Fyra sovrum & ett badrum ~ nu är renoveringen klar!

Nu är höstens och vinterns renoveringar äääntligen klara. 🙂 Varför så många omgörningar på en gång? Det är sexton år sedan vi flyttade in i vårt slitna 70-talshus och renoverade ett flertal av rummen. Efter några år utökades familjen med tre barn. Barn växer och deras behov förändras, så nu var det läge för uppfräschning och omflyttning. Eftersom vi skulle byta rum med varandra var vi tvungna att göra om alla samtidigt… Badrumsrenoveringen hade vi inte alls tänkt göra än, men försämrade rot-bidrag från årsskiftet gjorde att vi ändrade oss.
Följ med på en rundtur och se hur det blev.
Föräldrasovrummet, fd döttrarnas rum
Det var 15 år sedan vi tapetserade om det här rummet, så det var i behov av en rejäl make over. Två lager bård blöttes och skrapades bort, det spacklades, slipades och målades. Till den ena väggen hade vi valt den mörkt auberginelila tapeten från Decor Maisons kollektion Eden med fåglar, blommor och guldfjädrar. ”Fint val” sa damen i tapetaffären och tittade på mig. Jag avslöjade inte att det var maken som hade valt den… 😉 För att behålla ljuset i rummet valde vi en ljus tapet från samma kollektion till de övriga väggarna. På golvet la vi in en mjuk cremefärgad textilmatta med lite guldstänk i. Skänken från makens mormor matchades med blocketfyndade sängbord i ek och en ljusslinga i rätt färger. Gardinerna med papegojor och fjärilar kommer från Indiska och sänggaveln är klädd med en dovt guldig sidengardin från Åhléns. Blomsterbordet och det lilla växthusetvid fönstret är från ikea, den sammetsklädda bänken från Åhléns.
flickornas rum
Före.
sovrum 1
sovrum 2
Efter.
Dotterns tweenierum, fd föräldrasovrummet
Tapet och golv behölls, men dörr- och fönsterfoder fick ett nytt lager färg. Mellanbarnet ville ha turkos som accentfärg. Det fixade vi med filt från Ica, nya sängkläder från Åhléns och en stor kudde och fårskinn från Ikea. Från linneskåpet plockade vi fram en turkos pläd, en duk som dottern ville ha som gardin och virkade överkast från min mormor. Trasmattorna har min morfar vävt en gång i tiden och de är mjuka och härligt slitna. Vi målade också om svärmors gamla sminkbord och stol från 50-talet.
vuxen sovrum
Före.
A sovrum
A sovrum 2
Efter.
Lillasysters rum, fd storebrors
Den inbyggda garderobs- och skåpslösningen behölls. Yngstas älsklingsfärger rosa och lila fixade vi med fyra bårder rosa/lila-randig tapet från Rusta. Nya sängkläder från Åhléns och lite skrivbordssaker från Ikea kompletterades med vit ullmatta, gardiner och skåp som redan fanns i huset.
Linus rum
Före.
E sovrum
Efter.
Sonens tonårsrum, fd lekrummet
Tonårssonen lämnade sitt sovrum till en av småsystrarna och flyttade upp till det rum där barnen förr lekte under vinterhalvåret (på sommaren var det lekstugan som gällde). Tapet och golv var inte så gamla och behölls. Med ommålade dörr-och fönsterkarmar, ny byrå och sängkläder från ikea, gardin från linneskåpet och fårskinn från svärmor blev det ett ‘nytt rum’ till sonen ändå.
lekrum
Före.
L rum
Efter
Badrummet
Rummet blev flera kvadratmeter större när takkupan byggdes ut och gav full takhöjd i
hela rummet. Vi ville ha ett badkar, men ett som var bekvämare att sitta i och inte drog så mycket vatten. Det här, ‘Pabu’ från trygghandel.se, är djupt skålat och har smal botten. Bakom står ångduschen ‘Pan’ från samma ställe. Vi har redan en ångdusch i vårt andra badrum och är supernöjda med den. Den kvardröjande varma ångan inne i kabinen gör att man kan duscha i kallare vatten utan att frysa. I taket sitter spottar som går att dimma, skönt när man vill ha en avkopplande stund. Jag jagade handdukar i rätt turkos nyans hela sommaren, för att sedan snubbla över dem på min lokala Ica Maxi…
badrum uppe
Före.
badrum uppe
Efter.
Alla i familjen är nöjda med sina nya rum och som ni ser tycker vi om färg, inte bara i trädgården, utan även inomhus. 🙂

20 tankar på “Fyra sovrum & ett badrum ~ nu är renoveringen klar!

