Bästa sommarblommekrukan? En tvättmaskin anno 1897

31 mars 16 tvättmaskin blända 2Jag visste direkt vad det var när jag fick syn på det gröna åbäket i den gamla ladan. En tvättmaskin. En gammal sådan, faktum är att den var äldre än vad jag först trodde. Tvättvaggan Blända tillverkad av Industrifabriken i Hällabäck presenterades till Stockholmsutställningen 1897 och här kan man se hur den fungerade:

Ovandelen saknas, men resten är i förvånansvärt bra skick. Ovana tvättare förmanas att följa följande råd:31 mars 16 tvättmaskin blända 6

Å ena sidan en gammal tvättmaskin. Å andra sidan… en perfekt låda till sommarblommorna! 🙂 Ska klä den med dammduk så den inte ruttnar upp första sommaren.

Från samma lada kommer de här gamla soptunnelocken. 31 mars 16 soptunnelock fågelbad 1Fast å andra sidan… så kan man ju vända på dem och då blir de finfina fågelbad! 🙂 Tänk när de ligger inbäddade i rabattgrönskan med några flytande rosor på vattenytan.
31 mars 16 soptunnelock fågelbad 2

Det här var mitt bidrag till Blommig Fredags tema Å andra sidan.

Trevlig aprilhelg! Här hemma lever vi med gipsdamm, uppbrutna golv och minimalistisk matlagning. Men å andra sidan kan man redan nu se Ljuset från den nya glasdörren som monterades in i det blivande köket i dag.31 mars 16 köket renovering

Rakt utanför finns Stora trädäcket och bortom det kan man urskilja några trädstammar mot den grå marshimlen. Det är mitt favoritträd i Trädhörnet: ullungrönnen ‘Dodong’.

Vår, sensommar och höst… ‘Dodong’ är vacker året om. Längtar efter att ha den utsikten när jag står och bakar i köket.

38 tankar på “Bästa sommarblommekrukan? En tvättmaskin anno 1897

 1. Men vilken fin tvättmaskin, kul att se. Det kommer bli superfint med blommor i den. Och så snyggt vattenbad du fick där också. Jättefina fönsterdörrar ni satt in, härligt med mycket ljusinsläpp.
  Ha det gott
  Kram Maria

  • Det gäller att se möjligheterna där andra ser skrot. 😉 För inte kunde jag låta tvättvaggan och soptunnelocken åka till tippen (vilket de skulle)?
   Ska bli så skönt att ha ett kök med ljus från söder och väster i stället för norr.
   Kram Kristina

 2. Såg en sådan tvättmaskin i bruk i somras… Visst är det kul att fynda och kunna återbruka saker. Brukar vara min dotters uppgift att fixa de grejorna. Det blir säkert jättefin kruka och fina fågelbad till sommaren.

  Kram, Carina

 3. Vilket perfekt och rejält odlingskärl! Det var kul att se filmen! Första gången jag ser den, Blenda:)
  Spännande med nytt kök!
  Trevlig helg!

 4. Vilken kul grej som kommer att bli en originell planteringslåda! T o m färgen passar.
  Och vilken totalrenovering är på gång hos er! Ett kök som är snyggt och funktionellt är fantastiskt, en stor del av livet utspelar sig ju där. Jag förstår att du längtar.
  Trevlig helg!
  Marta

 5. Den är ju som gjord att ha blommor i. Det kommer att bli hur vackert som helst. Och så är jag ju så intresserad av ert köksprojekt. Jättesnyggt med dörrarna ut mot trädgården. Det går ett program på TV som heter Property ladder. Där köper dom in gamla hus/lägenheter och rustar upp för att sälja. Och allt som oftast så sätter dom in glasdörrar från köket ut mot trädgården och jag har alltid tyckt det blivit så snyggt. Annars känner jag igen det där med byggdamm. Här känns som vi går omkring i ett moln av sågspån för just nu byts det fönster i hela huset. Det är tur det finns byggplast att täcka med 🙂

  Önskar dig en fin helg! Hoppas vädret blir bra så du kan tillbringa mycket tid utomhus.

  Kram Anita

  • Här har du en Property ladder-tittare till! 🙂 Ser fram emot att sudda ut gränsen mellan ute och inne i nya köket.
   Lycka till i sågspånsdammet Anita! Vi får hålla tummarna för helgvädret.
   Kram Kristina

 6. Vad intressant att se, har inte sett en sådan förut, bara en vanlig tvättbräda. Den här måste vara lyxvarianten. Det blir en fin utsikt från ditt nya kök.
  Trevlig helg! Marika

 7. Haha jag är likadan! Jag ser fynd medan andra ser skrot. Det finns andra användnings områden än de tänkta enligt mig 🙂
  Vilket härligt kök ni kommer att få. Byggdamm är i det roligaste men belöningen desto bättre.
  Önskar dig en fin, fin helg !

 8. Jag älskar gamla ting och dina fynd är ju suveräna!! Det är så härligt med saker som har en historia och ett förflutet som nu kan bli vackert i ett helt annat sammanhang. Tänk om gummorna vetat att det skulle planteras blommor i deras tvättvagga… Väldigt fint blev det också med dörrarna i köket, baket kommer gå som en dans framöver 😉 Trevlig helg!

 9. Vilken kul planteringslåda!! Kommer att bli superfint med blommor i!
  Spännande med köksprojektet i full gång, jag är såå avis på dubbeldörren ut från köket!
  Kram Elin

 10. Har ju sett de där tvättmaskinerna förut, men inte i bruk. Det var ju en jättetrevlig film och att den är inspelad inte allt för långt härifrån gör ju inte saken sämre. Kände dock inte igen nån på bilderna.
  Tror det kommer att bli en jättefin blomsterurna, gillar färgen skarpt! Utsikten från nya köket går inte heller av för hackor.
  Allt gott
  /Anette

 11. Vilka härliga fynd! Den gamla tvättmaskinen, den kommer att leva vidare så fint i trådgården. Fascinerande med tvättmaskinens betydelse, ja, jag tänker ju på Hans Rosling, och ser på den blivande trädgårds”byttan” med stor respekt, ja, aktning. Locket blir jättefint och uppskattat fågelbad, härligt! Gillar återbruk, både för vad det står för i sig, men också för den kreativitet och uppfinningsrikedom som ofta infinner sig. Som här. (Så fint med dörren i det blivande köket…)
  Ha en riktigt härlig helg!
  kram
  /Katarina

 12. Intressant att se en gammal tvättmaskin, har inte sett en sådan förut. Den kommer bli fin med blommor i. Dubbeldörrarna till trädgården blir fint.
  Ha en fin helg!

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s