Orange bär, svarta bär, blåa bär, röda bär, gröna bär… September = skördemånad

Jag är en ombytlig person, i alla fall när det kommer till vilken årstid jag tycker mest om. Jag försöker njuta av nuet, men ser också fram emot det som komma skall. Just nu drar jag djupa andetag av klar höstluft, känner solen värma och gläds åt all skörd i trädgården och naturen. Snart väntar sköna innemånader med tända (batteri)ljus, frossande i nyinköpta trädgårdsböcker och funderande inför trädgårds- och odlingsåret 2016.

Men, som sagt, just nu är det september och bärskörd som upptar min trädgårdstid. I rejäla krukor på Stora trädäcket växer havtornsbuskarna Hippophae rhamnoides ‘Svenne’ och ‘Lotta’. De är duktiga på att skjuta rotskott, så det är därför jag har valt att odla dem i kruka. På sommaren ger de silvergrå bladen medelhavskänsla, största problemet är att hinna vattna tillräckligt ofta för att ‘Lotta’ inte ska tappa för många kart (enda nackdelen med kruka). I år lyckades jag hyfsat, så nu tränar jag mindfulness när jag plockar de stora orange bären. Fladdrar tankarna iväg sticker jag mig ofelbart på en tagg eller två.
8 sep 15 havtorn

Ett stenkast längre bort, utanför fågelvoljärerna, växer en uppstammad Aronia prunifolia ‘Viking’. Grenarna dignar av bär och tyngden gör att jag så här års får ducka under grenarna när jag går längs stigen genom Trädhörnet. Snart dags att plocka de svartblå bären och lägga dem i frysen. Sedan väntar syltkokning. Den sträva aroniasmaken mildras när de blandas 50/50 med söta amerikanska blåbär.
8 sep 15 aronia viking

I Torvrabatten kan vi fortfarande, efter en och en halv månad, plocka amerikanska blåbär. Vi har ett halvdussin buskar av olika sorter och det ger lång skördesäsong. Gillar att ta med en handfull när jag går en trädgårdsrunda, men i frysen ligger också åtskilliga liter med blå bär och väntar på att förgylla såväl muffins som frukostyoghurt under vintern.
11 sep 15 blåbär

I Bärlandet lyser de stora hösthallonen mörkt röda. Inte en hallonmask i sikte så här års, nu kan jag frossa i fina hallon utan att inspektera dem först. Ibland gör jag sylt av hallonen, men oftast äter jag dem direkt, ståendes vid landet. Vardagslyx!
8 sep 15 bärlandet hallon
9 sep 15 hösthallon

Mina ”tama” lingon ‘Ida’ och ‘Red Pearl’ är små, men naggande goda. Ännu blir det inga större mängder där inte. Tur man har vänner som kan hjälpa till att få kontakt med plockare. Häromdagen fick jag hem min 10-litershink med fina röda lingon. Nu finns nykokt sylt i frysen och styckfrysta lingon som kan användas till kakor och kanske lite extra lyxig rårörd sylt. Hittade ett recept på kanel- och lingonmarmelad (godis, alltså), som lät spännande och nog måste testas.
9 sep 15 lingon Ida Red pearl
9 sep 15 lingon

Och så var det ju det där med de gröna bären… Det här trädgårdsåret går i trädens tecken (det kan du läsa mer om HÄR) och en av de nya bekantskaperna är körsbärskornellen Cornus mas ‘Jolico’. Jag trodde bären skulle vara mogna när vi kom tillbaka från Englandssemestern för en månad sedan, men inte då. De är fortfarande inte mogna. Hmm. Alltid lite svårt innan man lär sig nya bärsorters ”mognadsschema”.
11 sep 15 körsbärskornell Jolico

Och så väntar jag med spänning på de första egna kvittenfrukterna! För tre år sedan köpte jag ett äkta kvitten Cydonia oblonga ‘Leskovacka’. Det blommade förra året, men det blev inga frukter. Men i år! 🙂 Planerar för god kvittenmarmelad att ha till osten. Någon som har ett bra recept? Och när ska man skörda dem egentligen?
11 sep kvitten Leskovacka

Vad ska ni hitta på i helgen? Här blir det nog lite JAS-beskärning av en del som vuxit lite väl bra (eller tokfel) och så en utflykt i hönsens tecken. Mer om det sistnämnda vid ett senare tillfälle.

Önskar er en fin helg! Här festade vi i kväll på kryddig färskpotatis (från den andra egna skörden), spenat och lax med egenodlad basilika. Mums!