 1. Jätteroligt att få se Kristina! Jag älskar före och efterbilder. Jag gillar fondtapeten. Har efter min resa i William Morris fotspår blivit förtjust i stormönstrade tapeter. Och jag ser att den även går igen på altandörren och där matchar gardinen. Så snyggt med växthuset. Vad är det för sirliga krukväxter du har där? Dom ser läckra ut i växtsättet. Och naturligtvis såg jag din kvällslektyr, Monty Don – The Complete Gardener. Roligt också att ni återanvänt så mycket. Tramattan är jättevacker. Kul med sminkbordet. Jag hade ett liknande när jag var tonåring. Och badrummet! Vilken skillnad. Så rymligt och snyggt. Och badkaret är jättesnyggt. Vi ska renovera vårt lilla duschrum (som vi idag inte använder) i vår. Vi har besökt flera grannar och fått lite tips och inspiration. Det blir jobbigt men kommer att bli ett enormt lyft när det blir klart. Måste komma ihåg att ta före och efterbilder. Och visst ska det vara färg, både ute och inne 🙂

  Ha en fin vecka!

  Kram Anita

  • Vad spännande med renovering av duschrummet, hoppas det blir riktigt bra och snyggt. Det är en djungel när man ska välja för produkter till badrum.
   Vi gillar ju att blanda nytt och gammalt, tycker det är kul med länken bakåt om det är något som kommer från släkten. Det som blev ‘över’ med möbler i omflyttningen har vi sålt eller skänkt till en lokal secondhandbutik.
   De sirliga växterna är två stycken Sophora prostrata. Har satt dem i lerkrukor som håller fukten lite bättre.
   Glöm nu inte fota duschrummet! 🙂
   Kram Kristina

 2. Oj, vad ni har varit flitiga! Master bedroom med riktig hotellkänsla. Gillar er färgskala. Här nöjer vi oss med att fräscha upp trädgårdsmöbler och renovera stolar och skåp till växthuset.
  Allt gott
  Anette

  • Det låter inte som så lite! 🙂 Gissar att du längtar efter att dra igång på allvar i nya växthuset.
   Vi ville ha ett lugnt och ljust sovrum där vi kan koppla av. Fondväggen är ju rejält mönstrad, men eftersom det bara är en vägg så fungerar det bra. Och skänken är perfekt för förvaring av böcker och magasin. 🙂
   Kram Kristina

 3. Vad roligt att du delar med dig, jag älskar ju före och eftebilder, både ute och inomhus! Det blev ju jättebra! Läckert sovrum ni fick, men häftig tapet och skön matta! Och badrummet blev ju jättebra, läckert badkar! Vi har ju ett sittbadkar och det är jätteskönt, mindre vatten och skönare att sitta i, och erat verkar ju vara nåt liknande. De vanliga är ju inte speciellt bekväma…

  Kram Gunilla

  • Ja, jag tycker ju också om att se före och efter-bilder, så jag bestämde mig för att dela med mig.
   Vanliga badkar är inte en favorit, tycker de är tämligen obekväma. Vi tittade faktiskt på ett sittbadkar, det var ett av alternativen som vi bollade med.
   Kram Kristina

 4. Åh, så härligt att det blivit klart! Ja, och en massa jobb, men med ett sådant resultat mödan värt. Alltid roligt med före- o efterbilder, att få följa med på resan (utan ansträngning, fniss). Kul med tapeter, funderar själv just kring mönster och att föra in lite mer sådant i hemmet. Nu inspirerad att gå från tanke till handling…
  kram
  Katarina

 5. Ni är så otroligt produktiva – stort grattis till en fin och färdig renovering! Själv är jag mer apatisk än någonsin, har inte lyckats genomföra ett enda vinterprojekt inomhus…
  Kram Elin

  • Men det måste man inte heller. Ibland behöver man släppa ”måstena” och bara vintervila. Förra vintern var inte renovering det jag fokuserade på, av förklarlig anledning, inte en chans att jag hade utsatt mig för stöket då.
   Kram Kristina

 6. Vad roligt att få ta del av hur fint ni renoverat och inrett era rum. Smakfullt såväl inne som ute i trädgården. Tapeten i ert sovrum var en sån där riktig ”vill ha – tapet” så din man verkar ha en förträfflig smak. Fin med ek till var den också. Ni har verkligen fått ett drömsovrum! Barnens rum också hur fina som helst med fina och glada accessoarer i vackra färger. Min dotter har också turkost i sitt rum numera men när hon var yngre var det mer rosa som gällde. Store pojkens rum också jättefint. Barnen måste vara helnöjda! Till sist då badrummet som också väckte de där ”vill ha – känslorna”. Hur snyggt som helst, och badkaret, åh så underbart att kunna sitta där och njuta. Ett stort grattis till era nya fina rum.
  Kram Anna-Karin

  • Tack! 🙂
   Blir glad varje gång jag öppnar dörren till sovrummet numera, så skönt att ha fått tillbaka stora rummet. Jag hade för övrigt hittat en heeelt annan tapet, men gillade den dova färgen och guldet jag också när maken visade sin favorit.
   Badrummet är ett rum det känns bra att vara i numera, att kunna tina upp efter en kall dag är vardagslyx.
   Kram Kristina

 7. Roligt med förändring och ännu härligare när alla är nöjda efteråt. Jag älskar processen och förändrar gärna regelbundet. Fint resultat!

  Kram, Carina

  • Tack! Barnen har fått vara med och både bestämma färg och vad de ‘behöver’. Och hjälpa till efter ålder och förmåga förstås, så de känner att det verkligen är deras rum.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s