Engelska trädgårdsbesök ~ sommarens största njutning

london 2015 grön vägg
Ett hotell med en fantastisk grön vägg, mitt i centrala London.

En gång i tiden bodde jag i London. När jag flyttade hem till Sverige igen så åkte jag tillbaka och hälsade på vänner en gång i halvåret de första åren. Så blev det längre mellan besöken. Vännerna lämnade London och även om jag återvände med några års mellanrum till England, var det inte längre London som var destinationen.

Men i somras var det efter femton års bortavaro dags att återse London med alla människor, trafik och alldeles, alldeles underbara trädgårdar.

london 2015 flyg
På väg. Äntligen.

För mig var det en njutning att åter hoppa på en röd buss, äta lunch på mitt favoritställe Pret a manger, strosa runt i Kew Gardens en hel dag, förlora mig bland alla underbara Austinrosor hos Petershamn Nurseries, bunkra upp med trädgårdsböcker Foyles och Waterstones (tips: de sistnämnda har stämpelkort som ger rabatt, fråga efter det om du ska handla många böcker).london 2015 petersham nurseries 2
Petershamn Nurseries fick mig att sucka djupt över att vi flög. Några få plantor fick följa med hem. Jag fick flera nya favoriter bland deras stora sortering av Austinrosor…

…Wedgwood rose, Wollerton Old Hall, Summer Song och Jude the Obscure.

En trädgårdsdröm jag hade inför besöket var att få se Sarah Prices planteringar i Queen Elizabeth Olympic Park. De Piet Oudolf-inspirerade planteringarna levde mer än väl upp till mina förväntningar. HÄR kan du läsa mer om planteringarna och ladda ner växtlistor. Har du som vi barn med på resan – det finns flera fantastiskt fina lekplatser i området.
London 2015 Queen Elizabeth park 2
Bild tagen från en gångbro ner mot en av planteringarna.London 2015 Queen Elizabeth park 1
Många favoritväxter i den här planteringen…IMG_7545
… och här sitter jag framför en annan plantering där jätteverbenan vajade hög.

Men underbarast av allt var ändå att besöka många vackra, genomtänkta och spännande privatträdgårdar som höll öppet under NGS. Och, jodå, ni som har sett tv-serien The Yellow Book, det är te och kakor, vänliga britter och nördiga plantdiskussioner när man är där. 🙂London 2015 trädgård
Inbjudande vimplar vid entrén till en av trädgårdarna vi besökte.

Strax efter årsskiftet är det dags för inspirationsinlägg från 2015 års trädgårdsbesök här på bloggen. Räkna med många inlägg från London. 🙂london 2015 open garden ngs
En port som leder in till… Ja, vadå? Det får ni se i vinter.

Det här var mitt bidrag till veckans Blommig fredag som har temat Sommarens största njutning. HÄR kan du läsa vad andra njöt av.

Ha en riktigt fin hösthelg! Planen här är att städa ur det sista i växthuset och ställa in frostkänsliga växter där (vi har ännu inte haft kallare än +2 grader). Borde plantera lite lökar i krukor också, men vi får se hur tiden räcker till.

P.S. Resan handlade inte bara om trädgård och plantskolor. Resten av familjen fick göra sådant som de tyckte var roligt, som att åka London Eye, titta på flygplan och putta Harry Potters bagagevagn genom väggen på Kings Cross. På tre veckor hinner alla få sina semesterdrömmar uppfyllda.

42 tankar på “Engelska trädgårdsbesök ~ sommarens största njutning

 1. Det låter som en alldeles förträffligt njutningsfull resa! VIlka austinrosor, och vad roligt att få besöka ”riktiga” engelska trädgårdar, som man bara sett på teve!

  Trevlig helg!
  Gunilla

  • Ja, jag tycker ju på ett sätt att det är mer intressant att besöka privata trädgårdar (och se vad ”vanliga” människor kan göra) än att besöka stora slottsträdgårdar.
   Kristina

 2. Oj vad jag längtar när jag ser dina bilder! Bodde i Hastings under några år och var ju då och då i London, en mysig stad! Jag väntar med spänning på fler bilder efter nyår!
  Trevlig helg!
  Titti

 3. Ljuvlig att ta del av din resa och innehåll.
  Två av bilderna tar jag till mig omedelbart i min planering av 900 nya kvm. här intill.
  Trevlig helg!
  /Anette

