommaren.
   Jag tänker att ni får fundera över hur er hund beter sig kontra trädets tänkta placering i er trädgård. Att gå och vara orolig är ju inget nöje, då är det bättre att välja något annat snyggt träd.

 15. Hej!
  Vad roligt att läsa om fin fina Klotrobinia.
  Vi planterade en sådan förra sommaren. Den växer fint, men iår har den tappat blad, efter att de gulnat.
  Vet du varför?

  Tack på förhand! 😊

  Med vänlig hälsning,
  /Mercedes

  • Tack så mycket!
   Spontant låter det som att trädet har det för torrt? Ett nysatt träd kan behöva extra vatten under 1-2 år för att etablera sig bra. Om ni har vattnat är det troligen inte tillräckligt mycket. Vattna med vattenkanna så ni vet hur många liter trädet verkligen har fått. Minst 20 liter 1-2 gånger i veckan (beroende på om det regnar över 20 mm). Klotrobinian är känslig för torra höstar som ung, så om hösten blir torr behöver ni fortsätta vattna då också fram tills löven faller. Annars finns risken att delar av kronan dör i vinter. Det hände oss första vintern, en tredjedel av kronan dog!
   Lycka till nu och hoppas trädet återhämtar sig.

 16. Hej
  Min klotrobinia är inne på sitt tredje år och nu i våras precis när den skulle slå ut så stannade allt , bladen blev bara som musöron sedan dog allt.
  Klippte ner hela kronan till 15 cm från huvudstammen men inget hände, det bara kommer en massa skott neromkring .
  Har nu stått hela sommaren så det är nog kört eller vad tror du ?
  Mvh Magnus

  • Ja, det verkar inte lovande. Skotten ”neromkring” kommer alltså i marknivå? För då ska de bort, det är från grundstammen som kronan är ympad på. Jag hade låtit trädet vara kvar till midsommar 2023. Är det inget liv ovanför ympstället är det tyvärr bara att ta bort trädet. Men jag väntar alltid ett år extra, just med träd är det bättre att inte ha för bråttom även om det ser mörkt ut.
   Mvh Kristina

 17. Pingback: 10 i topp under 10 års trädgårdsbloggande | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s