Januariblommor i min trädgård

Vintern är mild och de första vårblommorna gör vinterns långkörare sällskap. Just nu gläds jag år de här när jag går mina rundor i trädgården.

Ljuvlig julros från Gartneriet Spiren som vi besökte för snart ett år sedan. Persikofärgad med så vacker teckning på blombladen. Att den dessutom visade sig vara tidig i blomningen var en härlig bonus! Ska absolut låta den fröså sig, tidigblommande vill jag gärna ha fler av.

Den här röda julrosen kommer från mamma, även den en tidig sort. Gillar de där gröna strimmorna på blombladen.

Finns flera vita julrosor i blom också, det här är förra årets blomma från säsongsbordet vid entrén.

Vid dammen har de första små dvärgcyklamen, Cyclamen coum, slagit ut och det är en hel matta av knoppar under bladen. Den här sorten klarar både snö, kyla och barfrost till zon 3 utan några större problem, jag har skrivit mer om den HÄR.

Den vita tibasten började blomma redan i november (HÄR skrev jag om vad som blommade i trädgården för 1,5 månader sedan). Har två plantor som mamma har dragit upp från frö. Det här är den största som numera är runt halvmetern hög.

Det här är en annan långblommare, hybridkejsarolvonen ‘Dawn’. Spridda ljusrosa blommor från november och framåt.

Nykomlingen lagerolvon blommar på vid entrén. Har inte riktigt bestämt var den ska växa, men det lutar åt att sammetshortensian får maka på sig i ingångsrabatten.

Det är inte många blommor kvar, men den lila gyllenlacken blommar på, obekymrad över att vi har haft -5 grader. Den har blommat sedan jag köpte den i april, vilken kämpe!

Och här är en överlevare till! I Solrabatten, under lite vissnat gräs, hade den här sommarrudbeckian tagit skydd!

Lite fusk kanske, men i kallväxthuset har precis ananassalvians scharlakansröda blommor slagit ut. Den här plantan är inne på sin andra vinter. Den får flytta in i frostsäkert utrymme när vintern så småningom kommer, tills dess mår den bättre i växthuset. 

Och ja, det här är inte blommor, jag vet! 😉 Men jag måste ju visa hur fin glasbärsbusken är denna vinter! Vissa år blir bären bruna redan i november, men i år är de superfina.

Ta hand om er! Kika gärna in på Trädgårdsfägring.

Avslutar med tre januaritips:

 1. Vill du plantera träd när du söker på datorn/mobilen? Ändra din webbläsare till Ecosia. Har använt mig av den nu i ett år utan problem. (Finns fler fördelar, står mer utförligt på hemsidan jag länkar till.)
 2. Vill du skratta, gråta och bli alldeles varm i hjärtat? Titta på Våran lilla bondgård på svtplay. Det finns en och annan tankeställare för alla som har trädgård. Bra film för alla åldrar!
 3. Och mer trädgård på tv! På Kunskapskanalen/svtplay besöker Monty Don Japan.

6 tankar på “Januariblommor i min trädgård

 1. Hej Kristina!
  Man kan knappt tro att det är sant. Längtar efter lite färg och så mycket fint du har. Har inte kommit mej ut för att se om mina Julrosor blommar, men i så fall gömmer de sig under löven som jag täckte in dem med. Så vackra.
  Ha en trevlig helg /Marika

 2. Det brukar vara dina cyklamen jag väntar på så här års. Och så bjuder du på den här buketten! Det är knappt jag tror att det är januari. Och … den översta bilden! Jag blir stum, så, så vacker julros! Jag har sett många vackra Helleborus, framförallt på trädgårdsresor i England men den här tog nog priset. Vit tibast har jag också och den blommade rikligt förra året i … hm … februari tror jag. Har nog bilder någonstans. Idag har vi slaskväder här men det ska komma en period med kyla, ner mot 8 minus enligt prognosen vilket brukar innebära minus 10 här. Vi får väl se hur det blir med det.
  Ha en fin helg!
  Kram Anita

  • Visst är julrosen vacker, jag är så glad att den verkar trivas hos oss! Har vi nu turen att bo i en zon där vi kan få tidig blomning vore det ju dumt att inte utnyttja det. 🙂 Är ständigt på spaning efter nya vinterblommare. Nu har vinterjasminen slagit ut i trädgården också, inte med så många blommor, men jag blir glad av att se de gula små blommorna.
   Här ska det ”bara” bli -3 enligt prognosen, men om en vecka ska det bli -8… Tur jag lagt ut granris som lite extra skydd på det som är känsligt. Vi hade slasksnö ett par dagar, men det mesta är borta nu.
   Fin helg till er också!
   Kram Kristina

 3. Vintern är mild och det blommar hos dig, jo tack. Ser det likadant ut nu? Visst, den är mild här också, men snö och regn och blask och klet är inget kul. Nu ska det bli kallare också hotar man med, så jag får väl se hur jag tar mig till jobbet imorgon. Och om det alls kommer någon kund.
  Tur att jag kan njuta här hos dig.
  Våran lilla bondgård har jag sett, den tyckte jag mycket om.
  Kram kram.

  • Ingen snö här och den som kom förra veckan har smält. Får se hur det blir närmaste dagarna.
   Hoppas du kan ta dig till jobbet på ett säkert sätt. Inte lätt att locka kunder i denna besvärliga tid.
   Yngsta dottern vill se om Bondgården ännu en gång, inte mig emot.
   Kram och ta hand om dig!

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s