Nu har Blommig fredag dragit igång och denna veckas tema är Sommarens projekt. Nu tenderar projekten att löpa över hela året i vår trädgård, men ett som hörde sommaren till var att odla mer ätbart.
Skörd i slutet av juni: svartkål, olika sorters sallad, maché, portlak, isört, sockerärter, gurka, morötter och vitlök.
I våras kom äntligen vårt lilla, men naggande goda växthus på plats. Så här ser det ut med den hopbyggda ”halva” boden och det ”halva” växthuset när man står under plommonträdet i Bärlandet.
I växthuset ställde jag ut mina grönsakssådder så snart de tittat upp inne på fönsterbrädan. I backarna växer olika sorters sallad, bladamarant, majs med mera.
Så här såg det ut allt eftersom under odlingssäsongen:
1 juni 2015. Taniga tomatplantor och physalis har fått flytta ut i växthuset. Utanför, i vår soligaste och varmaste hörna av trädgården, står tofsliljor, gladiolus, liljor med mera i krukor. Framför dem står plasttråg med jordgubbar.
8 september 2015. Lite djungelvarning både i och utanför växthuset.
Vår katt tyckte det var skönt att smita in i växthuset i somras när det var dåligt väder. Här står han och tittar på dropparna från Irregatias soldrivna bevattning (som jag berättar om en annan gång).
Så här såg det ut när man tittade in i växthuset i september. Till vänster klättrar gurkorna i sitt nät och till höger syns små röda ‘Tiny Tim’-tomater. Längre in växer fikon, physalis och höga tomater.
Paprikorna står i ett zinktråg min morfar använde till utsädet när han sådde på åkrarna förr. Det har stått i garaget många år, men i år visste jag precis vad det skulle användas till. I botten av tråget ligger grovt grus som bildar en vattenreservoar för paprikarötterna som letar sig ner där.
12 juli började gurkskörden verkligen komma igång.Tomaterna var samplanterade med olika sorters basilika. Basilikan hjälper till så det till exempel inte blir löss och vita flygare på tomaterna. (För fler tips om samplantering är det bara att söka på ”companion planting” på webben.)
Olika sorters tomater hos oss i år. Svartröda ‘Indigo Rose’, rosaröda ‘Thai Pink Egg’, röda körsbärstomater ‘Tiny Tim’ och gula små päronformade ‘Ildi’. Klar favorit blev de gula och rosa. De svarta började inte mogna ordentligt förrän i slutet på september.
I trädgårdslandet provades det också en del nya grödor, som svartkål, portlak, isört och bladamarant, utöver de ”gamla vanliga” sockerärtor, potatis, squash, sockermajs, morötter, sallad och vitlök.
4 juli såg det ut så här. Närmast i bild växer sockermajs, kryddtagetes, svartkål och squash. På väggen klättrar en honungsros ‘Hybrida’ och allra längst bort skymtar sparrisens gröna vippor.
Efter bara en dryg vecka senare, 12 juli, hade plantorna vuxit märkbart.
En månad senare, 15 augusti, var det så här frodigt.
15 september var det dags att skörda sockermajsen.
Skörd handlar om många olika saker. Det kan vara att äta en nykokt majskolv, plockad för en kvart sedan, med smält smör och salt… … eller att plocka frön till nästa års sallad.
Det tredje stället vi odlar ätbart på är sparrislådorna, granne med trädgårdslandets upphöjda lådor. Efter sparrisskörden planterade jag ut förodlade salladshuvuden av sorten ‘Little Gem’ runt kanterna. I mitten av lådorna växer rosenskära och vallmo.21 juni. Midsommar och det är slutskördat på sparris. Dags att låta stänglarna växa sig höga och samla kraft inför nästa år.
30 juni. Sparrisen börjar dra iväg och salladshuvudena har etablerat sig fint.
15 augusti. Sparrisen är uppbunden mot pinnar och salladen uppäten (utöver de som ska gå i frö). Rosenskäror och vallmo blommar fortfarande med en och annan blomma inne i det gröna havet.
Om du vill läsa om vad vi hade för projekt 2014 och hur det gick med dem tittar du in HÄR. 2015 års projekt kan du läsa om HÄR. Hur det har gått med årets projekt sammanfattar jag kring årsskiftet. 🙂 Kika gärna in hos de andra deltagarna i Blommig fredag och se vad de har haft för sig i sommar.
