Att bevara blommors form ~ gjutning i gips

Gipstavla vår 7Blommors och blads detaljer framträder vackert stiliserade när man gör en gipsavgjutning.

Min gipstavla av Våren. Tulpaner, löjtnantshjärta, pärlhyacinter och ormbunkar. Gipstavla vår 5 Gipstavla vår 4Gipstavla vår 1

För några år sedan läste jag ett reportage i tidningen Gardens Illustrated om konstnären Rachel Dein. Hon gör avgjutningar i gips av blommor (och andra saker). Tavlorna var helt fantastiska och jag suckade djupt över att jag inte kunde gå på kurs hos henne och lära mig hur hon gjorde.

Men så förra våren tänkte jag att vad sjutton, jag får väl testa och se hur det går?! Låt mig uttrycka det så här: min beundran för Rachel Dein steg oerhört när jag betraktade mina första gjutningsförsök. 😉 Jag begriper fortfarande inte hur hon lyckas få fram strukturen på tunna blomblad i gips, men nöjer mig med att numera kunna få fram de tjockare blommorna och bladen.

Så här ser tavlan av Sommaren ut. Nunneört, daglilja, klematis, ros, lavendel, vallmo och deutzia.Gipstavla sommar 3 Gipstavla sommar 2 Gipstavla sommar 1Gipstavla sommar 6

Och så här tavlan av Hösten. Vitlysing, rönnbär, kärleksört, bolltistel och vallmokapsel.Gipstavla höst 3 Gipstavla höst 2 Gipstavla höst 1

Det här var mitt bidrag till Blommig Fredags tema Färg & Form. För fler bidrag, titta in hos Hélena. Nu lämnar vi snart januari och går in i månaden februari. Ett steg närmare våren. Den senaste veckan har det varit ljust en kort stund när jag har kommit hem från jobbet, skönt. Har tittat till vårlökarna som står i sina krukor i växthuset, snart dags att ställa dem varmare.

Ha en fin helg! Är det inte uteväder där du bor så passa på att drömma dig bort en stund med Monty Don. Just nu går en serie om Italienska trädgårdar på Kunskapskanalen. 🙂 Missa inte!

26 tankar på “Att bevara blommors form ~ gjutning i gips

 1. Nej men nu blir jag imponerad Kristina! Så roligt och så snyggt. Och så himla trevligt med tavlor för varje årstid. Aldrig hade jag väl trott att blommorna skulle bevaras så bra. En väldigt bra tolkning av temat färg och form. Ingen Blommig fredag för mig den här veckan men nästa hoppas jag vara tillbaka.

  Önskar dig en fin helg!

  Kram Anita

  • Tack! Det är ett kul pyssel, lite träning först bara vilka växter som fungerar och vilka som inte gör det. I år tänkte jag gjuta enskilda växtporträtt, håller tummarna att min söta dvärgcyklamen fungerar.
   Kram Kristina

 2. Kommer ihåg artikeln och hennes underbara tavlor 🙂 Kul att du äntligen prövade. Jag fick istället en fotoidé. Kan bero på att jag dränktes i keramiktavlor när jag växte upp. De skänkte jag i samband med flytten men insåg sen att de tydligen blivit trendiga.

  Kram, Carina

 3. Superfint – om dina är amatörförsök så undrar jag hur de riktiga ser ut!? Är det baksidan du visar, eller gjuter du en gång till i formen där blommorna lämnat avtryck? Nyfiken!
  Kram Elin

  • Ja, ta en titt på hennes hemsida så kommer du att förundras lika mycket som jag, det är jag övertygad om.
   Jag trycker ner blommorna i leran med hjälp av en kavel, sätter en form runt om det jag vill ha med, sedan häller jag gips i fördjupningen efter blommorna. Varje tavla blir unik, för man kan bara gjuta en gång.
   Kram Kristina

 4. Såna har jag aldrig sett. Hur gör du dem? Typ bara häller över tunn gipsmassa eller vad?
  Snyggt som sjutton

  Jag försöker titta på så många trädgårdsprogram som möjligt just nu så jag får drömma lite 🙂
  Även Montys!

  Kram

  • Tack! Jag trycker ner blommorna i leran med en kavel, sätter en ram (i mitt fall en plastburk) runt det jag vill ha med, sedan häller jag på gips.
   Har du tips på fler trädgårdsprogram, så tipsa mig gärna. 🙂
   Kram Kristina

 5. Underbart! Vilken rolig och annorlunda idé, jag tycker inte alls att de påminner om keramiktavlor utan är helt unika i sitt slag.
  Monty Dons program köpte jag på dvd när de gick förra gången. Honom kan man inte se sig mätt på. Jag menar, hans trädgårdsprogram … :-p
  Trevlig helg!

  • Fniss! Monty är underbar.
   Det roliga med tavlorna är att de är från min egen trädgård och helt unika. Det går bara att gjuta i formen en enda gång, det är lite av charmen. Ska testa att göra småtavlor med bara en enda blomma lite längre fram i vår.

 6. Åh! Så vackert!
  Nu blir jag så sugen att prova… Hur gör man?
  Nu läser jag i ett annat svar, lera, trycka ner blommorna och sedan hälla på gips. Hur länge ska de sedan stå? Finns det risk att blommor o blad fastnar i gipsen? Spännande, spännande detta…
  kram
  Katarina

  • Tack! Klart du ska testa. 🙂 Litet missförstånd, efter att du har tryckt ner blommorna i leran lyfter du försiktigt upp dem. Gipset hälls i själva avtrycket. När gipset härdat efter en timme eller två drar man bort leran och förhoppningsvis blev avgjutningen fin. Jag lovar visa hur jag gör lite längre fram i ett inlägg. Bara vårblommorna börjar blomma så! 🙂
   Kram Kristina

 7. Kristina Minns också reportaget och bilderna, jag prenumererar på Gardens Illustrated. Fantastiskt fina tavlor du har gjort också. Lite instruktioner har jag läst mig till ovan men hoppas på ett steg-för-steg reportage. Har själv inte gjort något alls i gips förut, bara i betong. Vilken tjocklek på gipset när du häller över det, vilken lera, väntar du emellan…… ??? Hälsning Helene

  • Tack! Lovar göra en steg för steg som visar hur jag gjort tavlorna. Kul om fler kan testa att föreviga favoritblommorna. 🙂 Återkommer i vår när det finns snödroppar att gjuta.
   Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s