Skuggliljor, i väntan på köldknäppar och rodnande bär

För två år sedan fick vi en hårig skugglilja Tricyrtis hirta ‘Pink Freckles’ i present. Och till skillnad från tidigare försök med skuggliljor har denna både överlevt vintrarna och blommat om. Skugglilja har ett något missvisande namn. Vår ‘Pink Freckles’ växer i ett ljust östligt läge i Skära rabatten och trivs utmärkt där.
27 sep 15 skugglilja pink freckles 2
27 sep 15 skugglilja pink freckles 1
Sirliga kvistar med många, många knoppar kvar. Det syns på knopparna varifrån ”hårig” i namnet kommer.
 
Det är lite bloggpaus för min del just nu, mycket att fixa både i trädgården och inomhus. Badrumsrenoveringen närmar sig slutet, skönt att slippa köa och banka på badrumsdörren. 😉 I trädgården har jag beskurit ett antal träd, håller på att klippa/såga det mesta i småbitar (för att ha som luftigt lager i både varmkompost och trädgårdskompost).
Medan jag går där i trädgården så kastar jag mina blickar mot vår flerstammiga Ullungrönn ‘Dodong’ och väntar på den där köldknäppen som ska förvandla den gröna bladskruden till en brinnande, orangeröd fackla. Inte för att de jättestora varmröda rönnbären går av för hackor heller… ‘Dodong’ är ett av mina absoluta favoritträd i trädgården. Det manshöga trädet vi planterade 2004 har vuxit till sig bra, häcken i bakgrunden är högre än vad trädet var som nysatt.
27 sep 15 ullungrönn dodong 3
Och titta här, här är något som börjar bli rött! Det är ett av körsbärskornellens Cornus mas ‘Jolico’ många bär som börjar ändra färg. I ett inlägg för ett tag sedan var den mina ”gröna bär”. Så nyfiken på hur de ska smaka, lite kul att få skörd redan första året.
27 sep 15 körsbärskornell
Önskar er en fortsatt fin septembervecka!
Jag låter detta inlägg vara med på veckans Blommig fredag-premiär, temat ‘I trädgården just nu’ passade ju så bra. 🙂

32 tankar på “Skuggliljor, i väntan på köldknäppar och rodnande bär

 1. Läckert träd den där ullungrönnen, fin form och vackra bär! Förstår att det är en favorit!
  Du frågade lite om mina kissar, och jo, det har väl gått rätt ok, men nog tycker jag att Casper tynar bort lite…nu är ju även han till åren, 16 år, och han har nog saknat sin bror en hel del, och blivit om möjligt ännu mer ”mattig” dvs hänger efter mig…. Jag hoppas han håller ut ett bra tag till, nu har det varit mycket med djurtråkigheter i år redan…
  Tack förresten för att du frågade!
  Kram Gunilla

  • Vad glad jag blir att det ändå har gått hyfsat med katterna. Kan tänka mig att det blir lite ‘mattigt’ när man uppnått den aktningsvärda kattåldern. Myzan får busa lite med Casper… 😉
   Kram Kristina

 2. En riktig snygging, den prickiga skuggliljan. Så körsbärskornellens bär har äntligen börjat skifta i färg. Så spännande!

  ‘Dodong’ är härlig och hade den stått här så hade den varit röd för här har frosten varit på besök två gånger redan, senast natten till idag.

  Det har inte varit så mycket bloggande för mig heller den senaste tiden men nu är jag igång igen. Härligt att ert badrum börjar bli klart 🙂

  Ha en fortsatt skön vecka!

  Kram Anita

 3. Skuggliljan verkar trivas, en verklig favorit. Körsbärskornellens bär ser söta och goda ut, men skenet kan bedra. Glöm inte berätta hur de smakar och så väntar jag förstås på bilder från hönsresan.
  Ha det så gott kram
  Anette

  • Mmm, man vet aldrig hur ‘nya’ bär smakar, så vi får väl se. Jag håller tummarns. Rapport från hönsresan sedan kommer så småningom när C och jag funderat lite till kring byggnation.
   Kram Kristina

 4. Skuggliljan är en härlig blomma.som jag har i en kruka.När jag hade den planterad i marken åt sniglarna upp den så fort den började skuta upp sina gröna skott.Men i kruka har den fått vara ifred.
  Ha en skön helg.

 5. Jag har inte heller varit nån ”superbloggare” under sommaren men så fort mörkret kommer så brukar det öka.
  Tänk om jag hade plats för en Ullungrönn!?
  De är så vackra men jag har inte hittat en plats för en… Ännu!

  Men skuggliljor har jag. Dock har jag dem i skuggan och faktum är inte det inte blir några ordentliga ”ruggar” Så jag ska testa att dela i morgon och sätta ut i solen. Och tar den sig bättre är jag dig evigt tacksam 🙂

  Kram och ha en skön helg!

  //Veronica

  • Ingen kunde varit mer förvånad än jag att skuggliljan gillade det här läget som den står i. Ljust öst/västläge är liksom inte det första som slår en. Men den stormtrivs och den lilla plantan blir allt större. Den har klarat två vintrar nu och blommade lika fint förra året. Så testa att flytta och se om de trivs bättre.
   Kram Kristina (som blir jätteglad om du lyckas – glöm inte berätta hur det går)

 6. Men du så stor skugglilja, Hur gammal är den??? jag som tycker jag har många blommor på min. Spännande med den frukten du får tala om hur den smakade.
  Ha en fin och skön helg
  Kram Meta

 7. Hej Kristina!
  Jag har en tidig blommande variant av skugglilja med. Och dessa som blommar på hösten. Intressant och vacker växt!
  Trevlig helg!
  Hälsn
  AnnA

 8. Intressant! Det blir till att sätta fler bärplantor även om vi har vilda bär runt knuten kan det inte skada med några nya sorter i trädgården. Skuggliljan är verkligen vacker!
  Skön söndag på dig!

 9. Fina växter du visar. Skuggliljan var verkligen vacker med sina lite orkidé- lika blommor, håriga knoppar och sitt gracila växtsätt. Ullungrönnen är sedan länge ett av mina önsketräd och ligger på listan för framtiden. Dina bilder ser så lockande ut så jag får nästan lust att gå ut och såga ner en björk och plantera en rönn istället 🙂 Nejdå, jag ska ta det lugnt som vanligt. Hoppas körsbärskornellens bär blir goda och att du snart kan njuta av ditt nya badrum.
  Kram Anna-Karin

 10. Hej, kul att du har körsbärskornell Jolico 🙂 Smakade detta underbara bär (som en smakmix av hallon och körsbär) i England för ett tiotal år sedan och har sedan dess förgäves försökt hitta i svenska (skånska) plantskolor. Var köpte du din?
  Ha det gott,
  Helena

  • Jag köpte mitt förra året via plantskolan Exot.se i Västergötland. De har beställningslista och tar sedan hem vad kunderna vill ha av det de erbjuder. Sista datum för i år var för två veckor sedan, men hör med Ludvig på plantskolan om han fortfarande tar emot order. Om du nu vill köra så långt som till Skövde förstås?
   Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s