2016 års trädgårdsplaner

Listan för 2016 är typ lika lång som den för 2015 (HÄR kan du läsa hur det gick med planerna för förra året), men eftersom det är ”stanna hemma-år” så finns det gott om tid att förverkliga saker. En kortare husbyte blir det trots det även i år då vi fick ett trevligt erbjudande, se längre ner.

Det här finns på listan inför 2016 års trädgårdssäsong:

 • Fortsätta omvandlingen av Lunden och en bit av Trädhörnet till en liten, men naggande god, food forest/skogsträdgård. Behöver flytta en del buskar och perenner som bara planterades där det fanns plats (så de skulle överleva när vi åkte på tre veckors semester). Renodla kvarvarande del av Trädhörnet till mer lundliknande karaktär med små ömtåliga perenner och många vårblommande lökväxter.
 • Tre av växterna som ska flyttas. Snygga rödbladiga smällspirean ‘Little Devil’, glasbärsbusken ‘Profusion’ och prydnadsgräset ‘Evergold’ förtjänar en plats där jag kan se dem på hösten och vintern. De får flytta till rabatten som är nästa punkt på listan.

 • Fixa till den lilla rabatten vid uppfarten där hängsyrenen stod förr. Numera är syrenen uppgrävd och ersatt av en Wilsonmagnolia. 🙂 Undervegetationen ska fixas till och göras om så det blir mer höstblommande/vintergrönt. Överlever hängsyrenen vintern i uppgrävt läge ska den planteras i Lunden.
 • Gången i Trädhörnet ska fixas till där vi förra året planterade om vår solfjäderlönn. I samband med det förbereder jag också med plantflytt inför nästa punkt på listan:
  28 juni 15 gyllenlönn trädhörnet sol
  Limegröna solfjäderlönnen till vänster i bild bakom ormbunkarna, närmast häggmispelhäcken.
 • Skapa ett vattenblänk i hörnet längst bort i trädhörnet. Planen finns kvar, vi får se vad det blir av den i sommar.20 dec 15 trädhörnetHörnet där jag längtar efter ett vattenblänk. Har börjat gräva ur i mitten… (Och tro det eller ej, men det här fotot är taget ur nästan samma vinkel som vinterfotot ovan. Tänk vad lite grönska gör!)STA riksmöte växjö 2014 stass trädgård 9 bild 10En av inspirationskällorna till vattenblänket, en trädgård jag besökte sommaren 2014.
 • Ska försöka komma igång tidigare med grönsakssådderna, skulle gärna äta egenodlat en månad tidigare. Nu har jag ju ett växthus att ha sådderna i.23 maj 15 växthus
 • En spaljé på söderväggen, för den fembladiga akebian, ska vi också fixa. Hur spaljén ska se ut har vi inte riktigt bestämt ännu, men vi lutar åt armeringsnät fastsatt en bit ut från fasaden där det kan rosta vackert. Akebian är (oftast) vintergrön, så vi vill inte ha en spaljé som kräver underhåll.
  31 maj 15 fembladig akebia
  Blommande fembladig akebia, dock inte i min trädgård. Än.
 • Ja, så ska ommålningen av huset fortsätta, men det lämnar jag till maken och tonårssonen. 😉

2016 är ett år med många roliga trädgårdsrelaterade saker att se fram emot, både privat och i jobbet.

April. 4 april kommer Johannes Wätterbäck, alias ena halvan av Farbror Grön, till Blekinge för en föreläsning. Ska bli mycket intressant att höra honom prata odling. Johannes skrev tillsammans med sin sambo Theres Lundén det utmärkta odlingshandboken Alla fingrar gröna 2015.

I slutet av april, 24:e om jag minns rätt, är det dags för ”Nörd-söndag” hos Tuijas Växter i Blekinge. Alltid lika kul att se vad de inbjudna nischade plantskolorna har med sig. Förra året var bland andra Gerbianska, Borealis, Ulriksdals Trädgård, Peter Korn, Hvits Trädgård och Linders Plantskola representerade.

I vår ska jag gå en kurs i ”enkel biodling mer på binas villkor” med Patrick Sellman å jobbets vägnar. Ser fram emot det, ska bli både spännande och lärorikt.

Någon gång under våren hoppas jag också besöka Göteborg och Gothenburgh Green World. Inte minst lockar lökplanteringarna på Botaniska mig. Hur kommer planteringen med 200.000 (!) lökar att se ut?!

Maj. 27-29 maj är det dags för Malmö Garden Show i Slottsparken. Kanske blir det rent av en liten bloggträff på lördagen? Vi är några som hoppas på det i alla fall. 🙂

Juni. 17-19 juni är det dags för Trädgårdsamatörernas riksmöte, detta år i Uddevalla med omnejd. Två år sedan jag var iväg på mitt första riksmöte, och för dig som aldrig har varit på ett, läs gärna min betraktelse av hur det var HÄR. Ser fram emot att träffa andra växtnördar 😉 och ha en riktigt trevlig helg med trädgårdsbesök, god mat och spännande växtmarknad.

Juli. 3 juli är det dags för Tusen Trädgårdar, vi håller öppet vår trädgård för allmänheten denna dag. Det ska bli kul att prata trädgård med både grannar, bekanta och långväga trädgårdsentusiaster.

