Egengjutna hypertufatråg ~ nu blommar mitt lilla stenparti

18 maj 15 hypertufatråg stenparti 1
Det största av de tre trågen där både aklejan och klockliljan blommar just nu. I gruset och på trågens sidor har mossan börjat växa till sig.

Det är snart två år sedan jag och min mamma tillverkade hypertufatråg (en guide med text och bilder hittar du i mitt inlägg här). Dags för en uppdatering om hur det har gått.

Trågen har stått ute utan täckning i två vintrar och på det hela taget har de klarat sig bra. På några ställen har det denna vinter lossnat bitar där det legat större torvdelar som sugit upp vatten och ”sprängt bort” en del av cementen. Vi skulle nog finfördelat torven ännu mer än vad vi gjorde, men det är lätt att vara efterklok. Mossan har börjat få fäste i trågen och de ser allt mer ”naturliga” ut.18 maj 15 hypertufatråg stenparti 2
Kanten har vittrat sönder lite på det minsta tråget och den bruna ”nygjutna” färgen kommer i dagen.

Växterna trivs alldeles utmärkt i trågen. De står i ljust och skyddat norrläge utan direkt sol och jag har valt växter efter det. Just nu blommar biskopskappan, guldkantad klocklilja och scharlakansakleja. Med små alpiner får man gå nära, nära för att se de fina detaljerna och blommorna.18 maj 15 hypertufatråg stenparti biskopskappa Biskopskappans små fina blommor (som är halvcentimeterstora).18 maj 15 hypertufatråg stenparti akleja
Scharlakansaklejan trivs bra och har vuxit till sig i år.18 maj 15 hypertufatråg stenparti guldkantat klockliljaDen guldkantade klockliljan blommar fint och där jag förra våren strösslade ut frön kommer det nu en tuva med ”grässtrån”. 

I de tre trågen fyllda med enbart 0-8-grus växer:

 • Plantago holosteum v. alpestris (Grekland) Smalkämpar.
 • Azorella filamentosa. Gulldyna.
 • Carex firma variegata. Putstarr.
 • Saxifraga marginata ‘Minor’. Kalkbräcka.
 • Primula munroi (Himalya). Vive-släktet. *
 • Ranunculus parnassifolius. Hjärtranunkel.
 • Lychnis flos-cuculi ‘Nana’. Gökblomster.
 • Leontopodium muscoides (Kina). Edelweiss-släktet. *
 • Salix polaris. Polarvide.
 • Salix x simulatrix. Dvärgrisvide.
 • Salix retusa. Mattvide.
 • Mitella nuda. Biskopskappa.
 • Aquilegia canadensis ’Nana’. Scharlakansakleja.
 • Rhodohypoxis baurii ‘Alba’. Rosenblund
 • Fritillaria michailovskyi. Guldkantad klocklilja.
 • Chamaecyparis pisifer squarrosa ’Aurea’. Ärtcypress.
 • Saxifraga ‘Sancta’. Citronbräcka.
 • Pieris japonica ‘Minor’. Japansk buskrosling.
 • Taxus baccata ‘Amersfoort’. Idegran.
 • Chamaecyparis ‘Devon Cream’. Ädelcypress.

Växter markerade med * saknar jag exakt svenskt namn på, om någon vet så kommentera gärna.

Om det är svårt att gjuta trågen? Det var första gången jag använde cement sedan tekniklektionerna på högstadiet, så jag skulle nog vilja påstå att alla kan göra dem. Kanske ett kul projekt att fixa med i sommar? Man kan ju ha annat än alpiner i trågen, det är fritt fram att bestämma själv. En del har vackra vårlökar eller små bonsaiklippta träd, bara fantasin sätter gränser.

14 tankar på “Egengjutna hypertufatråg ~ nu blommar mitt lilla stenparti

 1. Alert av dig att visa detta efter att Pernilla gjutit ett tråg på Svt1 Trädgårdstisdag ikväll. Jag blev extra sugen på att gjuta ett jag också. Tycker att det ser så naturligt ut med få utvalda växter och stenar. Precis som du visar. Det ska ha en lite sliten look. Kommer ihåg när jag första gången såg ett hypertufatråg på Chelsea Flower show. Det var nog 15 år sedan och ändå har jag jag inte kommit till skott själv.
  Tack för ett bra inlägg./ Luna

  • Tack Luna, det var onekligen en prestation när jag inte såg programmet… 😉
   Tråget ser lite mer naturliga ut i år när växterna börjar bre ut sig lite lagom. Det är knopp i flera andra som inte blommade förra året, spännande att få se hur de ser ut.
   Kram Kristina

 2. Åh va jag lir sugen att gjuta! Har använt den tekniken att gjuta en liten bänk med och ett litet tråg…nu skulle det vara roligt att göra ett större tråg…ja, kanske till sommaren:) Tack för inspirationen!
  Ha en fin dag!

 3. Det är så vackert med hypertufa! Såg en gång i en trädgård att det gjorts bollar som var belagda med mossa… Jag har gjutit en liten rund bordsskiva och en pelare i hypertufa, men har ännu inte riktigt hittat platsen… Blir sugen på att ta tag i det, för det står där bortgömt, ja, glömt, i en hörna… Ditt tråg är jättefint, inspirerande! Så vackra blommorna är! Biskopskappa, antecknar! Aklejan är bedårande!!!
  kram
  Katarina

 4. När man ser allt fint man kan göra så önskar man att dygnet hade fler timmar. Vad fina dina tråg ser ut och de växter du valt är ju utsökta. Den lilla biskopskappan gillade jag verkligen. Ja, jag gillar ju att titta på växter i närbild och upptäcka alla vackra detaljer……Tack för att du delar med dig av din kunskap. Har lagt hypertufatråg på min önskelista med roliga att göra grejer för framtiden.
  Kram Anna-Karin

  • Varsågod!
   Biskopskappan var inte en växt jag la märke till förrän försäljaren lyfte upp den i ansiktshöjd. Då kunde jag inte låta bli att köpa den. Fördelen med tråg är att jag kan sätta mig på huk bredvid och komma på rätt nivå för att se detaljerna, utan att behöva kräla omkring på marken. 😉
   Jag tipsar dig också om att leta rätt på en frigolitlåda eller två i förväg, så är du redo att gjuta när du känner för det sedan.
   Kram Kristina

 5. Kul att se bilder och att det växt till sig så fort. Utseendet ska väl vara lite slitet tänker jag. Precis som de där sandstenstrågen som väl var förebilden i England. Snyggt resultat 🙂

  Kram, Carina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s