Önskar er en skön helg! Här är förhoppningen att gräva om i trädgårdskomposten, vi får väl se om vädret är på min sida. Det här är förresten inlägg nummer 400 på bloggen – tänk vad tiden går fort när man har roligt!
Vilket härligt inlägg! Det är en förmån att få odla sina egna grönsaker, det blir så mycket godare (och giftfritt) Tomaten Ildi har jag varje år. I år prövade jag en ny sort som heter Sungold, den kan jag verkligen rekomendera. Den godaste tomat jag någonsin smakat! Intressant att basilika är bra för tomaterna, det ska jag pröva nästa år, tack för tipset!
Titti
Varsågod, mina tomater var utan ohyra hela säsongen och basilikan stortrivdes. Och tack för tipset om Sungold, ska hålla utkik efter den till våren.
Kristina
Intressant läsning och fina bilder av din redogörelse för årets projekt, som verkat gå jättebra till skillnad från oss som inte har växthus. Du behöver inte varna för djungelkänslan. Det är det bästa jag vet. Detta året var den sämsta odling jag haft, kanske också beroende på min egen ork. Här var inte regnigt utan mer torrt och kallt och om det kom regn slog det sönder och rann undan.
Jag är imponerad och särskilt då jag vet att ni var bortresta tre veckor under varmaste perioden.
Trevlig helg
Kram Luna
Tack Luna! Jo, det var storröjning när vi kom hem från semestern i mitten av augusti, då åkte ett par tomatsorter ut med destination komposten. De gav så lite att det inte var lönt att ha dem kvar.
Här slapp vi slagregnen och det är jag glad för, ledsen att ni fick mycket förstört.
Kram Kristina
Så frodigt och fint det växer hos dig. Ildi är en favorit, god i smaken, kan den mörka vara Indigo rose? Nätet till gurkorna är en toppen idé. Vad är det för material? Ditt växthus är perfekt.
Ha en fin helg!
Tack snälla för de fina orden om växthuset! Indigo rosen är helt rätt, ska skriva dit namnet.
Nätet är helgalvat med 2×2 cm rutor. Tror man använder det vid putsning av hus. Vi hade över nät sedan vi byggde utevoljärer till våra papegojor.
Virkelig frodig hos deg! Tomaten Ildi hadde jeg i fjor, og de ble gode! Mulig jeg sår de til neste år.
Tack! Ildi var en ny och god bekantskap.
Jag tömde växthuset i dag. Har du fortfarande så där grönt och fint hos dig? 🙂 Ett bra projekt att odla ätbart. Gott och förmodligen lite nyttigare när man kan äta det pinfärskt!
Nej, tömningen har påbörjats här också. Två tomater, fikon och en physalis kvar bara. Dags att flytta in en del frostkänsligt i växthuset.
Ja men du så det växer hos dig och så härligt det är att få plocka sin egenodlade mat. det smakar mycket godare då. Lycka till i fortsättningen
Ha en fin och skön helg
Kram Meta
Tack Meta! Visst smakar det godare när man odlar själv. 🙂
Kram Kristina
Det har blivit en hel del eget grönt godis förstår jag, mums, mums! Ambitiös och trevlig översikt. En sak är helt säker och det är att man definitivt inte behöver stora ytor och för att vara välförsedd en stor del av året. Planering, rätt odlingsföljd och ett litet växthus kommer man väldigt långt med. Förresten är ju växthuset större i verkligheten än på bild. Hoppas jag får tag på fyrantiga hinkar till nästa säsong. Räknar med att kunna inviga nya växthuset till våren.
Ha det så gott
Anette
Precis, det får plats en hel del ätbart även på en begränsad yta.
Ert växthusprojekt är så spännande, tänk så bra det kommer att bli. 🙂 De fyrkantiga odlingskrukorna har jag köpt på Lidl, de brukar ha dem varje vår.
Kram Kristina
Jag är djupt imponerad. Jag ägnar mycket tid åt min trädgård, men grönsaksodling är ännu mer arbetsintensiv än prydnadsväxter, som jag sysslar med, så jag kan knappt föreställa mig hur mycket jobb du lägger ner. Men rikt belönad blev du och familjen, inte minst.
Kram
Marta
Fast det är ju just för att många av rabatterna ‘sköter sig själva’ som tiden för det ätbara finns där.
