Trädgårdsplanerna för 2015 ~ så här gick det

Det är dags för bokslut över 2015 års trädgårdsplaner och drömmar, HÄR kan du läsa hela listan och se bilder av det som jag ville göra under förra året. Länkarna i detta inlägg går till blogginlägg där jag har berättat mer om de olika projekten och de öppnas i ett nytt fönster.

Hur gick det egentligen 2015? Jo, så här:

 • Odla mer grönsaker. Jodå, visst gjorde vi det. Däremot blev det si och så med det där att så nytt allt eftersom. Men under högsommaren frossade vi i egenodlat.15 juli 15 grönsaker skörd
  Skörd från växthus och trädgårdsland till dagens sallad en dag i mitten av juli.
 • Ordna vatten till bevattning där vattenkranen inte finns nära. Slippa släpa vattenkannor och använda mer regnvatten. Vi ordnade en hel del vatten på olika sätt, däremot löste vi inte att allt skulle vara regnvatten (än). Tunnan vid växthuset fylldes med regnvatten, tunnan vid trädgårdslandet med kranvatten. Båda tunnorna pytsade sedan ut vatten till det vi odlade genom soldriven droppbevattning. Vid komposthörnan ställde vi en stor 300-literstunna och fyllde den med kranvatten. Bara att vrida på tappkranen och vattna frösådder och uppkrukade växter med lagom varmt vatten, inget mer spring med tunga vattenkannor genom halva trädgården. Toppen!22 juli 15 vattentunna planthörna
  Bakom den stora tunnan finns hyllorna med mina uppkrukade växter på tillväxt, inköp som inte kommit i jorden med mera. Till höger finns komposthörnan och några meter bort växer grönsakerna i sina upphöjda odlingsbäddar.
 • Lägga cementplattor bakom komposthörnan. Japp, det gjorde jag. Inget finlir, bara krattade ut jorden så den blev hyfsat plan och så på med plattorna (se ovan foto, plattorna syns vid vattentunnan). Nu kan jag ställa plantor på ett plant golv, enkelt sopa bort löv och det är lättare att få syn på mördarsniglarna.
 • Tråkjobbet som blivit uppskjutet i typ tre år… Flytta gången i Trädhörnet där det var för trångt mellan en japansk lönn och ett stort prydnadsgräs. Jo, 2015 blev verkligen året när detta jobb blev gjort. Och inte bara det… Hela delen mellan fågelvoljärerna i Trädhörnet och den närmsta delen av Lunden grävdes upp och gjordes om totalt.

Före:Rödbladig prydnadsapel och gyllenlönn.

Efter:18 okt 15 lundområdet trädhörnet blodlönn solfjäderslönn

 • Omgörning av en del av Lundområdet och Trädhörnet till en liten, men naggande god, food forest/skogsträdgård. Jo, det arbetet påbörjades, en liten bit av det syns på fotot ovan. Under 2015 planterades tre spaljerade äppelträd, ytterligare ett plommonträd, tre körsbärsträd, minikiwi, körsbärskornell och fler vinbärsbuskar i trädgården. Majoriteten av dem är planterade i Trädhörnet och Lunden, lite beroende på hur mycket sol de behöver för att bär och frukt ska mogna.
 • Montera klart växthuset och lägga kalkstensgolv där. Gjordes klart under våren.sep 15 växthus
 • Lägga storgatsten runt gräsmattecirkeln. Maken tog sig an detta tunga jobb med den äran, så här blev det:15 aug 15 gräscirkel framsida 8
 • Fortsätta ommålningen av huset och kringbyggnaderna som inleddes 2014. Ja, ni vet hur vädret var försommaren 2015? Mmm. Inget målarväder direkt. Maken lyckades måla en av de två väggar på garaget vi hade tänkt hinna. Det är nya tag i år som gäller.
 • Anlägga en naturlig liten damm i Trädhörnet, där barnens sandlåda fanns förr. Nej, det blev det inget med, och det gissade jag redan för ett år sedan. Mina funderingar fortsätter. Katarinas besök sommaren 2015 hjälpte mig att komma vidare i funderingarna på hur dammen ska se ut och utformas. (Hon har skrivit om sin naturliga damm flera gånger, bland annat HÄR). Dammen vill jag främst ha för att ge djur och insekter en chans till vatten, så vi ökar deras möjlighet att trivas hos oss. Vi kan inte ha en stor och djup damm någonstans mitt på tomten eftersom vi har jordvärme. Det ligger ledningar nedgrävda över hela tomten på cirka 90 cm djup och det finns ingen karta över exakt var de ligger… Men precis i tomtgränsen hoppas vi att de inte finns!
 • 26 dec 14 trädhörn sandlådehörnet damm26 december 2014. Tomt hörn i väntan på ett vattenblänk.20 dec 15 trädhörnet20 december 2015. Grävt lite och fixat till gången, men annars har det inte hänt så mycket mer än att jag har planterat ett surkörsbär, en japansk lönn och ett prydnadsgräs i hörnet. I plastsäckarna finns fler röda stenar till gången.