Vi har också ett Stockholmsbesök att se fram emot i sommar. Vi fick ett erbjudande som var för trevligt för att säga nej till. Så en dryg vecka byter vi boende med en familj som bor på Söder. Vi får också äran att se efter deras katt (medan de har hand om våra husdjur), så det blir kul. Ni som bor i/besöker Stockholm, vad får jag inte missa? Och är det någon som vill ta en trädgårdsfika? 🙂

Mina funderingar inför odlingsåret 2016 kretsar kring bär av alla de slag. Kommer de nya äppelträden, körsbärsträden och plommonträdet att blomma och ge någon skörd redan i år? Superspännande!8 maj 15 surkörsbär fanal blommor
Surkörsbäret ‘Fanal’, blommade redan 2015, men bären mognade när vi var på semester…

Det här var min lååånga tolkning av Blommig fredags tema Drömmar och visioner 2016. Nu ska jag kika in hos Hélena och se vad ni andra hoppas på detta år. Önskar er en fin januarihelg med en bild från trädgården just nu; blommande vinterjasmin.6 jan 16 vinterjasmin

21 tankar på “2016 års trädgårdsplaner

 1. Vad mycket roligt att se framemot! Välkommen till mig på trädgårdsfika när du väl är i Stockholm, bor i Huddinge. En tur till Zetas ligger väl redan inplanerad? Visst känns det roligt och förväntansfullt att se fram emot ett nytt trädgårdsår!
  Kram

  • Vad kul, jag tar gärna en fika. Hör av mig privat till dig. Jo, Zetas ligger inplanerat, men annars har jag inte bestämt något.
   Tycker om när hela året ligger framför mig och det går att drömma hur mycket som helst inför trädgårdssäsongen. 🙂
   Kram Kristina

 2. Men Kristina! Vilken plan! Jag är imponerad att du har hela året planerat. Det måste vara härligt att ha allt nedskrivet. Ska bli spännande att se om dammen blir av i år. Det är härligt med ett vattenblänk även om det är litet. I vår lilla damm brukar en groda vara på besök. Det är väldigt trevligt. Odlingshandboken ‘Alla fingrar gröna’ har jag sneglat på. Tror den vore något för mig. Jättekul också att du kommer att tillbringa en vecka i Stockholm. Du ska inte missa att besöka Zetas Trädgård, det ligger rätt nära Ikea. Men där ska man hänga på låset. En tidig morgon när dom precis har öppnat, när gångarna är nykrattade, börja med en kopp kaffe i trädgården och en vandring bland deras fina planteringar. Det är jättehärligt. Det gör vi en sommardag varje år. Vi stannar till och med och äter lunch innan vi åker hem med bilen full av växter 🙂 Vi får höras mer om ditt Stockholmsbesök längre fram 🙂

  Önskar dig en fin helg!

  Kram Anita

  • Mmm, Zetas vill jag gärna besöka. Har aldrig varit där.
   Det roliga med listan för året är att jag under året aldrig tittar på den. Inte förrän jag i december sammanfattar hur det har gått.
   Och jag hör absolut av mig lite längre fram om Stockholmsbesöket. 🙂
   Kram Kristina

 3. Ler och tänker att vi är alla olika. Skriver ogärna något annat än en punktlista för dagen eller kommande dagar. Och bara om minnet är sämre än vanligt. Den gröna staden ska bli spännande. Har mailat om deltagande i en frökurs hos Gerben – gillar hans nedtonade och alltid trevliga bemötande. Men det är i januari och det är väl ungefär så långt jag vill planera. Beundrar er som planerar långt i förväg – jag får mest ont i magen 🙂 Men till Uddevalla kommer jag säkert om inte annat för att delta i växtmarknaden. Det var trevligt och givande förra året.

  Lycka till med allt! Kram, Carina

  • Hihi, och jag har hellre en något luddig lista med stora projekt. Skönt vi är olika.
   Såg frökursen hos Gerben, synd det är långt bort för mig. Du berättar väl lite om den?
   Då hoppas jag att kunna säga hej till dig i Uddevalla. 🙂
   Kram Kristina

 4. Det var ikke få planer du hadde! Ja, flytting av planter er jo en velkjent sport…
  Hm, kanskje det er en ”food forest” jeg har oppe på naturdelen av hagen hvor jeg har plantet inn en del bærbusker som får bo sammen med viltvoksende blåbær etc?

  • Planer brukar det vara gott om här. 🙂 Flytta om växter är årligen återkommande för de flesta gissar jag.
   I en skogsträdgård växer ätbart i flera olika skikt, från marknivå över till buskar, små träd och stora träd. Din naturdel låter som en bra plats att odla ätbart på. 🙂
   Kram Kristina

 5. Det var en lång men intressant tolkning 🙂 Blir mycket att flytta och ett vattenblänk av nåt slag längtar jag också efter. Ser ju ut att bli en härlig sommar också med massa spännande att se fram emot.
  Önskar dig en skön helg!
  Katarina

  • Årets planer är ju skriven även för min egen del (kul att se tillbaka om ett år) och då blir det långt. 🙂
   Har längtat efter vatten länge nu, och för två år sedan kom jag äntligen på lösningen… Nu ska den bara genomföras också. I år eller ett annat år.
   Kram Kristina

 6. Åh, så många härliga drömmar, ja, planer… Det kommer att bli så vackert med vattenblänket där i den lummiga grönskan! Ja, och allt annat som 2016 kan bjuda… Så många roliga arrangemang, absolut försöker vi få till en bloggträff i anslutning till Malmö Garden Show! Ja, och nu blir jag ju så sugen på Tuijas växter… Har inte varit där, än… Osv osv.
  kram
  /Katarina

 7. ett snabbt svar på din fråga för jag måste i säng nu 😉 Men lådorna ställs i skugga och här är en länk till Ulla Hasselmarks blogg om Vintersådd. Där finns nog allt du behöver veta 😀

  Kram

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s