Stora snigelplockardagen ~ tips för den (nästan) snigel- och snäckfria trädgården

21 juni 15 sniglar snäckor 2

Där vi bor finns det mördarsniglar. Och snäckor. Och åkersniglar. Ja, det är så det blir när man bor (nästan) granne med en åker och har grannar som inte bryr sig om det som kryper och lämnar slemmiga spår efter sig.

Jag har väntat. Bidat min tid. I lördags var det dags. Det hade regnat av och till under dagen, men på kvällen sprack det upp, solen kom fram och värmen återvände. Det ångade av jorden och allt som levde fick nytt liv.

21 juni 15 sniglar snäckor

”Nu”, sa jag till resten av familjen, ”nu är det dags”. Det gnölades lite från minst ett av barnen, men väl ute iklädda gummistövlar så vaknade jaktinstinkten hos alla. Beväpnade med saxar och planteringsspadar gick vi på jakt. Det krossades snäckor och halshöggs mördarsniglar av varierande storlek. Inne i trädhörnet kom den här jätten krypande…21 juni 15 sniglar mördarsnigel

21 juni 15 sniglar mördarsnigel klipp

Efter ett varv i trädgården gick vi ett nytt och så ännu ett. De döda snigelkamraterna lockade fram fler som ville äta.21 juni 15 sniglar mördarsnigel äter snäcka

Den årliga snigelplockardagen började vi med för två år sedan och sedan dess så är angreppen fullt hanterbara i trädgården. Det kommer att finnas mördarsniglar och snäckor kvar, men inte så många att de utgör något större problem. Det kommer så klart fler varma och fuktiga dagar, så min uppmaning är att ta efter och ”storstäda” trädgården på sniglar.

Här kommer också några fler knep för att få behålla mer av det som sniglarna gillar.

21 juni 15 trädgårdsland sniglarOdla grönsaker och snigelgoda blommor som tagetes och dahlior i upphöjda bäddar med en utstickande överliggare. När vi byter överliggare om några år ska vi låta den gå ut ännu mer, men ännu så länge är det få sniglar som hittar upp och orkar över kanten utan att trilla ner.

21 juni 15 sniglar grus gräsAnvänd material som sniglarna ogillar i din trädgård. Vi har en barriär på 30-40 cm ”krossgrus” vid tomtgränsen. Här på bilden nedan ser ni cykelvägen som går vid vår tomt, den är rena autostradan från åkern lite längre bort. Krossgrus till vänster (under den nerklippta häggmispelhäcken) och grönt fuktigt gräs till höger hos grannen… Vilket håll tror ni sniglarna väljer att krypa?

21 juni 15 sniglar leopardsnigel pantersnigelSpara leopardsniglarna! De äter dött växtmaterial, inte levande. Hos oss lever de framför allt i komposthörnan och där får de vara. Enligt nya norska forskningsrön (du kan läsa en artikel om det om du klickar här och här kan du läsa studien) så ska de också rensa upp bland mördarsniglarna då de utöver dött växtmaterial äter kött.

Hur hanterar du sniglar och snäckor i trädgården denna blöta sommar? Tillhör du de lyckliga vars tomt ännu inte invaderats av mördarsniglar eller är det åkersniglar som festar loss? Dela gärna med dig av dina knep (utöver att gå rundor och klippa de slemmiga itu).

Avslutar med ett par bilder från trädgårdslandet. Det är ju det här jag vill hålla sniglarna borta från. Nu är det en vecka kvar med matkasse, sedan gör vi sommaruppehåll och äter av vår egen skörd i trädgården. De första gurkorna i växthuset är redan plockade, körsbärstomaterna hos ‘Tiny Tim’ är på gång och potatisen blommar.21 juni 15 trädgårdsland 2
Morötter, bladamarant och lök (och en och annan tagetes för att förvilla morots- och lökflugorna).21 juni 15 trädgårdsland 1
Olika sorters lök, sallad och bladgrönt samt morötter i lådan närmast, bakom den potatis i blom. I tredje lådan finns ärtorna och i den fjärde squash, majs och kål. Varje år byter grönsakerna plats enligt fyraårig växtföljd för att undvika sjukdomar hos t.ex. kål och potatis.

Ha en fortsatt fin junivecka, oavsett väder. Nu lovar de visst värme nästa vecka, vi får väl se hur det blir…

16 tankar på “Stora snigelplockardagen ~ tips för den (nästan) snigel- och snäckfria trädgården

 1. Det här är en evig kamp och i år har vi väl snigelrekord. Jag lämnar också döda snäckor på väl uttänkta platser för att locka fram mördarsniglarna, en mycket effektiv metod. Jag tror på dagliga rensningar, morgon och kväll, dessutom, åtminstone vid fuktigt väder. Å andra sidan får jag inte med mig familjen. Grus tycker jag inte heller gör någon större skillnad, tyvärr.
  Jag önskar att det var fler som bryr sig, nån timme en regnig dag kan man väl offra?
  Lycka till i grönsakslandet!
  Kram
  Marta

  • Vanligt grus bekommer dem inte, men den vassa krossen gillar de inte att krypa i om de kan undvika. Ja, lättare att leta slemmisar om man är fler par ögon som håller utkik. Hos oss innebär snigelletardagen en extra bonus på veckopengen. 😉
   Kram Kristina

 2. Mördarsniglar har vi haft i många år i varierande antal. Jag gör som du, klipper dom med en sax. Det brukar kunna bli ca 300 sniglar varje gång och det märks att jag jagar dom för dom blir faktiskt färre och färre för varje år som går trots snigelvänliga vintrar. I lördags var jag ute i 10 minuter och hittade ”bara” ca 30 st. Men det räcker inte med en jaktkväll för mig. Jag måste vara ute flera gånger per vecka. Likt en rödbrun armada lurar dom i skogen och väntar på att gå till attack i skymningen. Men visst hjälper det att jaga dom. Och visst avtar antalet markant ju längre sommaren går.

