En stilla vårlängtan ~ på knä i trädgården

Det är den siste januari och det har varit en dag som har bjudit på både plusgrader, lätt regn och en kort stund med sol. Bloggvänner längre söderöver visar snödroppar i knopp, så jag begav mig ut i trädgården för att se hur det stod till här.

31 jan 16 snödropparNix, några knoppar syns inte här. Men visst är det liiite vitt i toppen?

31 jan 16 cyklamenDvärgcyklamen-knopparna har piggnat till efter kylan, men slagit ut har de inte gjort. Än.

31 jan 16 julrosJulrosorna blommar på, det här är en tidig rosa sort.

31 jan 16 krokusDe tidiga botaniska krokusarna visar sig här och var i trädgården.

31 jan 16 lungört
Där inne, i den hårt slutna knoppen, finns lungörtens rosa-blå blommor.

31 jan 16 erodium cezembre Erodium ‘Cezembre’ ser ömtålig ut, men är en riktig tuffing. Den grönskar redan och bjuder på vårgrönt i de bruna fjolårslöven.

Andra växter som är fina så här års är törel-släktet. De trivs förträffligt bra i Stäpprabatten där det är både soligt och väldränerat. Tre favoriter:31 jan 16 myrtentörel
Myrtentörel, Euphorbia myrsinites.31 jan 16 mandeltörel
Mandeltörel, Euphorbia amygdaloides.
31 jan 16 daggtörel
Daggtörel, Euphorbia characias ssp. wulfenii.

I dag har jag skickat iväg min digra beställningslista till en plantskola med ovanliga växter och träd. Många spännande växter med i beställningen, både den gula magnolian jag drömde om förra året (men som var slut hos leverantören utomlands) och ett träd som är utdött i naturen, men som finns bevarat tack vare två botanister som tog frön på 1700-talet. Och så ett par buskar och mindre träd som blommar när man behöver det som bäst, det vill säga nu. Ska berätta mer om de nya växterna som är på väg hit när jag vet att jag får det jag har beställt. 🙂

Honey tulip magnolia
Min magnoliadröm – ‘Honey Tulip’. Foto lånat med tillstånd av The Jury Garden.

14 tankar på “En stilla vårlängtan ~ på knä i trädgården

 1. Ohh, så spännande att du skickat iväg din beställningslista. Det ska bli riktigt spännande att se, hoppas du får allt du tänkt dig. Den sista bilden på magnolian ”Honey Tulip” väckte ett förskräckligt habegär :-). Vet du hur det är med härdigheten för den? Gläds också åt dina bilder som visar att våren är på väg även om det lär dröja lite till här uppe i ”norr”.
  Kram Anna-Karin

  • Mmm, Honey Tulip är den enda (som jag förstått det) gula magnolia som blommar på bar kvist. Väckert definitivt habegör. Gräver ett djupt hål i plånboken, men jag hoppas den är värd det. De uppgifter jag har hittat om härdighet är svensk zon 3, men den kom ut på marknaden 2013 så det är nog lite oklart än vad den klarar jos oss. Engelska sidor uppger USA zon 5 = minst -23 grader. Räcker det?
   Kram Kristina

   • Den är verkligen fin och kommer alldeles säkert att vara värd det där ”hålet i plånboken”. Den fina gula färgen och blommans vackra form som framträder så tydligt mot de nakna grenarna ger verkligen gåshud. Vi har tyvärr kallare än -23 grader ibland så, med tanke på priset, får jag nog besinna mig. Har hört talas om en magnolia som heter Charles Coates som jag är lite sugen på men jag har inte lyckats bestämma mig än. Har tänkt köpa mig en magnolia ett tag men inte lyckats bestämma mig för vilken än. Här i Värmland finns det ett uttryck som nog passar bra in på mig ibland: ”att jag är som en åsna mellan hötapparna”
    Kram Anna-Karin

 2. Det finns nästan inget mer efterlängtat än när man kryper på knä, tidig vår i trädgården och letar vårtecken. Det spelar ingen roll hur många vårar man har upplevt -det är lika häpnandsväckande varje ny vår i alla fall.
  Hos mig finns inte så mycket att upptäcka än, förutom mina mystiska tulpaner då… 🙂

  Kram
  Cathrine

  • Fniss! Det är inte så bara. Ska bli kul att se vad det är för något.
   I övrigt kan jag bara hålla med, lika stort under varje vår när trädgården vaknar till liv igen.
   Kram Kristina

 3. Låter spännande med din beställning! Undrar förstås lite över var du ska placera raringarna för du har ju några träd tidigare:-), men du verkar ju vara specialist på att få ihop det. Du skulle nog kunna göra underverk här och frigöra en hel del utrymme.
  Kram Anette

  • Finns alltid plats. 😉 Skönt åsido, två av de träd som blir rejält stora med tiden ska ‘ta över’ när våra stora fruktträd har gått hädan om 10-15 år. Jag får göra rejäla planteringsgropar så de nya träden får en bra start bara.
   På beställningslistan finns i övrigt många mindre buskar och spännande perenner och de får definitivt plats. Men en och annan befintlig perenn lär försvinna, smaken förändras, så är det.
   Kram Kristina

 4. Men det var ju en hel del vårtecken. Och så spännande med beställningen. Den gula magnolian, jag bara suckar och drömmer när jag ser bilden. Den är underbar! Resten låter ju också oerhört spännande, ser fram mot kommande inlägg och håller tummarna att allt fungerar med leveranserna.

  Ha en fin kväll!

  Kram Anita

  • Ja, det är bara att hålla tummarna att jag får allt jag har beställt. Och att inte magnolian faller bort i år också. Den ska blomma redan som relativt ung och det låter ju lovande för otåliga mig.
   Här har det regnat och blåst idag, riktigt kallt och obehagligt väder. Helgen ser ännu så länge ok ut vädermässigt, så håller tummarna för en timme eller två i trädgården. Rensa lite ogräs, kratta upp löv på grusgångar och annat man kan syssla med så här års.
   Ha en fin kväll du också!
   Kram Kristina

 5. Roligt med beställningar så här års 🙂 Vad hette Ludvigs hemsida? Jag har glömt… Även om jag nog inte beställer något i år så är det bra att ha länken. Honye Tulip är vacker och härdigare än Black Tulip. Hoppas det lyckas den här gången och att du får ditt exemplar. Jag ska spara på pengarna så länge och åka med ett sällskap till en specialplantskola i sommar.

  Kram, Carina

  • Exot.se heter hans hemsida. Om inte annat är hans katalog bra att kolla sortnamn i på t.ex buskar, inte lätt att hitta ovanliga saker om man inte vet vad som finns.
   Kul att ha en sådan resa att se fram emot i sommar! 🙂 Något särskilt du tänker spana efter?
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s