Rosornas höst ~ 9 sorter som blommar hos oss

Den milda september gör att rosorna bara fortsätter att blomma. Här är nio sorter som glädjer oss just nu.

19 sep 15 austinros pionrabatt barbara austin
Vackraste knoppen? Knopparna på Austinrosen ‘Barabara Austin’ är rena marsipanrosorna. Osäker på zon, troligen 3-4 som de övriga Austinrosorna.19 sep 15 austinros pionrabatt Barbara Austin
Och så här ser den ut när den är utslagen. Remonterande, blommar i omgångar från midsommar och långt in på hösten.
19 sep 15 gislaine de feligonde
En ”måste ha ros” för alla trädgårdar (i rätt zon). ‘Gislaine de Féligonde ändrar färg från kopparfärgade knoppar över till gult, rosa och renaste vitt på de äldsta blommorna. Ljuvlig. Blommar från midsommar fram till frost. Zon 4.19 sep 15 mme Alfred CarrièreVid Stora trädäcket blommar ljust rosavita ‘Mme Alfred Carriere. Remonterande och blommar pålitligt från midsommar till frost. Största problemet med dem hos oss är att de efter en flytt drog iväg på höjden, från 150 till 250 cm… De är för höga där de står nu, så på sikt ska de få en ny plats. Zon 3.
19 sep 15 ros eden
‘Eden Rose’ är en ros som vi såg i Frankrike under namnet ‘Pierre de Ronsard’ och blev så förtjusta i att vi köpte två när vi kom hem till Sverige. Vit på utsidan, rosaskär på insidan. Underbar! Andra året hos oss, nu är buskarna i Skära rabatten uppe i en meter, lite skillnad mot de fyrametare vi såg i Frankrike, men så är det. Zon 3.19 sep 15 okänd austinros stäpprabatt
Austinrosen ‘A Shopshire Lad’ är en favorit med sina blommor som färgmässigt tonar från rosa över till aprikos. Den blommar i flera omgångar om man är bra på att klippa bort vissnade blommor. Zon 4.19 sep 15 ros Aspirin
‘Aspirin Rose’ är en av våra nya rosor vid Stora trädäcket. Har blommat lite försiktigt i år, ser fram emot mer de kommande åren. Zon 4.
19 sep 15 ros flora danica
‘Flora Danica’ är ännu en ny ros i Stora trädäcksrabatten. Lite väl knallig i färgen, men vi får se hur det blir när den är större. Zon 3.19 sep 15 ros moonlight
En av favoriterna sedan 15 år tillbaka – ‘Moonlight’. En remonterande myskros med kaskader av rent vita små blommor med gul mitt. Blommar från midsommar till frost. Zon 3.19 sep 15 ros graham thomas
Ännu en Austinros (ja, jag gillar dem!), den här gången ‘Graham Thomas’. Har haft den förr, men den är borta efter dålig placering och hårda vintrar. Gör ett nytt försök i Stora trädäcksrabatten. Zon 3.
19 sep 15 rosa helenae honungsros
Sedan får vi inte glömma nyponen! Honungsrosen ‘Helenae’ har sedan länge blommat över, men nu pryds grenarna av mängder av små nypon. Zon 5.

Önskar er en fortsatt fin helg med en höstbukett plockad i trädgården i går. Rosenskära, vädd, kärleksört, sköldpaddsört, vitlysing, höstflox, prydnadsgräs, zinnia, lejongap, fläckflockel, dahlior och blad från aklejruta.

19 sep höstbukett

 

26 tankar på “Rosornas höst ~ 9 sorter som blommar hos oss

 1. Vilken underbar bukett! Trädgårdens blommor kommer fram mångdubbelt mer när man samlar dem till buketter tycker jag.
  Lite avundsjuk på dina rosor. Även hos mig blommar vissa mer än vanligt i september, men det där med att Mme Alfred Carriere och A Shropshire Lad skulle blomma till frosten har nog mina exemplar inte förstått… Kanske brist på gödsel – hur och när gödslar du dina?
  Kram
  Elin

  • Du visar så fina buketter att jag blev inspirerad att ta in lite blommor (är dålig på det, det är bara att erkänna).
   Rosorna får ett lager på runt 5 cm bra kogödsel (inte den 4 för 100) runt sig på våren när de börjar växa och så en giva algomin eller chrysan (lite olika olika år vad jag har hemma) runt midsommar. De blommar ju inte överdådigt i november 😉 men med enstaka blommor vilket är trevligt nog.
   Kram Kristina

 2. Visst är det roligt att ha rosor som fortsätter att blomma in på hösten. Du har många fina. Jag började räkna mina här och jag har också faktiskt 9 sorter som levererar än, vissa med många nya knoppar efter en paus, andra bara med några få. De som blommar minst nu är faktiskt Ghislaine de Feligonde och en stamros. De förtog sig nog i sommar, men ibland är det tvärtom att de blommar absolut mest och längst. Du vet väl att Ghislaine blev sommaren ros! Jag älskar också den rosen.
  Ha en bra vecka!
  Kram Luna

   • Varje år utses en ros på Rosens Dag av Svenska Rosensällskapet, POM ( Programmet för Odla Mångfald) samt GRO Plantskolor. Denna myskhybrid från Frankrike 1916 tillhörande Moschata-gruppen anses härdigare än de flesta och har varit på förslag under flera år men i år den 2 juli blev den alltså vald till Årets Ros.
    Bra val tycker jag.
    kram Luna

 3. Härligt sena rosenleveranser! Klart man blir glad av det. Några rosor blommar bättre nu än i somras. Ghislaine som vi satte hos mamma visar sig mer och mer från rätta sidan men det blir väl så när hon börjar etablera sig nu.

  Kram, Carina

 4. Många fina rosor hos dig, det är så uppskattat att de blommar nu. Min Ghislaine de Feligonde har en paus just nu. Men Moonlight hoppas jag håller på några månader till och blir sista rosen i blom precis som förra året.
  Jättesöt bukett.
  Kram Maria

 5. Fantastisk rosblomning… Det som bjuds nu är ju lite speciellt, vi tar tacksamt emot och lägger märke till stort som smått. Honungsrosens nypon, är svag för dem. Vackra där de liksom blir till röda klasar. Härlig bukett du plockat in!
  kram
  Katarina

 6. Oj,oj, det gör nästan lite ont i hjärtat när jag ser dina fina rosor. Själv har jag tagit bort fyra av mina och det var hur jobbigt som helst att komma över tröskeln innan jag kunde göra det. Å andra sidan får jag tänka nytt och Graham Thomas liksom Gislaine de Féligonde och Eden rose med sin lite boll-lika blomma var helt underbara. Vilken vacker bukett och aklejrutans blad som är så speciella och fina blev verkligen snyggt till.
  Kram Anna-Karin

  • Ibland måste man göra om och göra rätt. Även när det gör ont i hjärtat. Förhoppningsvis gör det, som du skriver, att det öppnar upp för annat. Gislaine kan jag verkligen rekommendera.
   Kram Kristina

 7. Jag har blivit en ros-galning. Sist jag räknade så hade jag över 50!! Och för ett par år sedan var jag ointresserad för jag hade inte ron eller energin att ta hand om den. <för helt klart behöver de lite extra omtanke…
  Dina är underbara…
  Det bästa med rosor är att de blommar när mycket annat gett upp… Helt klart!

  Kram

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s