Bland julrosor, trollhassel och dvärgcyklamen ~ första vårteckensspaningen 28 februari

27 feb 16 gul julros Yellow Wilgenbroek selectionNu kommer de en efter en, vårblommorna, och jag ligger på knä med kameran i handen… Här ovan den gula julrosen från Wilgenbroek selection.

I går drog trädgårdssäsongen igång på allvar för min del. Gick ut efter lunch och kom in först när det mörknade, trött i kroppen men nöjd i sinnet. Hade med mig varmt te i termosmugg ut i trädgården, skönt att ta en paus då och då och räta på ryggen. Den utlovade solen lyste mest med sin frånvaro, så även om det var vindstilla kändes det att det inte var mer än fyra plusgrader.27 feb 16 röd trollhassel Diane
Förra årets inköp, den röda trollhasseln ‘Diane’ ”blommar” för fullt vid ingången. Det blev tredje gången gillt för ‘Diane’. Första plantan sattes för femton år sedan, men dog. Ersättaren visade sig vara gulblommande… Den felmärkta blommar sedan många år vidare i zon 4 hos min mamma. Sådan tur att trean visade sig överleva både sin första vinter och blomma i rätt färg.

Gårdagens röjningsfacit blev fyra stora sopsäckar fyllda med fjolårsvisset. De ska tömmas i komposten så småningom. Jag börjar alltid vårröjningen i de planteringar och rabatter där jag har mest vårlökar. Det gäller att rensa dem innan alla krokus, narcisser och tulpaner kommer upp, för sedan går det inte att kliva där. När jag är klar med de rabatterna brukar våren ha kommit så långt att jag utan problem kan ta mig an Lunden med de lite känsligare växterna som behöver ha sitt värmande täcke av fjolårsvisset ännu så länge.

27 feb 16 iris Purple Gem växthus
I växthuset har en av irisarna ‘Purple Gem’ slagit ut. Den hamnade i kruka när jag gjorde om i en rabatt, men ska återplanteras senare i vår.27 feb 16 hortensia UK stickling
I växthuset är det många som har fått vårkänslor, här svällande knoppar på en hortensiastickling. Sticklingen är ett reseminne från trädgården i London som vi ”lånade” förra sommaren. Jag hjälpte familjen med rensning och beskärning och tog med några kvistar från deras rosa och röda hortensior hem.

27 feb julros i knopp
Bland julrosorna i Trädhörnet är det knopp på knopp var man är tittar.

27 feb 16 snödroppar
Några av de vanliga snödropparna som brer ut sig alltmer i Trädhörnet för varje år. Dags att plantera isär ruggarna senare i vår, de sprider sig ännu mer om man delar på dem då och då.

27 feb 16 lungört
Lungörtens knoppar syns, men ännu så länge ingen färg. Men snart så!

27 feb 16 Erodium Cezembre
En del plantor blommar inte än, men deras härligt vårgröna blad är vårtecken nog. Här Erodium ‘Cezembre’.

27 feb 16 dubbel snödroppe
Dubbla snödroppar från Carina, de är tidigare att slå ut än de vanliga snödropparna som står bara någon meter bort. I bakgrunden blommar dvärgcyklamen.

Där vi bor är det inte meteorologisk vår än, det utlovas minusgrader på nätterna de närmaste tio dagarna. Men det värmer bra i solen på dagarna och det syns på växterna. Avslutar med bilder på mina favoriter dvärgcyklamen som verkligen har kommit igång att blomma nu.
27 feb 16 dvärgcyklamen Cyclamen coum 1

Ha en fin vecka, nu är vi strax inne i mars. Tiden går fort!

22 tankar på “Bland julrosor, trollhassel och dvärgcyklamen ~ första vårteckensspaningen 28 februari

 1. Men så mycket som händer hos dig nu. Vilken härlig vårinspiration. Vi har fortfarande snö så vårtecknen väntar nog ett tag innan dom visar sig. Kalla nätter har vi också, ca 7-8 grader. Det i kombination med en värmande sol dagtid känns lite oroligt. Men, det är ju bara februari, åtminstone en dag till 🙂 Jag ska nog ta och täcka mina rhododendron med säckväv imorgon. Dom drabbas annars lätt av frystorka.

  Ha en fortsatt fin söndag och en fin kommande vecka!