30 tankar på “Orange bär, svarta bär, blåa bär, röda bär, gröna bär… September = skördemånad

 1. Tack för dina gulliga kommentarer hos mig:). Skulle med behöva beskära träd, men det hinns inte med denna helgen. Så mycket bär du har i trädgården, det är så härligt att bara kunna gå ut och plocka. Jag har havtorn av samma sort så det blir inga bär.
  Ha en fin helg
  Kram Maria

  • Varsågod! 🙂
   Havtornen (har jag lärt mig den hårda vägen) behöver mycket vatten precis när bären börjar växa, dvs i juni-juli. Torkar de då så trillar alla bäranlagen av…
   Kram Kristina

 2. Hösten är inte bara skördetid, jag kör igång större projekt också så här års. I år blir det grusläggning av innegården, bland annat. I helgen ska jag fortsätta att reparera gräsmattan och så ska jag flytta några buskar.
  Det är härligt med egenodlade bär och du är så duktig på att ta vara på dem. Amerikanska blåbär är fantastiskt goda och lättodlade, även lättplockade, i motsats till havtorn.
  Kram
  Marta

  • Ja, fniss, plocka blåbär och havtorn är verkligen varandras motsats!
   Håller med dig, hösten är en bra årstid att göra lite större projekt i trädgården, växterna mår bra när man flyttar dem och är hösten mild har man många helger på sig.
   Kram Kristina

 3. Härligt inlägg! Gillar att du har så mycket buskar, träd och olika bär – inspirerande. Tänker ofta på det du skrev om att nästa 50% av tomten borde bestå av buskar och träd. Du måste lägga ut receptet på sylten med aronia och blåbär. Kvitten har jag inte testat mer än den där lilla gula från prynadsbuskar. God i gelé blandad med äpple och rönnbär. Har du inte testat så måste du odla allåkerbär. En favorit hos mig!
  Trevlig helg!

  • Tack! Blåbärs- och aroniasylten är jätteenkel. 500 gram blåbär blandas med 500 gram aronia och 1 kg syltsocker. Kokas 3-5 minuter. Klart! 🙂 Jag brukar köra de halvtinade bären snabbt i mixer före jag kokar sylten så en del slås sönder lite lagom. Inte gott med sylt fylld av stora bärklumpar.
   Allåkerbär har jag inte testat! Har läst om dem, men känner ingen som har dem. Hur odlar du dem och vad gör du med bären?

   • Tack för recept – ska testa. Allåkerbär, jag har dem i en rabatt med nävor. Se på min blogga under rubriken Bärstigen. Båda växer som kuddar och blommar rosa. Man behöver två olika sorter. Jag har Linda och Beata. De tar lite tid på sig så jag har inga större mängder, har gjort marmelad till ost.

 4. Så himla bra det blev bärträdgården. Havtorn är mina favoriter. Tyvärr har jag inga egna utan köper för vi äter så himla mycket av dem under vintern.
  Var nästan hos dig i helgen men tiden räckte tyvärr inte till att åka och säga hej.
  Jag har recept på kvitten marmelad skickar det via mejl.
  Allt gott
  Annika

 5. Åh! Härligt med alla bär! Min mamma gjorde alltid kvittengelé, som är väldigt gott till viltkött, svamp etc. (Har dock inget recept.) Kvitten till ost är magiskt! Underbart med alla bär, inspirerande.
  (Tror jag nämnde för dig att en utflykt till Själland eventuellt var på gång. Den blev plötsligt av igår, en plötslig förändring i ”schemat” öppnade upp. Vi besökte Anne-Stine Stauder, som för mig som sanguisorbanörd var fantastiskt. Nästa gång (för det måste bli en nästa =o) så hoppas jag att vi gör ”gemensam sak”, en dagstur där vi inkluderar några fler plantskolor etc. Det är ju faktiskt inte så långt dit, knappt 1,5 timme från Malmö till A-S Stauder (förvisso lite längre från dig =o)). Ja, vi kan väl höra som detta… )
  kram
  Katarina

 6. Så mycket härliga bär du har! Jag har en vinbärsbuske, inga bär alls i år…:( inte ett enda äppel på vårt äppelträd heller… så det är lite klent med skördandet här hos mig. Men plommon hade jag många, och just det, björnbär har vi från grannens tomt..borde göra nåt med dem 😉 Och så skall jag nog köpa lite lingon kanske, och göra rårörd lingonsylt, det är ju gott! Naturen är god!

  Kram Gunilla

 7. Vilket härligt inlägg fullt av smak och färg med målande bilder. Menar du att det går att odla havtorn i kruka. Hm, undrar om det skulle fungera här i zon 3 eller om det blir för kallt om vintern. Jag skulle annars kunna tänka mig att ha Svenne och Lotta som sällskap på altanen.

  När det gäller amerikanska blåbär så har jag två buskar. Dom ger mycket bär men dom mognar aldrig. Nu har ca 10 börjat mogna dom andra är gröna. Vet inte om dom står för mörkt eller om det är sena sorter. Har till och med funderat på att ta bort dom men … jag vill ju ha amerikanska blåbär, dom är ju så goda. Vet du vad dina heter?

  Lingon är så himla gott. Tänk att jag tyckte inte om det förut. Tyckte dom var sura. Nu älskar jag lingon. Idag t.ex. åt jag köttbullar med gräddsås och rårörda lingon 😉 Har du förresten prövat Leilas lingonsemifreddo? Enkel och god.

