Fröer för 25 öre och en mycket saknad bok

Ibland hittar man böcker som man inte trodde fanns när man besöker bokantikvariat. Som sist när jag lite överraskande hittade en tunn skrift som visade sig vara en frökatalog från 1939, utgiven av B. Abrahams fröhandel i blekingska Asarum.frökatalog B Abrahams frö Asarum 1939 nr1

Den oansenliga skriften bjuder på spännande läsning kring både grönsaker och blommor för en trädgårdsnörd. Själv hade jag gärna beställt ‘Regnspåman’ en vit ringblomma, nyhet för året, eller den orangeröda luktärten ‘President Harding’ från ”Burpee’s världsberömda odlingar” – båda för priset 25 öre per fröportion. Eller vad sägs om 100 stycken vita ‘La Reine’ tulpaner ”av högsta kvalitet” för 10 kronor? (Och för den som är intresserad: enligt SCB var 10 kronor 1939 = 267 kronor nu.)frökatalog B Abrahams frö Asarum 1939 nr3

Det jag tyckte var extra kul var att reklambladet i katalogen låg kvar. Där står bland annat att läsa: ”Ärade kund! Härmed hava vi nöjet översända vår katalog för år 1939 och bedja vi Eder godhetsfullt genomse densamma.”

Men den bästa överraskningen på länge bjöd en utrensning på härom veckan. Jag gick igenom innehållet i en gammal låda med papper, tidningsklipp och annat från förr och vad hittade jag väl där? Jo, min trädgårdsdagbok från när vi flyttade hit – den har varit borta i mååånga år och jag trodde den var slängd av misstag.

När jag började med vår trädgård gjorde jag ett aktivt val med sorter och sedan struntade jag fullkomligt i vad saker och ting hette och namnskyltarna slängde jag. Det ångrade jag efter några år när vi började visa trädgården och besökarna frågade efter sortnamn, men då var det ju så dags… I dagboken hade jag faktiskt antecknat en del (men inte alla) saknade sortnamn! Så nu vet jag helt säkert att vårt plommonträd är ett ‘Opal’ och äntligen fick jag ett namn på ”den vitblommande busken”....öppnar trädgården åter upp sig.
Den i mitten av bilden…vit blommande buskeAtt det var en Deutzia hade jag för mig, men det var också allt. Nu vet jag att hela namnet är Deutzia scabra ‘Plena’. Ljuvligt vacker är den!

Austinros 'Heritage'Och det visade sig också att jag skrev fel namn i ett inlägg för några veckor sedan, det om rosa. Den här fina rosa rosen i Pionrabatten är inte alls ‘Heritage’ som jag hade för mig, utan ‘Barbara Austin’. Som sagt, det var det där med överraskningar…

Fler överraskningar hittar du hos Hélena och de andra som deltar i Blommig fredag.

Här jobbar vi vidare med växthuset, glasen är på plats och nu ska hyllor för fråsådderna sättas dit. Hoppas kunna visa en bild till vårteckensspaningen på söndag. Önskar er en fin helg – nu är det redan sista helgen i mars!

26 tankar på “Fröer för 25 öre och en mycket saknad bok

 1. Så himla trevliga och bra överraskningar! Trädgårdslitteratur från förr är allltid spännande och givande. I England har jag hittat en hel del värdefullt material på antikvariat. Vilken tur att du hittade dina anteckningar och att du förde dagbok. Det gjorde jag också förr.
  Regnspåman- bara namnet gör att man vill ha.
  Ha en bra jobbarhelg
  Luna

  • Ja, visst var det? 🙂 Det är alltid intressant med trädgårdslitteratur från förr, inte minst för sorternas skull. Vad roligt att fynda trädgårdslitteratur i England!
   Kristina

 2. Vilka trevliga överraskningar du hittade. En äldre frökatalog kan sysselsätta en ett bra tag kan jag tro. Spännande med den tidens nyheter och priser. Också kul att hitta en gammal dagbok med namn på trädgårdens växter. Saknar själv namnet på en del i min trädgård och det skulle vara väldigt roligt att veta vad allt heter eftersom jag tycker om att veta vad växt
  erna heter. Lycka till med det fortsatta arbetet med växthuset och trevlig helg!/Anna-Karin

 3. Så spännande med en frökatalog från 30-talet. Roligt att få reda på namnen på växter du undrat över. Jag känner själv att minnet över alla rosor börjar svikta:)
  Är det dagliljeruggar du har där vid grusgången? Så fina!
  Ha en skön helg
  Kram Maria

  • Förvånar mig inte att du börjar få svårt med en del rosnamn, det är ju några stycken att minnas. 🙂 Och visst är det dagliljeruggar längs gången, helt rätt.
   Kram Kristina

 4. Vilka roliga överraskningar! Jag gillade särskit den gamla skriften från 1939. 🙂
  Vacker bild från din trädgård. I den gången skulle jag vilja ta en långsam promenad.
  Trevlig helg!

 5. Härlig tolkning av temat! Att hitta gamla anteckningar eller växtnamn är alltid lika uppskattat de har en viss förmåga att försvinna helt oväntat.
  😉
  Trevlig helg1

 6. Ler igenkännande och känner glädjen 🙂 Bläddrade lite djupare i en pärm häromda’n när jag letade efter en grej. Hittade namn på alla rhododendron jag hade köpt bland annat från Rhododendronsällskapet. Och som bonus vart jag helt plötsligt medlem igen 🙂 Tänk så det kan bli… De har sin vårmarknad här i västra snart.

  Jag kan bli aningens ledsen när jag läser gamla sortlistor… När jag bläddrar i så nya som Runåbergs från för 10 år sen så har EU lagt så mycket regler att massor av bra, gamla sorter försvunnit, får inte säljas 😦

  Ha en fin helg! Kram, Carina

  • Ja, det är ledsamt när man jämför sortutbudet på frölistor, kan bara hålla med. Vad kul att du hittade dina saknade sortnamn! Och tänk så det kan bli… 😉
   Kram Kristina

 7. Kul med gamla frölistor, då ser man att många växter fortfarande finns kvar. Det där med namn känner jag igen. Jag var inte så noga med namnen förr, nu får man försöka leta rätt på dom, ofta kan det vara någon besökare som vet. Ha en fin helg. Carita

 8. Så flotte overraskelser. Det er kjekt å kjenne til det eksakte navnet på plantene. Smart å notere de for det er neimen ikke lett å huske. At vi var svært så høflig i formen i tidligere tider ser man jo av boken du fant. Artig.

 9. Oj, satt och rensade mailen och hittade ett inlägg från dig som jag tydligen missat att kommentera. Så trevligt med katalogen från 1939. Jag kan nästan se och höra experternas kommentar om dom fick se den i antikrundan. ”Extra bra att reklambladet är sparat” skulle dom säkert sagt. ”Det höjer proveniensen” 🙂 Jag går igång på namnen. ‘Regnspåman’ är ju ett fantastiskt namn och ‘Guldstrålen’ likaså.

  Kul också med den återfunna boken. Jag gjorde en likadan upptäckt för något år sedan vid en storstädning i matkällaren. I en plastpåse bakom en massa krukor hittade jag alla namnetiketter på växter som inhandlats de första åren vi bodde här. Lycka!

  Kram Anita

  • Ja, visst är det underbara namn som sätter igång fantasin! Och vad glad jag blir att höra att du också gjort en ”namnupptäckt” hemma hos dig. Visst blir man glad!
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s