Dvärgcyklamen 27 februari 2016. Ljuvligt söta i vårsolen.
Dvärgcyklamen, Cyclamen coum, är en växt som fler borde våga prova i sina trädgårdar. Det finns – enligt mig – få saker som går upp mot små rosa blommor som blommar i värsta vinterkylan.
21 januari 2015, dvärgcyklamen blommar vidare i blötsnön.
Hösten 2014 började dvärgcyklamen blomma redan i november (!), men vanligast är att den blommar januari-mars. Den är härdig till zon 3 och ska enligt vad jag läser mig till klara även kortare perioder av temperaturer runt minus 25 grader.Rekordtidig blomning 2014, fotot är taget 20 november och i bakgrunden syns höstlöven.
För att trivas ska den planteras i väldränerad humusrik jord, gärna under en lövfällande buske eller ett litet träd. Den vill ha sol och fukt tidigt på våren, men skugga och torrt mitt på sommaren.
Under buskarna till höger i planteringen växer mina dvärgcyklamen. De har sällskap av julrosor, snödroppar och tulpaner. Den här bilden är tagen i maj och då har de blommat över och buskarnas täta krona ger dem torkan de tycker om.
Bladen vissnar ner efter blomningen och det syns inte ett spår av plantan sommartid. I augusti eller strax därefter dyker bladen upp och så småningom kommer blomstänglarna en efter en…
Trivs dvärgcyklamen sprider den sig. Fröna är täckta av ett sockrigt ämne och myrorna hjälper gärna till att bära iväg fröna. Det tar tre år från frösådd till blomning och blommorna finns i vit, ljusrosa och skär färg, alla har de ett mörkare märke i basen. Det finns helt vit dvärgcyklamen, men den är mycket sällsynt.
29 mars 2015. Frökapslarna är snart mogna… Bredvid ligger de sista vissna blomresterna.
Uppdatering: har fått tips om hur man frösår Cyclamen coum med bra resultat. Lägg fröna i blöt innan sådd. Täckt dem med ett rejält lager (1-2cm) såjord. Låt sedan krukan stå varmt i 17-19 grader. Efter cirka sex veckor syns de första tecknen på groning. Fröna vill ha mörkt och det är lättast att åstadkomma med en rejäl täckning med såjord.
Det här var mitt bidrag till Blommig fredags tema Vårtecken, för fler bidrag tittar du in hos Hélena. För den som vill se fler vårbilder från vår trädgård, klicka HÄR för att se mitt förra inlägg med bilder på julrosor, trollhassel och snödroppar. Trevlig helg!
Åh så söta. Vem vill inte ha små rosa blommor som blommar i värsta vinterkylan:)
När vi var i Marina en tidig vår blommade de överallt, helt ljuvligt.
Kram Maria
Klart du ‘behöver’ några i din egen trädgård? 🙂
Kram Kristina
Så intressant du skriver om dvägrcyklamen som är en ganska ny växt för mig i utomhussammanhang. Blir så glad när du säger att den sprider sig för jag tror jag har perfekta förutsättningar i dvs om det inte blir svinkallt en längre period här i zon 4. Satte mina i fjol och har täckt med granris i vinter och det kommer många små små blad därunder. Känns ju så excotiskt. Härlig bilder!
/Anette
Åh, då håller jag tummarna för att du med tiden får en fin cyklamenmatta! 🙂
Kram Kristina
Håller med dig jag måste skaffa sådana. Såg några på Sofiero också. Man blir så himla glad.
Jag var inte heller på mässan i år jag håller på med utställningen.
Allt gott och trevlig helg
Annika
Förstår att du har fullt upp med utställningen, ser fram emot att besöka den så småningom.
Kram Kristina
Härligt litet vårtecken! Egentligen bör man plantera knölarna lite upphöjt så man enkelt kan titta på skönheten. Såg att knopparna på mina var av och jag tror jag ska flytta hela härligheten till ett lite torrare ställe.
Kram, Carina
Ja, det håller jag med om, som det är nu får man ligga på knä. Men vad gör man med en platt trädgård? Trist på knopparna, hoppas det kommer fler.
Kram Kristina
Så vacker! Ja, och vilken kämpe, imponerande! Får väldigt gärna finnas här i min trädgård…
Hoppas ni hade en bra och givande trädbeskärning idag! Själv frös jag i en iskall konferenslokal, kyla inomhus är värre än utomhus… HU!
Ha en riktigt härlig helg!
kram
Katarina
Hade det mycket bra i Kivik, kommer ett inlägg om det, för några av beskärningsråden vill jag dela med mig av. Håller med dig om att kyla inomhus är värre, usch och fy! Hoppas du har fått tillbaka värmen nu.
Kram Kristina
Har alltid trott att det är en krukväxt som man har inomhus. Vad söt den är ute i snön.
Ha det fint!
Finns många olika sorters cyklamen, alla är inte härdiga här men dvärgcyklamen trivs bra. 🙂
Kram Kristina
Jag har några, men de blommar inte nu under snön i hösta blommade de villigt.Såg att vi hade så hård skare hoppas få en liten glit av don när snön släppt taget om marken.
Ha nu en fin helg
Kram Meta
Hoppas snön släpper sitt grepp snart.
Kram Kristina
Supersøt! Du er heldig 🙂
Ja, jag är så glad att de små sötnosarna trivs i vår trädgård. 🙂
Så söta och dom verkar stå ut med vilket vårväder som helst. Jag försökte så cyklamen men lyckades inte få dom att gro. Vet inte om det var mitt eller frönas fel, säkert mitt. Jag får väl prova igen- Ha en fin helg. Carita
Har inte provat att så själv, missar alltid när frökapslarna spricker upp på sommaren… Berätta gärna om det går bra med nästa frösådd.
Kristina
Men hur har jag kunnat missa denna skönhet! Helt underbar ju! Måste absolut testas hemma hos mig.
Ha det bäst!
Kram
Inte så vanlig i svenska trädgårdar, så lätt att missa att den är härdig här. Klart du ska prova. 🙂
Kram Kristina
Tack så mycket vilket bra tips. Jag ska prova även om vi hör till zon 5.
Skön söndag!
Gissar att du har en och annan skyddad del hos dig, bättre att testa och veta än att välja bort innan man har provat.
Älskar dvärgcyklamen – nu måste jag bara se till att den kommer in i min trädgård! 🙂
Kram
Cathrine
Eller hur? 🙂
Kram Kristina
Pingback: Januariblommor i min trädgård | Kristinas oas