Bisurr och renoveringssnurr

21 aug 15 kronärtskocka 8I våras när vi besökte Sofiero fick jag äntligen tag på den perenna kronärtskockan ‘Herrgård’. Lycka! Nu blev det inga skockor ätna i år, lite dålig tajmning med semester, men det gör inte något. Bina har ju haft fullt upp i den vackra tistelblomman. När jag tog de här fotona fick åtta bin de lila stråna att vaja.

21 aug 15 kronärtskocka 6
21 aug 15 kronärtskocka 7 21 aug 15 kronärtskocka 4

Ser ni dem? Långt där nere kryper de omkring alldeles rusiga över denna jätteblomma.21 aug 15 kronärtskocka 3 21 aug 15 kronärtskocka 2 21 aug 15 kronärtskocka 1

Helgen gick i städandets tecken. Garaget var fullt med gamla smutsiga plastkrukor, krukor med sådder som inte grott och dahliaknölar som aldrig kom upp. Fick god hjälp av två yngsta med krukdiskningen (vad hjälper man inte mamma med när en biobiljett ligger i potten?) Nu har jag tre flyttkartongen rendiskade plastkrukor och alla lerkrukor står på torkning. Trädgårdsboden fick också en översyn. Den har stått halvt övergiven sedan i våras, snart dags att boa in sig där när dagarna blir korta och behovet av ett mysigt trädgårdsrum ökar.

Inomhus behövde det också städas och plockas undan. Så här såg vårt badrum från 1978 (vars härligt brunblommiga tapet vi målade enfärgat pastellgrön när vi flyttade hit) ut före.
badrum uppe

Så här såg det ut efter hantverkarna hade varit här första dagen i dag och påbörjat helrenoveringen…
31 aug 15 badrum renovering

Hoppas ni alla får en bra första septembervecka. Här har två yngsta barnen och jag pysslat med att koka plommonsylt i eftermiddag. Bra med många flinka fingrar när skållade skal ska pillas bort! Går och spanar på kvittenträdet också – för första gången bär det frukt! 🙂

15 aug 15 kvitten

11 tankar på “Bisurr och renoveringssnurr

 1. Herrgård, ett ståtligt namn på en ståtlig växt. En herrgård brukar ju ha gott om utrymme så och denna om man ser till antalet bin som ryms där. Här pågår ännu inget renoveringssnurr men väl planeringssnurr. Finns alltid massor att göra när man har hus.

  Kvitten tror jag Monty Don pratade sig varm om i lördags. Dom ser mjuka och goa ut. Förresten så såg jag att Gardener’s World var slut för säsongen i och med avsnittet i lördags. Trots att det står att det var avsnitt 25 av 30. Trist tycker jag. Gillar att se Monty tidiga söndagmorgnar (brukar spara avsnittet tills dess 🙂 )

  Ha en fin första septemberdag och lycka till med renoveringen!

  Kram Anita

  • Tror jag har missat samtliga Gardeners World sedan i våras… 😦 Men jag såg faktiskt två direkt under Londonsemestern, alltid något. Fatta, trädgårdsprogram på fredagar 20.30, bästa sändningstiden. Det är England och trädgårdsintresset i ett nötskal det!
   Visst finns det att göra när man har hus. Vad funderar ni på (om du vill berätta)? Vi skulle väntat lite till med det här badrummet, men i och med ändrade ROT-regler så valde vi att göra det nu. Badrumsrenoveringar är ju tyvärr inte billiga. Idag försvann fönstret och den nya takkupan håller på att byggas. Ska bli så skönt att slippa smälla huvudet i kanten till snedtaket.
   Kram Kristina

   • Vilken dröm! Trädgårdsprogram kl 20:30 på fredagarna 🙂 Det vi håller på med är att kolla på att byta vissa fönster. Vi har velat fram och tillbaka i flera år. Egentligen är det bara några fönster som är dåliga men om man byter så är det lika bra att byta alla på samma sida av huset så det ser enhetligt ut. Eller också så ska vi renovera de dåliga fönstren. Velandet fortsätter. När det inte är riktigt akut så är det lätt att skjuta upp 😉 Vi har i varje fall haft ”våra” snickare här som ska kolla upp lite olika alternativ och komma tillbaka med förslag. Sedan får vi se. Fortsättning följer 🙂

    Kram Anita

   • Ja, fönster är inte lätt. Men man kan komma långt med renovering jämfört med vad nya kostar. Om de gamla är bra i grunden vill säga.
    Vi har också ”våra” snickare här. Så skönt med hantverkare man har bra erfarenhet av. Det är samma firma som renoverade vårt andra badrum, så vi vet ju vad de kan. Nu är det bara att hålla tummarna för att allt flyter på som det ska.
    Du får berätta hur det blir hos er.
    Kram Kristina

 2. Kronärtskockor är läckra och läckra så kul att du fick tag i Herrgård. Kvitten är vackra träd har jag sett hos Mandelmanns och frukterna ser ju läckra ut. Så förra höstens marmelad blev kvitten men så besviken jag blev. Den skulle smaka så fantastiskt men ingen av oss tycker den smakar något speciellt och alla utom en burk står kvar. Så i år återgår jag till fikon… ..behövs en bra smakbrytning till ostbrickan.

  Kram, Carina

  • Besökte Mandelmanns igen för ett par veckor sedan (köpte stora och fina skockor hos dem och frossade i). Underbart ställe! Vi får väl se hur min kvittenmarmelad blir – återstår att se…! För visst är det gott med något sådant till osten.
   Kram Kristina

 3. Oj, vilken härlig blomma Herrgård ser ut att vara för både oss och bina. Mycket vacker och säkert också väldigt god. Den gör verkligen skäl för sitt ståtliga namn. Badrummet ser ju inte lika härligt ut när hantverkarna varit där men vad kul det är sen när man ser hur det byggs upp allteftersom. Renoverade vårt badrum för några år sen och det känns fortfarande härligt att gå in där för det blev så fint.
  Kram Anna-Karin

  • Hoppas Herrgård ska bli stor och kraftig nästa år. Den får övervintra i barnens lekhus där vi har frostvakt.
   Har längtat länge efter att fixa det här badrummet, så känns skönt att det är på gång nu. Längtar efter den där härliga känslan. 🙂
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s