Mina förhoppningar inför 2015 var att:

 • … må bättre. Sökte nytt jobb under sjukskrivningen och glädjande nog kunde jag under förra våren byta det stressiga kontorsjobbet mot ett jobb fokuserat på växter, miljö och djur. Började på halvtid och jobbar numera heltid. Det är tur att det finns arbetsgivare som fokuserar på varje individs styrkor, snarare än att hänga upp sig på svagheterna. I mitt fall är, och kommer jag nog alltid att vara, känslig för stressen med många telefonsamtal och mejl som kräver omedelbar uppmärksamhet. Som tur är har jag inte de pusselbitarna i nya jobbet. I stället får jag användning av min kreativitet och planeringsförmåga när jag tillsammans med mina arbetskamrater driver projekt med företagets kunder i fokus.
  hönsselfie
  Jag och en av mina små ”arbetskamrater”, en höna av rasen Brun Lohmann.
 • … se nya Stäpprabatten blomma….
  4 juli 15 stäpprabatt stäpplilja orange
 • … vara i trädgårdsboden och växthuset…9 april 15 växthus
 • och se en och annan fin trädgård. Jo, det kan man ju lugnt säga att jag gjorde under de tre veckornas semester i London! 🙂 Snart börjar årets serie med inspirationsinlägg, håll utkik.
  London 2015 trädgård

14 tankar på “Trädgårdsplanerna för 2015 ~ så här gick det

 1. Vilket härligt inlägg, så intressant att läsa om hur du tänkt och hur det blev. Fina bilder också.
  Det verkar vara ett roligt och spännande jobb du har. Jag borde göra något åt min situation också…Har liksom fått nog där jag är, men ta steget är svårt…
  God fortsättning
  Kram Maria

  • Tack Maria! Det är ett drömjobb för mig. Iband får jag nypa mig själv i armen för att fatta att jag får jobba med det jag tycker så mycket om. Mitt råd till dig är att inte stanna så länge som jag gjorde på förra jobbet. Energin krymper och det blir allt svårare att orka söka sig vidare. Ta hjälp utifrån (yrkesvägledare, vän med hr-kunskaper eller vad som känns bäst) för att bena ut vad just du är bra på och vad du vill med ett nytt jobb. Det ger energi tillbaka och ökad självkänsla när man skriver ansökningar. Önskar dig allt gott och att du får mer energi över i veckorna.
   Kram!

 2. Så inspirerande inlägg och så mycket fint du har åstadkommit! Vi är uppenbarligenen och annan som funderar över yrkesvägen i livet. När man sitter på ett bra jobb man borde vara nöjd med men som ändå är mer tröttande än berikande. Dags att tänka om då kanske? Härligt att få ta del av dina erfarenheter, tänkvärt! Ha ett underbart gott nytt år.
  /Gunilla

 3. Jättebra inlägg Kristina! Mycket intressant läsning. Jag minns mycket och framförallt ditt nya jobb. Jag minns att jag blev så glad när jag läste om det. Och så söt din lilla arbetskamrat är 🙂 Ser fram mot dina inspirationsinlägg. Och jag ser fram mot att följa din blogg under 2016.

  En fortsatt skön helg önskar jag dig!

  Kram Anita

 4. Vad mycket ni hann med! Bra att du förändrat på jobbet. Jag tänker att man alltid ska känna sig full av liv när man vaknar på morgonen. Gör man inte det så ska något ändras.
  Kram

  • Mer än vad jag trodde. 🙂 Jag tittar aldrig på listan under året, inte förrän det är dags att göra en återblick. Lika spännande varje gång att läsa ‘nyårslöftena’ till trädgården.
   I övrigt kan jag bara hålla med dig om din slutsats.
   Kram Kristina

 5. Så bra inlägg om er göra-lista och vad som verkligen blev gjort . Det var mycket tycker jag. Själv vågar jag aldrig göra en sådan lista numera, efter höftbytet kanske. Det bästa att pricka av är nog att du vågade lämna ditt gamla jobb. Hoppas du fortsätter att trivas på det nya och att inte arbetskamraterna kacklar för mycket. Det kan ofta vara roten till det onda. Fast denna ser ju väldigt söt ut.
  God fortsättning
  kram Luna

  • Jag håller tummarna att höftbytet ger ny energi. Att ha ont och inte kunna göra det man önskar i trädgården är trist.
   Jag hoppas också att jobbet fortsätter ge energi tillbaka. Lite lagom kacklade, speciellt av befjädrade arbetskamrater, är trevligt.
   Kram Kristina

 6. Vilket fint inlägg och vad mycket du fick gjort. Jag är verkligen imponerad, för förutom att du gör så mycket så blir det ju så otroligt bra också. Då jag följt din blogg under året så är det mycket jag minns och speciellt roligt var det när du skrev om ditt nya jobb. Ibland måste man nog våga ta det där lilla eller stora steget när man känner att den situation man befinner sig i tär mer på krafterna än vad den ger tillbaka. Själv tog jag mitt steg för drygt ett år sedan och det har jag inte ångrat även om det var svårt att bryta upp från över 18 års trygga, men som sagt alltför tärande arbetssituation. Det ska bli spännande att följa dig under året som kommer och jag vill också tacka dig för alla fina kommentarer som du ger mig. De glädjer mig mycket!
  Kram Anna-Karin

  • Tack snälla du! Känns som om vi på något underligt sätt är på samma våglängd, även om vi inte har träffats ‘på riktigt’ (än). Glad för din skull att du vågade bryta upp, det är värt mycket att må bra i själen. Inte minst ger det mer energi till trädgårdering… 😉
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s