Nya växthuset, sådd & trädgårds-tv ~ vårteckensspaning 29 mars

Vaknade i morse av att det regnade. Ett stilla strilande vårregn som fortsatte timme efter timme. Om jag är nöjd med att jag gödslade och mulchade klart det sista i trädgården i går? Gissa! 🙂 Lagom till lunch blev det uppehåll och jag tog mig ut för en fotorunda i den droppande trädgården. Stora knoppar i kungsängsliljorna, gröna skott i krusvinbärsbusken och äntligen hade blåsipporna slagit ut! Efter att ha blommat i fem månader är nu dvärgcyklamen på väg att ge upp. Men frökapslarna är vackra de också, visst är det fina ”skruvar” plantan gör?

(Vill du se en bild i större format, klicka på den. Namnet på växterna syns om du för markören över bilden)

29 mars 15 pionrabatt krokus

I Trädhörnet blommar julrosorna vidare, många olika frösådder blir det.

Utanpå trädgårdsboden har min ”aurikelhylla” kommit på plats, men ännu så länge får det bli lite krokus och en hyacint.

Sådde de första grönsaksfröerna i odlingsbädden i går. Jorden var fin och smulig och jordtemperaturen höll runt 5-6 grader. En av de stora fördelarna med en upphöjd bädd är just att det går att så tidigare jämfört med på marknivå. I denna första omgång blev det morötter, spenat, rucola och sallat och så satte jag gul och röd lök, scharlottenlök och Egyptisk luftlök (det är den som tittar upp mellan fiberduken). Jag täcker sådderna av flera anledningar, för att hålla kvar värmen och fukten medan sådderna gror, mota morots- och lökflugor och se till att katten inte krafsar i sådderna. I den bara jorden är det vitlök som jag satte i höstas. Nyfiken på vilka frösådder jag har på gång i år? Det kan du se i menyn under Frösådder eller genom att klicka på genvägen här.29 mars 15 trädgårdslandet vårsådd

Växthuset är nästan klart. Medan jag har rensat trädgården på fjolårsvisset och kärrat ut 1,5 kubik kompostjord har maken monterat fönster när vädret har varit rätt för det. Nu är det bara rutorna i dörren/ingångsgaveln kvar (det är de som ligger på bordet precis innanför ingången), men jag har förstås redan flyttat in en av fåtöljerna från trädgårdsrummet i boden. Den har sällskap av kamelian och några krukor med vårlökar. Kändes genast mycket mysigare. Plåthyllorna är från Ikea, de ska vara i växthuset under våren för frösådderna (som ännu så länge står i lekstugan med frostvakt). När tomaterna, gurkorna och physalisen ska få plats i sommar får hyllorna flytta till komposthörnan och hysa uppkrukade fröplantor.

Förresten, ni har väl inte missat att det sänds trevlig trädgårds-tv på lördagsförmiddagen i kanal 7? Först ”Älska din trädgård” med trädgårdsmästaren Alan Titchmarsh och sedan direkt efter Gardener’s World med Monty Don & co. Programmen är inte helt nya, men vad gör väl det? De är ändå det bästa i trädgårdsväg på svensk tv just nu! Så har du missat, titta in på tv4 play. Programmen ligger ute en vecka, sedan är det premium som gäller.

16 tankar på “Nya växthuset, sådd & trädgårds-tv ~ vårteckensspaning 29 mars

 1. Jaså kan man redan så! Jag är ju så ny på det här med sådd- började i fjol 😉 Kanske dags att få hem några fröer då! Jag har ju bara en pallkrage, men ändå…;)
  Hoppas du får en fin vecka!
  Gunilla

 2. Så mycket på gång hos dig och så flitig du varit i rabatterna. Blev också så gott som klar med gödslingen igår och nu vräker regnet ner, bra tajmning. Kul med cyklamenskruvarna. Det är ju en växt som man inte ser så ofta i min zon, men jag har provsatt några höstcyklamen så får se hur det går. Hoppas de också skruvar sig i så fall.
  Växthuset blev ju jättefint och större än det såg ut på de första bilderna. Blev bra med hyllorna också. Det påminner mig om att jag nog glömde lägga stänga locket på varmbänken igår kväll… Det blir till att dra på sig regnrocken och knata ut.
  Kram Anette