Jag är djupt impad av din trädgård och allt du gör, så det går på ett ut vännen. 🙂
Kram Kristina
Underbart! Jag som älskar att odla ätbart och kommer att utöka mina köksodlingar till nästa år har nu sugit till mig detta matiga inlägg som en svamp. Jag köpte frön till sockermajs men dom blev kvar. Hittade ingen bra plats. Men när jag såg din nyskördade majs så började det vattnas enormt i munnen så nästa år … ! Något annat som jag läste med glädje om var er sparrisodling. Jag har i många år drömt om sparris men med vår leriga tomt har det känts hopplöst att hitta en plats. Men naturligtvis kan lösningen vara en upphöjd bädd. Jag hade planer på att sätta en häck för att rama in en av köksdelarna i trädgården och plötsligt slog det mig att häcken skulle ju faktiskt kunna vara sparris. Jag har sett ”sparrishäckar” i England. Visserligen blir dom inte så höga förrän i slutet av säsongen (och då kan dom bli väldigt höga) men det gör inget. En upphöjd bädd blir ju liksom en ”mental” häck. Det här ska jag tänka på i vinter.
Ser att du också har tomaten ‘Ildi’. En favorit sedan många år hos mig. I år gav den inte så mycket men det berodde troligen på julis regn och kyla. Jag odlar ju mina utomhus.
Tack för härlig läsning! Önskar dig en fortsatt fin söndag!
Kram Anita
Ja, men det är klart att du ska ha en sparrishäck! Får de dessutom växa upphöjt kommer du att bli rikt belönad varje maj. Sätt gärna något stöd som du kan binda upp de yviga sparrisplymerna mot.
Barnen vill ha ännu mer majs nästa år, funderar nu som bäst var jag skulle kunna sätta fler plantor. Åt köpta majskolvar idag och det är stor skillnad, skalen är mycket segare när de inte är så färska.
Kram Kristina
Oj, vad det växer, härligt med egen skörd – bättre smakar det aldrig!
Kram
Katarina
Det är något visst med egenodlat. 🙂
Kram Kristina
Vad glad jag blev för tipset om basilika i tomatkrukorna! Jag har inte kommit till skott med basilikaodling trots att pesto nästan är den enda grönsak alla tre barn gillar (ja, i min familj får man klämma in t o m pesto under den rubriken…). Nästa år ska jag sätta basilika i alla tomatkrukor, oj vad kul! Måste tydligen också testa tomaten ‘Idli’ som alla verkar gilla så mycket. Jag hade inte ens hört talas om den! Tack för kul och informativt inlägg!
Kram
Elin
Varsågod! Visst är det bra med samodling. Så bra att dina barn gillar pesto, det har bara ett av tre lärt sig uppskatta här. Vill du ha frön av Ildi kan då få av mig vid tillfälle.
Kram Kristina
‘Ildi’…:-)
Förstod det. 🙂
Imponerande köksträdgård! Det är verkligen en fantastisk känsla att äta sitt egenodlade. Själv har jag tyvärr ingen köksträdgård att tala om, bara lite kryddor. Kanske kommer jag dit någongång jag också men än så länge har jag ingen riktig bra plats att anlägga en på.
Kram
Cathrine
Att kunna sätta smak på maten är inte dåligt, tvärtom är det en bra start. Våra upphöjda odlingslådor ligger i österläge. Inte perfekt, men bra nog.
Kram Kristina
Vad mycket gott du odlar och vilken växtkraft grödorna har. Man ser verkligen hur det växer när du lägger tidiga och sena bilder bredvid varandra. Härligt med så mycket växande mat. Intressant också det du skriver om tomat och basilika. Jag odlar dem alltid bredvid varandra, eftersom de alltid får min soligaste och varmaste plats, men att det också fanns en vinst med att samplantera hade jag ingen aning om. Ditt växthus är riktigt fint och jag ser hur det växer så det knakar därinne. En riktig önskedröm för framtiden.
Kram Anna-Karin
Det är som med lavendel och rosor. De drar också nytta av varandra.Många kombinationer som vi redan gör har en praktisk bakgrund, det tycker jag själv är spännande att upptäcka.
Kram Kristina
Men så härligt! Jag måste gå tillbaka och kika ytterligare! Tips på bra odling tar jag gärna emot då jag inte är så bra inom detta område, trots att jag har odlingslådor och växthus och en liten trädgårdsvän på fyra ben de e livet! Ha det gott, kram Ewa 🙂
Du är så välkommen att kika vidare! 🙂 Undrar du över något på bloggen är det bara att fråga.
Kram Kristina