277 cm ~ jättestäppliljan gör skäl för sitt namn!

För snart två år sedan planterade jag flera knölar till jättestäpplilja, Eremurus robustus, i Stäpprabatten.jättestäpplilja rotdel

Redan tidigt i våras syntes den stora bladknoppen.Stäpplilja, vit hög

Sedan dess har jättestäppliljan växt och växt… Nu är den 2 meter och 77 cm hög och mitt i blomningen.20 juni 15 jättestäpplilja 1
Jättestäppliljan har sällskap i rabatten av svagt orange Iris germanica ‘Greeham Castle’. I bakgrunden syns kopparlönnen Acer griseum och ännu en bit bort praktmagnolians ljusgröna krona. Och runt gräsmattecirkeln har nu storgatstenen kommit på plats! 🙂 Bilden är tagen från gatan och in i trädgården.

20 juni 15 jättestäpplilja 2Jättestäppliljans små blommor är vackra nära inpå också, speciellt mot en grön bakgrund. Jag har strösslat ut frön i rabatten och i höst ska jag så en del av dem i kruka också och se om jag kan få fler. Tänk så häftigt med ett hav vajande jättestäppliljor bakom avenbokshäcken ut mot gatan!

I övrigt så börjar vädret kännas lite tröstlöst. Vet att jag inte är ensam om att ha tröttnat. Men jag försöker glädja mig åt att träden, buskarna och perennerna som flyttats/nyplanterats i Trädhörnet/Lunden ser väldigt fräscha ut, nyvattnade dagligen och stundligen som de har blivit. Och ogräset är väldigt lätt att dra upp. Och det är väldigt skönt att gå in i det varma växthuset en stund. 😉

24 tankar på “277 cm ~ jättestäppliljan gör skäl för sitt namn!

 1. Det ser nästan ut som en bläckfisk på översta bilden. Det är inte klokt så hög den är, 2 m och 77 cm. Jag tycker det är en bedrift bara att lyckas mäta den. Kan se ett hav framför mig av vajande jättestäppliljor. Det skulle onekligen vara magnifikt.

  Håller med om det där med regnet. Jag har flyttat om och delat en hel del perenner i år och går omkring och gläds med dom åt regnet medan andra delar av trädgården nästan står under vatten. Där är det inte lika glatt. Men jag såg på svt/nyheter att det kanske ändå ska komma en vändning nu. Vi får hålla tummarna att den prognosen stämmer. Att ha tomater och gurka på friland som jag har är inte det lättaste i år. Har haft fiberväv över i ett par veckor men nu måste jag nog ta mod till mig och ta bort den. Tur att jag har min tomat Vilma som har stått i uterummet så att jag i varje fall har några tomater att njuta av.

  Ha en fortsatt fin vecka!

  Kram Anita

  • Bläckfisk var en bra liknelse. 🙂 Har nog aldrig varit så glad över växthuset som i år, har ju odlat tomater och gurka på friland i alla år. Glad att du har en bra tomat att glädjas åt i väntan på solen.
   Kram Kristina

 2. Det var en bjässe till stäpplilja!
  Tack för växtförslag och för sparade plantor. Du är en pärla! Klart vi måste träffas. Kommer gärna neråt och du är välkommen hit.
  Kram Anette

 3. Men oj vilken ståtlig och vacker blomma! Säger som Anita här ovan, tyckte också det såg ut som en bläckfisk på övre bilden!
  Tack för tröstande ord inne hos mig, det värmer! Ja, det är ett tungt beslut man måste ta som djurägare. Fy va ont i magen jag har haft de senaste veckorna… man vill inte att de skall lida men man vill ändå veta att det inte finns något hopp…
  Vad skönt med växthus ,när det är sånt här väder.. jag har hållit mig inne i dag, men i morgon skulle det visst bli bättre.
  Kram Gunilla

  • De är seeega, stäppliljorna. Jag köpte rötter till den ”vanliga” stäppliljan på mässa för två år sedan och dem är det blommor i först nu. Håller tummarna för att din gillar läget och blommar snällt, om inte i år så nästa sommar.

 4. WOW! Vilken syn från gatan. Hoppas du får fler. (Snyggt med gatsten utefter gräsmattan också.) Jag har försökt med stäpplilja, det går inte här. Kanske ska försöka igen.
  Alla väder har sina fördelar . Det är så vi får se det, intalar jag mig själv. Fast artros och detta väder går dåligt ihop.
  Kram Luna

  • Tack, ska hälsa maken som slitit med att lägga gatstenen.
   Jag har stäppliljorna (har ”vanliga” också) planterade i en rejäl hög med 0-8 mm grus för att det inte ska bli för blött vintertid. De vanliga stäppliljorna har överlevt två vintrar och nu är det knopp även i dem. De står även de i Stäpprabatten vilket hos oss är = söderläge.
   Precis, man kan välja att leta efter fördelarna med allt. Blir trevligare då.
   Kram Kristina

 5. Läcker! Det känns som om alla växter ”går på steroider” den här sommaren – allt i trädgården växer så det knakar känns det som.
  Va fin din Acer Griseum är! Jag längtar tills mitt exemplar (planterad förra sommaren) blir lika stort!
  Ha en fin helg! Kram Nora

  • Tack! Kopparlönnen är planterad 2001, den började ta fart efter en handfull år. Men inte är den snabb i tillväxten inte…
   Ha en fin helg du också!
   Kram Kristina

 6. Jag har nog aldrig sett en jättestäpplilja live, inser jag. Grattis!
  Jag har jobbat så jag har inte lidit av vädret så mycket hittills. Det vänder nog snart.
  Kram
  Marta

 7. Verkligen en jätte och med så fina små blommor på nära håll. Läcker! Hoppas du lyckas med frösådderna och får många fler. Hoppas också du fått lite sommarvärme för här har vi haft lite sommarkänsla med sol och värme under dagen.
  Kram Anna-Karin

  • Ja, jag håller tummarna för att det blir många ”minibläckfiskar”.
   Här är det varmt och soligt, jätteskönt! Har precis slutat för dagen, så nu ska jag ut i trädgården och ta en fika i solen. 🙂
   Kram Kristina

 8. Visst är de läckra! Har sett en art ‘live’ på Kreta och det var häftigt. Har frösått några gånger men de verkar inte gilla att sättas ut. Eftersom de är nästan omöjliga att flytta efter att de etablerat sig så får jag helt enkelt vänta, titta och glädjas åt dina 🙂

  Kram, carina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s