  • Hoppas höstcyklamen funkar hos dig. Dvärgcyklamen klarar zon 3 vad jag vet och zon 4 om vintrarna är bra.
   Växthuset är både litet och stort på samma gång. Bottenytan är inte så stor, men eftersom det är ”halvt” så är det ändå rymligt när man väl är där inne. Jag ska ha det till frösådder på våren, tomater på sommaren och vårlökar över vintern och då räcker det (förhoppningsvis).
   Här vräker regnet ner idag och just nu är det snöblandat… Hu!!
   Kram Kristina

 3. Det ser verkligen härligt ut att sitta i den fina fåtöljen inne i det nya växthuset. Tid att njuta. Ska också komma igång med frösådderna snart, ska bara landa lite efter en vecka på skidor. Dina frölistor såg inspirerande ut, både frövalet och den snygga och praktiska uppställningen. Jag har mina fröpåsar sorterade efter när de ska sås och var men ska nog också göra en lista för att få överblick. Härliga vårbilder visade du också och korkskruvs-frökapslarna på dvärgcyklamen är verkligen både roliga och fina.
  Kram Anna-Karin

  • Välkommen att kopiera de delar av frölistan som du har nytta av. Jag har fröerna sorterade i en låda också, men här på bloggen vill jag kunna skriva lite mer om vilka som grodde och hur snabbt. Och rätt som det är ska jag skriva om någon grönsakssort och då är det synnerligen opraktiskt att ha fröerna (och sortnamnen) ute i trädgårdsboden…
   Kram Kristina

 4. Sm alltid en massa fint på gång hos dig. Dvärgcyklamens frökapslar är verkligen jättefina. Så trevligt med växthuset också. Jag kan bara tänka mig att du skulle behöva ett som var många gånger större. Men, att överhuvudtaget ha ett växthus är en riktig lyx och att sitta där i fåtöljen kan jag bara avundas dig.

  Tack för tipset om trädgårds-tv!!! Uppskattas verkligen.

  En liten fråga….klipper du din klotrobinia varje år eller vartannat år?

  Kram,
  Maria

  • Jodå, jag skulle säkert behöva ett större växthus, men det är ju som mycket annat en fråga om prioriteringar. 😉 Vi har en skyddad uteplats i söder-västerläge där jag kan odla mycket i kruka som normalt sett skulle behöva växthus, så växthuset behöver jag främst nu på våren till frösådder + till tidigare tomatskörd.
   Vi klipper klotrobinan vartannat år, men en del klipper den lite mindre hårt varje år (lite som när man klipper en häck, antingen föryngring eller underhåll). Jag vill gärna ha de långa ”spröten” jag klipper bort till uppbindning i trädgården och på två år är de långa och starka.
   Kram Kristina

 5. Men oj så mycket härlig vår! Gillar de söta röda spiralerna. Och du, så fint växthuset blev. Så litet men ändå så stort. Det måste kännas härligt att det är så gott som klart. Och den lilla aurikelteatern kommer att bli hur fin som helst. Tack för tipset om trädgårds-tv. Det hade jag missat. Har just tittat på Gardeners World på tv4play. Nu ska jag se till att följa det och det andra trädgårdsprogrammet vidare på lördagförmiddagarna.

  Ha en fin måndag!

  Kram Anita

  • Ja, precis så är växthuset, litet och stort på samma gång.
   Missade själv programmen om trädgård de första två veckorna och tyckte det var synd om fler skulle gå miste om dem. Det är skönt att drömma sig bort och få ny inspiration från England.
   Fin måndag till dig också!
   Kram Kristina

 6. Åh, så mycket på gång hos dig. (Som vanligt =oP). Vacker blomning, stannar länge bland bilderna… Härligt att ha kommit igång med trädgårdssysslor, själv ligger jag efter. Växthuset blir så bra… Smart med ett halvt snarare än ett litet helt. Här är det regn- o ruskväder. Framförallt blåsväder. Kallt, kallt… Känns inte som vårvindar… HU!
  kram
  Katarina

  • Ja, jag tycker ju om att trädgårdera snarare än att sitta still och titta på trädgården. 😉
   Här är det uruselt väder i dag, blåser och regnar. Till och med katten vägrar att gå ut (och det händer inte ofta). Han ligger och värmer sig ovanpå akvariet där lamporna under locket bildar bastuvärme.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s