  Så du har skördat de första gurkorna. Här blev gurksådden sen men jag kan se de första gurkorna. Om ett par veckor så. Sallad har jag för första gången förodlat inomhus och det ska jag fortsätta med för det blev ett fantastiskt bra resultat. Har nya omgångar på gång i matkällaren som ska ersätt de gamla som börjar ta slut. Rädisor skördar jag för glatta livet och löken växer och växer. Och snart är det dags att skörda den första potatisen för sommaren. Som jag längtar. Och tomater förstås. De första skördade jag för ett par veckor sedan.

  Ha en fortsatt fin vecka!

  Kram Anita

  • Mums med tomatskörd! Längtar efter när våra är klara.
   Vi letar sniglar hela tiden men efter en storstädning så minskar antalet rejält. Brukar gå en snigelrunda först och en ‘njutarrunda’ sedan. Nu har ju pionerna slagit ut och doftar så underbart.
   Kram Kristina

 3. Vilken toppen ide att samlas och gå på jakt! Har än så länge bara de små med hus, men vet vad jag ska göra om de större fulingarna kommer. Bra med stenkross och kanter. Tack för tipsen!
  Ha en bra dag!

 4. Otroligt att få med barnen på att döda sniglar. Det är det äckligaste jag vet. I år verkar det bli ett riktigt snigelår överallt. Vi som tidigare varit helt förskonade för spanjorerna har nu nästan bara bruna åkersniglar, fast vi har ingen massinvasion i trädgården, men i år verkar de sakta komma över . Jag lägger ut snigelfritt mot vägrenen vid bäckravinen och det har fungerat förut, och jag är restriktiv var jag köper eller får nya plantor ifrån. Snäcksniglar som gör hål på hostor och dahlior gör mig faktiskt mer irriterad, men att plocka alla dem, nej, lag lägger ut sågspån, kaffesump eller snigelfritt och har känsliga växter i krukor.

  Vi håller tummarna för våra trädgårdar i år
  Kram Luna

 5. Här hackas det och sprids ut snigelfritt. En sådan här regnig sommar så kommer de fram i mängder. Någon mirakellösning har jag inte. Är det sol och högtryck så finns de inte, antar att de vistas i jorden då.
  Din pallkrage med utstickande överliggare är smart, har hört att de har svårt att klättra upp-och-ner. På Odla med P1 så sätter de typ takpapp vågrätt ut från pallkragen på halva vägen och det ska också hindra. Grannen sätter koppartejp och påstår att det fungerar. Man vill ju verkligen inte ha dem i köksträdgården!
  Jag hoppas på värmebölja så jag slipper hackandet ett tag! 🙂
  Ha det gott!
  Annika

  • Tack för tipset om takpapp! Det borde man kunna använda sig av även i tex krukor, fast klippa en cirkelkant.
   Låt oss hoppas på lite värme nu av fler än en anledning!
   Kristina

 6. Ja sniglarna verkar trivas i år. Jag har tidigare varit ganska förskonad och är nog fortfarande det om man jämför med många hårt drabbade trädgårdsägare. Har alltid kunnat odla sallat på friland men i år har slemmisarna varit där och kalasat. Har tack och lov sallat i odlingslådorna också och dit har de inte tagit sig än. Får nog sätta kanter på lådorna så att de inte kan krypa över. Jag går på tur nästan varje kväll och plockar de jag hittar. Inte många men grannarna har betydligt fler så vi får väl se hur det går. Än så länge har jag inte behövt vidta några andra åtgärder än just plockningen, peppar, peppar……
  Kram Anna-Karin

 7. Men nej, varför krossar ni snäckorna? Vi har massor av både trädgårdssnäckor och vinbergssnäckor, de gör ingen skada! Mördarsniglarna har tidigare vällt in från skogen i horder och suger i sig det mesta, men tre myskankor och en månad senare har vi knappt en enda, mycket bra tips – dessutom är de trevliga och sociala som få. Alla andra än mördarsniglarna har jag inget ont av och betraktar enbart som biologisk mångfald!

  • Då har du inte träffat våra snäckor. 😉 De knaprar glatt i sig funkia, riddarsporrar och dagliljor med mera med god aptit. Jag är för mångfald, men de som blir kvar efter ”städningen” räcker och blir över när vi får ständig påfyllning utifrån. Vinbergssnäckor har vi inga i området, men i så fall hade de fått vara kvar, de är inte speciellt hungriga av sig som jag förstått det.
   Och jag hade gärna haft myskankor om jag hade haft plats för ett boende för dem, men här är det vi som får rensa lite bland sniglarna. Efter en storrensning är förhållandet hyfsat i balans, dvs sniglar/snäckor finns kvar här, men de hinner inte äta allt för mycket under säsongen. Lite hål här och där har jag inget problem med, det är mest när man kommer ut och möts av en aväten ”pinne” där det igår var en växt som det där med trädgård inte är speciellt kul längre.

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s