Sötaste vårtecknet av dem alla ~ dvärgcyklamen

27 feb 16 dvärgcyklamen Cyclamen coum 3
Dvärgcyklamen 27 februari 2016. Ljuvligt söta i vårsolen.

Dvärgcyklamen, Cyclamen coum, är en växt som fler borde våga prova i sina trädgårdar. Det finns – enligt mig – få saker som går upp mot små rosa blommor som blommar i värsta vinterkylan.21 jan 15 cyklamen snö 3
21 januari 2015, dvärgcyklamen blommar vidare i blötsnön.

Hösten 2014 började dvärgcyklamen blomma redan i november (!), men vanligast är att den blommar januari-mars. Den är härdig till zon 3 och ska enligt vad jag läser mig till klara även kortare perioder av temperaturer runt minus 25 grader.20 nov 14 cyklamen cyclamen coumRekordtidig blomning 2014, fotot är taget 20 november och i bakgrunden syns höstlöven.

För att trivas ska den planteras i väldränerad humusrik jord, gärna under en lövfällande buske eller ett litet träd. Den vill ha sol och fukt tidigt på våren, men skugga och torrt mitt på sommaren.Dagliljerabatten
Under buskarna till höger i planteringen växer mina dvärgcyklamen. De har sällskap av julrosor, snödroppar och tulpaner. Den här bilden är tagen i maj och då har de blommat över och buskarnas täta krona ger dem torkan de tycker om.

Bladen vissnar ner efter blomningen och det syns inte ett spår av plantan sommartid. I augusti eller strax därefter dyker bladen upp och så småningom kommer blomstänglarna en efter en…8 mars 15 vårtecken dvärgcyklamen 1

Trivs dvärgcyklamen sprider den sig. Fröna är täckta av ett sockrigt ämne och myrorna hjälper gärna till att bära iväg fröna. Det tar tre år från frösådd till blomning och blommorna finns i vit, ljusrosa och skär färg, alla har de ett mörkare märke i basen. Det finns helt vit dvärgcyklamen, men den är mycket sällsynt.Dvärgcyklamen frökapslar
29 mars 2015. Frökapslarna är snart mogna… Bredvid ligger de sista vissna blomresterna.

Uppdatering: har fått tips om hur man frösår Cyclamen coum med bra resultat. Lägg fröna i blöt innan sådd. Täckt dem med ett rejält lager (1-2cm) såjord. Låt sedan krukan stå varmt i 17-19 grader. Efter cirka sex veckor syns de första tecknen på groning. Fröna vill ha mörkt och det är lättast att åstadkomma med en rejäl täckning med såjord.

Det här var mitt bidrag till Blommig fredags tema Vårtecken, för fler bidrag tittar du in hos Hélena. För den som vill se fler vårbilder från vår trädgård, klicka HÄR för att se mitt förra inlägg med bilder på julrosor, trollhassel och snödroppar. Trevlig helg!

25 tankar på “Sötaste vårtecknet av dem alla ~ dvärgcyklamen

 1. Så intressant du skriver om dvägrcyklamen som är en ganska ny växt för mig i utomhussammanhang. Blir så glad när du säger att den sprider sig för jag tror jag har perfekta förutsättningar i dvs om det inte blir svinkallt en längre period här i zon 4. Satte mina i fjol och har täckt med granris i vinter och det kommer många små små blad därunder. Känns ju så excotiskt. Härlig bilder!
  /Anette

 2. Håller med dig jag måste skaffa sådana. Såg några på Sofiero också. Man blir så himla glad.
  Jag var inte heller på mässan i år jag håller på med utställningen.
  Allt gott och trevlig helg
  Annika

 3. Härligt litet vårtecken! Egentligen bör man plantera knölarna lite upphöjt så man enkelt kan titta på skönheten. Såg att knopparna på mina var av och jag tror jag ska flytta hela härligheten till ett lite torrare ställe.

  Kram, Carina

  • Ja, det håller jag med om, som det är nu får man ligga på knä. Men vad gör man med en platt trädgård? Trist på knopparna, hoppas det kommer fler.
   Kram Kristina

 4. Så vacker! Ja, och vilken kämpe, imponerande! Får väldigt gärna finnas här i min trädgård…
  Hoppas ni hade en bra och givande trädbeskärning idag! Själv frös jag i en iskall konferenslokal, kyla inomhus är värre än utomhus… HU!
  Ha en riktigt härlig helg!
  kram
  Katarina

  • Hade det mycket bra i Kivik, kommer ett inlägg om det, för några av beskärningsråden vill jag dela med mig av. Håller med dig om att kyla inomhus är värre, usch och fy! Hoppas du har fått tillbaka värmen nu.
   Kram Kristina

 5. Jag har några, men de blommar inte nu under snön i hösta blommade de villigt.Såg att vi hade så hård skare hoppas få en liten glit av don när snön släppt taget om marken.
  Ha nu en fin helg
  Kram Meta

 6. Så söta och dom verkar stå ut med vilket vårväder som helst. Jag försökte så cyklamen men lyckades inte få dom att gro. Vet inte om det var mitt eller frönas fel, säkert mitt. Jag får väl prova igen- Ha en fin helg. Carita

 7. Pingback: Januariblommor i min trädgård | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s