Äntligen! ”Nördsöndag” i Blekinge hos Tuijas Växter

Så underbart, i år behöver jag inte åka tvärsöver Skåne för att handla spännande växter på Trädgårdsamatörernas växtmarknad, nej, jag behöver bara ta mig upp till Blekinge! Det är Tuija på Tuijas Växter i Kyrkhult som den 26:e april välkomnar Gerben Tjeerdsma från Gerbianska, Eric Wahlsteen från Borealis, Carina Larsson från Ulriksdals Trädgård, Peter Korn, Karin från Hvits Trädgård, Peter Linder från Linders Plantskola plus några fler trädgårdskändisar. Tuijas är en av plantskolorna värda en omväg enligt boken med samma namn, och man kan ta ”vägen” dit via nätet för att handla också.

Ja, så gick det med mitt löfte att inte handla fler perenner denna vår… *host* Men jag kan ju alltid spana efter lite fler träd och buskar! 😉

Kanske är det någon mer som ska til Tuija den 26:e? I så fall hade det ju varit kul om vi kunde ta en fika tillsammans efter det att inköpen är avklarade. Det finns en fin rastplats vid Södersjön bara några kilometer bort. Skriv en kommentar eller skicka ett privat meddelande via kontaktrutan i menyn om du vill träffas. Klicka här för en länk till var Tuijas ligger.

Jag har handlat hos Tuija i många år och hennes plantskola är ett av mina favoritställen (så det här inlägget får jag inte betalt för att skriva). Jag vet att om jag frågar om råd så får jag ärliga råd. Även om rådet kan bli att inte köpa ett träd för 1100 kronor. (Japp, det har hänt! Just det trädet skulle ha vantrivts i vår trädgård eftersom det vill växa i skuggan under stora träd.) Det är sådana plantskolor jag gärna besöker, för i längden vet jag att jag blir nöjd med inköpen. I vår trädgård finns en hel del ovanligare träd och buskar som vi har köpt hos Tuija: snödroppsträd, trädgårdskryddbuske, kvitten, stjärnmagnolia, kalmia, Eden rose, hibiscus och en mängd alunrötter, rudbeckior med mera. För markören över bilden så ser du sortnamnet.

Hoppas ni har haft en fin påskhelg. Här har vi firat ett födelsedagsbarn, träffat vänner och tagit det lugnt. En långpromenad i solen blev det också, skönt!

17 tankar på “Äntligen! ”Nördsöndag” i Blekinge hos Tuijas Växter

 1. Låter som en underbar handelsträdgård! Här har trädgårdslustan satt riktig fart och jag har lust att köpa allt som kommer i min väg 🙂
  Kram Hélena

 2. Helt underbart! 😀 Tackar så mycket för infot om Nörd Söndag hos Tuija, den hade jag säkerligen missat annars. Och jag håller med dig att det är ett mycket trevligt ställe att gå botanisera bland massor med intressanta och udda växter ect…
  Nu ska jag ‘bara’ se till och ha dagen ledig i agendan, få det synkat med med mannen som jag ska försöka övertala 😉 med att göra en väldans trevlig utflyktsfärd mot Blekinge.
  Håll tummarna!

  Som extra plus hade det varit kul och träffas. 🙂 Men som sagt, måste få händelsen förankrad innan man lovar för mycket. :/ 🙂

  Ha det gott i den spirande vårgrönskan.

  • Då håller jag tummarna Salla att du/ni kan ta en tur till Blekinge. Hade varit kul att ses! 🙂 Och kanske vill du ta en tur om vår trädgård på vägen hem?
   Kram Kristina

   • Åhhh… Tackar! 😀 Det hade varit roligt och se din /er trädgård också, Kristina.

 3. Synd att det är så långt till Blekinge – annars hade jag kommit!
  Bra plantskolor med kunnig personal är guld värda och dem ska man stötta. Bra att du gör om ditt löfte och handlar tycker jag:-)
  Kram Nora

  • Det hade varit kul att ses Nora, kanske blir det i framtiden någon gång. Kommer inte att kunna låta bli att handla lite, inte när det finns ett sådant spännande utbud på plats. 🙂
   Kram Kristina

 4. Vad härligt det låter med en tur till Tuijas Växter. En sån plantskola är guld värd. Hade gärna kommit om det inte vore för avståndet, närmare sextio mil. Du får ha en härlig dag och jag gissar att det blir en del spännande inköp…..De växter du visar ser underbara ut och speciellt förtjust blev jag i rudbeckiorna.
  Kram Anna-Karin

  • Jo, det är ju lite i längsta laget, jag håller med.
   Jag hoppas på en riktigt kul dag och att jag kommer hem med några växter som jag knappt vet vad det är… 😉
   Kram kristina

 5. Åh så gärna jag skulle kommit! Om jag bara bodde närmre… Vi var förbi Tuijas i somras och fast det var så knallhett mådde de flesta växterna utmärkt. Vi åkte inte därifrån tomhänta 🙂

  • Tomhänt är det sällan man lämnar Tuijas, så jag åker bara dit när jag verkligen vill handla. Du får höra av dig om du har vägarna förbi en annan gång! 🙂

 6. Det första jag kommer att tänka på att säga är Grattis! För det måste ju kännas som en fin present att så många samlas på din favoritplantskola. Det låter som om det kommer att bli en riktigt härlig ”nördsöndag”. Det ska bli spännande att höra vad det blev för inköp, för några blir det nog säkert, kanske till och med perenner 😉

  Önskar dig en fin vecka!

  Kram Anita

  • Ja, så känns det faktiskt som! 🙂 Är så van att det är minst 15 mils resa enkel väg om jag ska komma till någon större växtmarknad, och så blir det betydligt närmare denna gång.
   Landet Krokus skriver så härligt om olika blåsippor, så kanske blir det några vårblommande perenner till Lunden om inte annat.
   Önskar dig detsamma!
   Kram Kristina

 7. Låååångt efter att du skrev den hittade jag din kommentar hos mig ang mina sparrisfunderingar. Tack för tips/info om hur mycket jag kan skörda av dem! Jag ser fram emot den stängeln jag får ta i år. 🙂
  Tuija låter som ett trevligt ställe. Om jag någon gång har vägarna förbi ska jag definitivt stanna till. Det är en bit bort för mig tyvärr, så någon tur lite hoppsan-hejsan blir det inte. 🙂
  Må så gott!

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s