  Kram Anita

  • Tack Anita! Har du förresten några bra tips när det gäller att bli av med spinn på kamelior? Mina kamelior åkte ut ur växthuset fortare än kvickt för några veckor sedan… Nu står de på norrsidan av huset, fulla med knopp.
   Kram Kristina

   • Nej men usch så trist att du fått spinn på dina kamelior 😦 Det trodde jag inte var vanligt, dom har ju så tjocka blad, spinn brukar ju mest gå på tunnbladiga växter. Mina stod alltid förr i uterummet tillsammans med änglatrumpeten som varje vår fick kraftiga spinnangrepp som smittade av sig till både fuchsior, gurka och chili men aldrig till kameliorna. Till slut kastade jag änglatrumpeten och skurade hela uterummet och förra året hade jag inga spinnangrepp där.

    Däremot kämpar jag fortfarande med spinnet på mina hibiskusar men det verkar vara stört omöjligt att bli av med. Dom övervintrar ju dessutom och behöver ingen värdväxt för att övervintra utan kan sitta i springor lite varstans. Tyvärr har jag alltså inget bra tips att komma med. Det finns ju rovkvalster att köpa. Det prövade jag förra året på mina hibiskusar men det hjälpte inte. Nu har jag tagit bort alla blad och tvättat alla stammar för att låta dom börja om på nytt. Sedan ska jag spraya jorden med såpa och lägga över plast i några timmar för att försöka ta död på de som eventuellt ligger i jorden. Det blir sista försöket att bli av med dom. Lyckas inte det kommer jag att kasta dom även om dom är gamla och har jättevackra blommor.

    Jag håller tummarna för att dina kamelior klarar sig utomhus nu och att dom kommer att blomma i vår. Du får tala om hur det går med dom.

    Kram Anita

   • Jag trodde precis som du att det inte skulle vara problem med kameliorna. Hoppas dina hibiscusar klarar behandlingen och blir fina igen. Jag lovar berätta hur det går med kameliorna.
    Kram Kristina

 2. Så otroligt mycket som händer hos dig, så roligt att läsa om det. Många härliga tidiga växter. Jag har inte kommit igång ännu, men ser att snödropparna är uppe och annat på gång.
  Ha en bra start på veckan
  Kram Maria

 3. Oj, så långt allt har kommit hos dig!! Här känns det segt i år, bara några toppar på Iris och nån vintergäck i knopp. Men snart så kommer väl lite värme till oss också 🙂 Kram Katarina

  • Inte så varmt här heller, men varmare än hos dig verkar det som. Julrosorna, snödropparna och dvärgcyklamen står alla i västerläge där solen kommer åt att värma jorden så här års. Håller tummarna att det kommer en dag med lite mer plusgrader snart.
   Kram Kristina

 4. Härliga vårtecken! Ja det kommer nog gå snabbt och bli ett och annat bakslag – precis som vanligt. Det blommar här också och i år hoppas jag fröerna av den dubbla vintergäcken gror 🙂

  Kram, Carina

 5. Många vackra bildbevis på en vår som ännu inte kommit. Minusgrader på nätterna är ingen hit i kombination med stigande temperaturer på dagarna, men vi får bita ihop.
  Apropå kamelia, jag har mina också ute, i skugga, med fiberduk på, funkar ner till 3-4 minus även för knopparna. Det är bästa medicinen mot ohyra, tycker jag.
  I morgon är det en ny månad!
  Kram
  Marta

 6. Älskar dina dvärgcyklamen, de är så ljuvliga! Själv får jag hålla tillgodo med vintergäcken hos mig för de är det enda som har kommit upp hos mig än. Men med 7-8 minusgrader så får jag väl vara glad att inte mer är uppe. Nu inväntar jag mars och våren! 🙂

  Kram
  Cathrine

 7. Oj, många vårtecken på en gång! Här är det också kallt på nätterna och varmare på dagarna, men nu ska vi nog slippa minusgrader några dagar om jag förstår saken rätt. Denna perioden måste vara årets längsta, man ska ju leva i nuet men jag vet inte riktigt… Jag hade gärna spolat fram någon vecka eller tre…! Kram Elin

 8. Mmm, tänkte allt att din gula julros skulle trivas i den skånska myllan. Blir alldeles till mig när jag ser dina bilder, så vackra och sån längtan de väcker. Den lilla vårkänning vi hade här är som bortblåst med kyla, ny snö och en frånvarande sol, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge sägs det ju…. 🙂
  Kram Anna-Karin

  • Ja, jag tror bestämt att den har bestämt sig för att trivas! 🙂 Så många blommor har den inte haft förut, så nu får jag nog anse den som etablerad. Här har det blåst och kommit snöblandat regn idag, måttligt vårmysigt med andra ord. Verkar som vi får vänta länge i år, men gott blir det när våren väl anländer med sol och värme!
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s