Skir vårgrönska, rhododendrondal och tulpaner i mängd ~ inspiration nr 1

17 maj 15 Sofiero 35

Det är dags för första inspirationsinlägget från 2015 års trädgårdsutflykter. Under veckorna framåt kommer det ett inlägg i veckan. För tidigare års inlägg, klicka HÄR så öppnas genvägen i ett nytt fönster.

Nu är kanske inte Sofiero i NV Skåne en trädgård, men väl en ljuvlig slottspark. I mitten av maj förra året var vi där igen för första gången på många år. Det var en solig, men lite småkylig dag, och vi njöt till fullo av både fikan i kaféet och promenaden i rhododendrondalen.17 maj 15 Sofiero 617 maj 15 Sofiero 5

17 maj 15 Sofiero 12

Bokträdens skira ljusgröna blad gav ett speciellt ljus i dalen.17 maj 15 Sofiero 1617 maj 15 Sofiero 1317 maj 15 Sofiero 1117 maj 15 Sofiero 317 maj 15 Sofiero 2

Det fanns mer än rhododendron att titta på, vårlöksblomningen i parken var också fin.17 maj 15 Sofiero 3417 maj 15 Sofiero 28 17 maj 15 Sofiero 27 17 maj 15 Sofiero tulpaner

Jag fastnade vid gången med de vackra blommande päronträden också.17 maj 15 Sofiero 29 17 maj 15 Sofiero 32

Anledningen till att vi åkt tvärsöver Skåne på utflykt fanns i orangeriet. Där visade trädgårdsfotograf Annika Christensen och kreatör Cecilia S-Tukiainen sin utställning ”Vår i kruka”. Bilder därifrån får ni se i nästa veckas inspirationsinlägg.

17 maj 15 Sofiero 24

Önskar er en fin januarivecka! Här är det minusgrader, blåsigt och precis så lite snö att barnen inte kan åka pulka.

18 tankar på “Skir vårgrönska, rhododendrondal och tulpaner i mängd ~ inspiration nr 1

 1. Jag har längtat efter dina inspirationsinlägg Kristina! Och Sofiero, vilken underbar park det är. Jag var där för många år sedan i slutet av maj och blev så fascinerad. Är sugen på att åka igen och mitten av maj verkar vara en bra tid att döma av dina bilder. Fast det beror naturligtvis på hur våren blir. Jag är ju rhododendronälskare men det finns ju så mycket mer att se på där som du också visar. Och att bara gå omkring i den djupa dalen är magiskt. Det minns jag. Jag minns också att det blommade en fantastisk Clematis Montana. Den täckte hela taket på en liten stuga.

  Önskar dig en fin Trettonhelg!

  Kram Anita

  • Sofiero är en park med mycket att erbjuda under stora delar av året. De har en bra hemsuda som berättar när rhododendronen börjar blomma. Skulle du åka dit till våren så hör av dig. Jag gör dig gärna sällskap på promenaden. 🙂
   Kram Kristina

   • Absolut! Vore jättetrevligt att promenera tillsammans. Fast jag kom på att det blir nog inte den här våren … vi har renoveringar på gång med huset och det blir nog under just den tiden. Men en annan vår kanske … 🙂

    Kram Anita

 2. Hade velat vara där, men, men…
  Undrar om trädgårdsarbetarna vänjer sig vid skönheten de har runt sig eller stannar upp, tar djupa andetag och bara njuter…
  Trevligt inlägg
  Kram Anette

 3. Jag åker till Sofiero varje år, men har aldrig varit där vid rhododendronblomningen. Våren är fantastisk var man än befinner sig, tröstar jag mig med. Nu börjar längtandet på allvar, jag har jättesvårt för den här tiden av året. Så dina inspiarationsinlägg ser jag verkligen fram emot.

  • Mmm, just därför jag gör de här inläggen under januari-februari. Inte bara jag som längtar och vill se sol och känna värme igen. Och kanske kan ett och annat inlägg ge nya uppslag om vart man vill åka till våren/sommaren.
   Du har ju så nära till fantastiska Botan, så inte behöver du åka någon annanstans när rhododendronen blommar inte. 🙂
   Kram Kristina

 4. Härliga bilder, ska bli kul att följa dina inspirationsinlägg, välkommet i vinterkylan! Att besöka Sofiero i rhodendendronblomningen har jag allt som oftast tänkt göra, ändå blir det aldrig av. Kanske ska bli ändring på det i år. Dags att faktiskt göra utflykterna och inte bara tänka..
  Ha en fin kväll!
  /Gunilla

  • Ja, skriv nu in i den mentala kalendern: Sofiero i maj. 🙂 I år firar Sofiero dessutom 150 år och har en hel del på gång, så passa på.
   Hoppas du ska gilla resten av inspirationsinläggen, vi behöver alla lite extra färg så här års.
   Kristina

 5. Vilket fint inlägg! Så roligt med inspirationsinlägg, det ser jag framemot. Och helt klart kommer det att bli ett besök på Sofiero till sommaren. Och vem vet, kanske vi får till ett möte IRL! 🙂

  Kram
  Cathrine

 6. Härligt! Känns som jag sagt det förut men Sofiero står kvar på att-göra-listan. Känns rätt så bra att ha en sådan också. När jag åkt till Skåne vår/försommar har alltid andra miljöer lockat mer 🙂

  Kram, Carina

 7. Underbara Sofiero! Härligt att vandra där i parken, men ”trädgårdsdelen” ska inte glömmas bort. Väldigt fint där också. Egentligen en plats som ”ska” (för den som bor nära) besökas flera gånger per säsong, då såväl park som trädgård växlar rätt mycket i uttryck. Ser fram emot nästa inlägg om utställningen, missade tyvärr den irl, så tur att du var där och kan förmedla.
  kram
  /Katarina

  • Ja, önskar att jag bodde lite närmare Sofiero och kunde göra just så, besöka regelbundet. Så mycket att se, kunde gått många fler timmar och tittat och njutit av träd, buskar och allt som blommade.
   Höll på att missa utställningen, mycket som hände de veckorna, men kom iväg allra sista dagen. Och utställningen var så fin då också, klart imponerad.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s