Planteringsmaraton inlett & Nördsöndag hos Tuijas Växter

Gårdagen inleddes på Nördsöndagen hos Tuijas Växter i Blekinge. Jag var inte ensam om att ha kört dit, bilarna stod parkerade i långa rader på en äng och det kändes stundtals som hela södra Sveriges trädgårdsälskare var där… Men då springer man ju också på trädgårdsbekanta, och tänk så snabbt väntandet i kassakön går när man kan prata trädgård under tiden! Väl hemkommen kom några bloggläsare på trädgårdsbesök hos oss, mycket trevligt att få ses och prata ”på riktigt”.27 april 15 tuija
Trängsel framför Borealis och Gerbianskas utbud.27 april 15 tuijas växter
En bit av plantskolan Tuijas växter, i bakgrunden skymtar växthuset. Tuija odlar ekologiskt och använder sig nästan uteslutande av grus i sina bäddar.

Vad jag kom hem med från nördsöndagen? Inte det jag trodde, men jag är nöjd ändå. 🙂 Några av växterna jag fastande för var: jordviva ‘Miss Indigo’, tibast ‘Eternal Fragrance’, bäcktistel Cirsium rivulare ‘Atropurpureum’, mandeltörel Euphorbia amygdaloides purpurea, lönnbräcka Mukdenia rossii och backsippa Pulsatilla x Heckelii. Köpte också en ruta med vanlijgula blommor och två sockblommor ‘Creeping Yellow’ och ‘Akebono’, men de blommar inte ännu.

Nöjd är jag också med att ha inlett Operation: Plantering i trädgården. Har ett dussin träd och en massa perenner som ska i jorden. Behöver flytta en del växter för att det ska bli bra, så spaden går varm. I går blev minikiwi Actinidia arguta ‘Ken’s Red’ och hanplantan Actinidia arguta ‘Nostino’ planterade vid spaljéerna mellan Bärlandet och Skära rabatten. Tanken är att de ska hjälpa till att skapa en grön vägg och i det skyddade västerläget borde kiwifrukterna hinna mogna. Hösthallonen har i allafall inga problem att mogna och ger bär in i november.27 april 15 Skär rabatt bärlandet minikiwi Ken's red
Ska bli spännande att se hur många år vi får vänta på frukt, minikiwi kan ta några år på sig… Men jag håller tummarna att det inte dröjer allt för länge!
27 april 15 Skär rabatt bärlandet minikiwi nostino
På andra sidan ingången till Bärlandet planterade jag hanplantan ‘Nostino’. Till vänster i bild, på andra sidan spaljén, syns trädgårdsboden och växthuset.Till höger i bild skymtar en av de upphöjda hallonbäddarna.

Vid Spaljérabatten planterade jag ett vitt blåregn, Wisteria brachybotrys ‘Shiro-kapitan’. Det är redan dryga två meter högt och har massor med knoppar. Tanken är att det ska växa på sidan mot vattenstenen och Stora trädäcket (så vi kan se det när vi sitter där och fikar/äter) och så får ‘Moonlight’-rosorna klä den andra sidan av spaljén ut mot gången. Tulpanerna blommar i Trädhörnet, det som lyser orange är ljuvliga ‘Orange Toronto’.27 april 15 spaljérabatt vitt blåregn 1

27 april 15 spaljérabatt vitt blåregn 2
Se så fina blomknoppar! Ser verkligen fram emot att spaljén bjuder på vacker blomning tidigare på året, den har sett så bar ut på våren innan ‘Moonlight’ börjar blomma.

Önskar er en fin vårvecka, det ska bli kyligare igen, men det gör inget. Nu får vi ju njuta av vårblommorna lite längre.

15 tankar på “Planteringsmaraton inlett & Nördsöndag hos Tuijas Växter

 1. Minikiwi är jag också sugen på. Vi ska ha en liknande sammankomst/marknad här vid Råda säteri på söndag, jag längtar. Grattis till dina fynd.
  Kram
  Marta

  • Ja, jag har ju suktat efter Råda några gånger så gissa om jag blev glad när så många kom till Tuija. 🙂 Och planen verkar vara att köra repris nästa år… Inte mig emot!
   Kram Kristina

 2. Vilken massa fynd, och jag förstår att spaden går varm! Det är samma här, men jag har lite oroväckande mycket känningar i min tennisarmbåge 😦 Det går ju inte!!
  Kram
  Elin

  • Ajaj, armbågar ska man vara rädd om. Har du testat medicinsk laser? Vet från en person i min närhet att det kan lyckas där annat går bet just vid den typen av smärta.
   Kram Kristina

 3. Vilka fina fynd du gjorde på Tuijas. Visst är det härligt att fynda och komma hem och planera och plantera. Det finns nog inget bättre och dessutom veta att våren och sommaren ligger framför en så att man kan njuta av hur växterna utvecklas och smälter samman med redan befintlig växtlighet på sina nya växtplatser.
  Kram Anna-Karin

 4. Oj, oj, oj, vilken julafton hos Tuijas! Har aldrig varit där, men nån gång ska det bli av. Just nu är det ju helt galet med alla frö och plantor som ska sås, vattnas skolas om, krukas, pollineras och avhärdas så jag vill helst knappt lämna trädgården alls.
  Så mycket roligt du hittade. Svårt att shoppa i trängsel tycker jag. Förstår att spaden går varm, men så fint det kommer att bli! Du har ju förresten redan en mysig och vacker trädgård.
  Det där med att odla i sand är intressant. Min barnkammare består av krukor i sandbädd, men jag började också mitt trädgårdsland med sandlådor. Sen har jag frångott det allt mer eftersom täckodlingen blandar upp sanden efter hand och vissa grödor vill ha rejäl mylla. Undrar hur Tuija gör?
  Ha det så gott
  Anette

  • Jo, shoppa i trängsel är inte min favorit, men jag tar på mig skygglapparna rent mentalt och tittar mer på växterna än på människorna, då brukar det gå bra. (Det underlättar ju också att alla är vänliga och trevliga och inte knuffas.)
   Vet inte riktigt hur Tuija gör, men du får fråga henne, hon brukar hålla föredrag om just att odla i sand och grus. Och när du väl ska dit någon gång får du hojta till så vi kan ses! 🙂
   Tack för de snälla orden Anette, alla undrar hur jag ska ”få plats” med fler träd, men jag hävdar envist att det inte kommer att vara några problem, det gäller bara sätta dem på rätt plats. Åren framöver får utvisa om jag har rätt.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s