Bästa vänner ~ tre vårliga kombinationer

Veckans tema i Blommig fredag är Bästa vänner. Jag tänkte visa tre vårliga kombinationer från vår trädgård.

23 april 15 praktmagnolia pärlhyacint
Det här är min absoluta favorit – praktmagnolia och pärlhyacinter. Såg kombinationen i en park när jag bodde i London och återskapade den när vi fick vår egen trädgård. Praktmagnolian och pärlhyacinterna har samma ”vårklocka”. Det spelar ingen som helst roll om våren är sen eller tidig, de blommar alltid samtidigt.

23 april 15 tulipa tarda hasselört
Det här är en annan bra kombination – hasselört och flocktulpan ‘Tarda’. Ett hav av ljuvliga små gula tulpaner lyser i vårsolen och när de har blommat över täcker hasselörten de vissnande bladen. Perfekt.

Den tredje kombinationen är ny för i år, men jag är väldigt förtjust i den. Framför idegranshäcken vid trädgårdsboden har jag planterat vårstjärnor ‘Rosea’ och rosa hyacinter. Den långa Skära rabatten ligger på andra sidan gången. Hyacinterna har inte slagit ut ännu, men de ljusrosa vårstjärnorna lyser mot den mörka bakgrunden. Även här har jag planterat hasselört, hoppas på en grön matta om ett tag.
23 april 15 idegran rosa vårstjärna

Och på tal om vänner, ni som bor i närheten av Blekinge, kanske ses vi hos Tuijas Växter på söndag? Hon anordnar en stor växtmarknad med finbesök, läs mer om vilka specialistplantskolor som kommer här. Skriv en kommentar eller använd kontaktformuläret i menyn ovan så mejlar jag privat.

Under fyra dagar hos kusin A förra helgen fixade vi en stooor lundplantering och en rejäl perennrabatt. (Kommer visa före- och efterbilder i ett eget inlägg om ett tag.) Här hemma är det nu dags att ta tag i trädplanteringen av ett dussin träd eller så. Och jag tror bestämt att det blir sparrisskörd i helgen! Ha en fin vårhelg och happy gardening!

P.S. För er som vill koppla av med en stunds trädgårds-tv, missa inte att det just nu går tre olika program från BBC på våra svenska kanaler. ”Älska din trädgård” med trädgårdsmästaren Alan Titchmarsh + ”Gardener’s World” med Monty Don & co på Kanal 7 klockan 10 på lördagar, ”Trädgårdsdrömmar med Monty Don” på Kunskapskanalen klockan 21 på torsdagar. Alla programmen finns på play, de två första en vecka, det sistnämnda en månad. Kan också tipsa om lite trädgårdsradio för er som inte upptäckt Elin Unnes och Bella Lindes Grönsakslandet. Perfekt att lyssna på när man tar en promenad i vårsolen.

14 tankar på “Bästa vänner ~ tre vårliga kombinationer

 1. Intressant om magnolians och pärlhyacintens inre vårklocka, det visst jag inte, men låter som en riktigt bra kombo! Snyggt dessutom!!!
  Ser fram emot blogginlägget om lundplanteringen! Och tack för tipsen om trädgårdsprogrammen, dem ska jag kolla efter.
  Ha en skön helg! EVa

 2. Så fina kombinationer. Klokt att tänka på den där klockan när vi vill att möten ska ske… O när jag läste kom jag på att jag ju har några plantor hasselört som väntar på plantering, hoppas också på en grön matta. Så småningom. Nu morgonkaffe!
  kram
  Katarina

 3. Njuter av alla fina bilder av blommande magnoloior som nu visas från sydliga delar av trädgårdssverige. Önskar så att vi kunde få plats med en i vår egen trädgård, men är samtidigt realist. Gav istället en flickmagnolia till grannen när de fick tillökning förra våren. Den står nu planterad så att vi ska kunna njuta av den, det kallas grannsamverkan! 😉 Vilken fin kombination det var med pärlhyacinter inunder. Blev också väldigt förtjust i din kombination av vintergrönt och vårstjärnor. Den skulle säkert passa fint bland all vår hasselört…. Tack för inspirationen. Ha en fin helg!
  /Annika

 4. I år har jag planterat en Magnolia och en förra året. Självklart ska jag definitivt plantera mängder med pärlhyacinter 🙂

  Jag följer 2 av dessa program. Älskar att kolla dem på lördag eftermiddag efter en hel dags trädgårderande!

  //Veronica

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s