 4. Förstår tt det var underart det syns på dina fina bilder har inte varit till England på trädgårdsresa, det brukar vara så mycket annat inprickat då när man är två får det bli så ibland
  Ha det gotti helgen
  Kram Meta

 5. Det låter helt underbart – jag har ju också bott i London några år, men det var mitt i småbarnsåren och mitt trädgårdsintresse hade inte blommat upp helt än, så jag utnyttjade inte möjligheterna fullt ut. Det galna är att jag inte ens gick på Chelsea Flower show när jag bodde där! Försökte en gång, men då hade jag inte fattat att man inte fick ha barn med sig in, så jag fick vända i dörren…:-(
  Nu var det ett tag sedan jag var där också, men blir ju väldigt sugen på att åka dit igen när jag läser ditt inlägg.
  Kram
  Elin

  • Mitt trädgårdsintresse var inte heller på topp då, så CFS var jag aldrig på. Men nån gång ska det väl bli av. Lite sugen på att åka på trädgårdsresa dit nångång och se de stora ställena som Great Dixter mfl.
   Kram Kristina

 6. Älskar London, ja, överhuvudtaget G.B. (O nu menar jag inte glass, även om det också älskas =oP). Vilken härlig resa! Den Piet Odoulf-inspirerade parken blir jag ju – såklart – nyfiken på. Men även att få se mer från privatträdgårdarna. Ja, så ser fram emot fler inlägg…
  kram
  /Katarina

  • Fniss! Glass är en favorit, inte minst varma sommardagar. Kommer många inlägg i vinter när utesäsongen är ‘klar’. Inte minst om parken, vi gick där en hel dag.
   Kram Kristina

 7. Så härligt!! Tar med mig några av dina tips tills jag ska över n¨n gång framöver:))
  Var där i maj och det var helt fantastiskt och kul, men besökte helt andra ställen…fast också inom trädgård.
  Trevlig helg!

 8. Ser med spänning fram emot vinterns inlägg. Jag älskar engelska trädgårdar. jag har inte bott i England själv, men rest mycket dit, dels för CFS i London under många år och dels för att vi har vänner där. NGS har jag inte besökt. Det ska bli kul att läsa om.
  Kram Luna

 9. Vilken lycka att få vara ett tag i London. Jag var på CFS på 100 års jubiléet men det är ju inte på ”riktigt”
  Jag hoppas få åka dit nästa vår och besöka trädgårdar. Både offentliga och privata.
  Det där med Inspirationsinlägg hos dig har jag totalt missat… Förklara 😉

  Kram och ha en skön fortsatt helg!

  //Veronica

  • Jo, varje vinter skriver jag inlägg om trädgårdar jag har besökt under den gångna våren-sommaren. Bildfrossa och tips i skön blandning den där årstiden när man behöver det som bäst. Om du klickar på länken i inlägget kommer du till de inlägg jag skrev förra vintern.
   Kram Kristina

 10. Vilken underbar resa det verkar vara. Jag och min mamma har planer på att åka till England nästa sommar. Kanske kunde vi pricka in en del i London när de har öppna trädgårdar… Ska bli spännande att läsa senare i vinter vad ni fick vara med om och se fler härliga bilder!
  Kram Katarina

  • Då hoppas jag att några av mina tips och trädgårdsbesök kan inspirera vad ni vill se under ert besök. 🙂
   Om ni ska vara där mer än en vecka så lägg datumen så ni är där söndagar – det är då privatträdgårdarna är öppna.
   Kram Kristina

 11. Vilken härlig resa! I framtiden har jag också tänkt att åka till GB och nörda in på alla möjliga trädgårdar -får väl se om det blir av innan man blir pensionär 😉
  Roligt att se dig på bild.
  En fortsatt fin trädgårdshelg till dig. Hos mig fejas det för fullt för att stänga ner trädgården inför vintern.

  Kram
  Cathrine

  • Klart det ska bli av innan du är pensionär! (Åtminstone har jag ju fått uppfattningen att du har ett tag kvar dit. 😉 )
   Här fixas det också för fullt i trädgården, bara inne för en kort matpaus. Ha det bra i trädgården! 🙂
   Kram Kristina

 12. Bara att se rosorna är en njutning. Jag ser fram mot vinterinspirationen. Vet att du brukar lägga ut dina inlägg när jag som mest behöver dom 🙂

  Kram Anita

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s