  Jag var och kollade potatisen idag. Blasten är fin men jag satte dom ju inte förrän 26 juli så jag tror det är för tidigt ännu. Ingen frost i sikte så jag tänkte hålla mig till tåls ett par veckor till. Sedan hoppas jag på ett par middagar med egen färskpotatis. Vilken lyx, färskpotatis i september/oktober 🙂 Färsk basilika har jag också massor. Det blir mycket pasta med pesto här 🙂

  Önskar dig en fin kommande vecka!

  Kram Anita

  • Havtorn är ju tåliga, så varför inte prova i kruka? Jag har Lotta i en stooor plastkruka som jag har fått ett träd i en gång, den har en diameter upptill på ca 60 cm. Lotta får växa till ca 150 cm höjd, sedan kapar jag in grenarna. Svenne får nöja sig med en kruka på runt 30 cm upptill, han behöver ju inte bli lika stor.
   Jag tror dina blåbär står för mörkt om de inte mognat ännu. De buskar vi har (vet tyvärr inte namnen) står i ett ljust österläge med sol hela fm. Testa att flytta dem och så massor av grov torv i gropen. Den håller både fukten och ger rätt ph.
   Semifreddon har jag inte testat, tack för tipset! 🙂
   Vår andra omgång potatis sattes ca 10/7 och var lagom att skörda för någon vecka sedan. Så den som väntar på något gott…
   Kram Kristina

   • Nu blev jag verkligen sugen på att prova havtorn i kruka. Jag har jättestora krukor som vi odlade potatis i innan vi gick över till pallkragar. Dom tror jag skulle vara idealiska. Dom står bara undanställda nu och väntar på något lämpligt innehåll … 🙂

    Hm, då är det nog så att blåbären står för mörkt. Jag får flytta dom för dom växer och får massor av kart så jag tror att dom ändå är bra sorter.

    10/7 för potatisen. Då ligger vi två veckor efter. Mot slutet av september borde vara dags. Fortfarande är det sensommarvärme med varma nätter vilket borde vara gynnsamt. Inatt hade vi plus 15 vilket är väldigt bra för slutet av september. Och det är bra för de sena tomaterna vi har ute. Dom rodnar så fint i septembersolens glans 🙂

    Ha en fin vecka!

    Kram Anita

 8. Men oj, vad lyxigt med all den skörden. Jag är glad om mina tomater hinner mogna, ha ha. Att ha bär i frysen är vi ganska duktiga på eftersom barnens farmor och farfar plockar i överflöd och delar med sig till oss. Härliga favoriter i förra inlägget och jag ser att ni oxå har badrumsrenovering på gång! Vi gör helt nytt badrum eftersom det förra försvann till förmån för ett större kök.

  • Perfekt med bärplockarhjälp och så bara kunna lägga i frysen! 🙂
   Jo, badrumsrenoveringen går framåt, tror hantverkarna lägger in golvet idag. Ska bli så skönt när det är klart!

 9. Så mycket fina, goda och vackra bär du har. För visst är det härligt i trädgården när bären mognar fram. Jag har mest hösthallon nu men väntar ivrigt på vindruvorna som snart är mogna. Sen har jag ett iordninggjort land som är klart till våren, när maskarna blandat runt ordentligt, där jag tänkte plantera amerikanska blåbär. Sen drömmer jag också om havtorn och björnbär och dina gröna bär från körsbärskornellen såg också spännande ut….Har jag aldrig hört talas om förut. Det finns så mycket kul att lära sig och fundera på och snart så är det väl, som du skriver dags för trädgårdsmys med böcker och annat spännande inne i stugan.
  Kram Anna-Karin

 10. Här haglar tipsen! Havtorn i kruka… undrar om det skulle funka här. Ser fantastiskt gott ut med alla bär. Här är de amerikanska blåbären så gott som slut och hösthallonen har inte hunnit mogna, kanske står för mörkt. Hoppas det gick bra på hönsresan.
  Kram Anette

  • Havtorn en hamnade i kruka av ren slump. Jag hade inte koll på att skickade rotskott när jag köpte dem… De planterades i kruka medan jag funderade på var jag skulle ha dem, överlevde vintern utan problem och blev kvar. Testa!
   Hönsresan gick utmärkt, intressant och lärorikt.
   Hösthallonen kanske behöver ny soligare plats? Våra står i västlig läge.
   Kram Kristina

 11. Underbart med alla bär! Det närmsta jag kommer är ett fikonträd modell större som jag hittade i Skåne. Har redan bestämt att jag ska ha lite mer bär sen. Fast i frysen finns drygt 10 liter vardera av vilda blåbär och lingon. Gjorde en utflykt till Dals Långed där jag hade spanat in ett ställe. Herregud… ..det var väldigt svårt att sluta plocka 🙂

  Berätta om kvittenmarmeladen sen. Jag har ju gjort ett försök som vi inte gillade. De jag köpte såg ut som päron modell större, hårda och gula. Det kanske inte ens var rätt frukt ?!?!?!! Men jordgubbsmarmeladen med citron och sest är ett mer än perfekt substitut.

  Kram, Carina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s