Sparrisskörd, tulpanfrossa och planteringsfunderingar

9 maj 16 trädhörn tulpaner
Det gick verkligen fort när värmen kom. Från vår till försommar på bara några dagar. Tulpanerna slog ut, alla på en gång, och trädgården badar i färg.

9 maj 16 praktmagnolia pionrabatt

9 maj 16 praktmagnolia
Och praktmagnolian! Från ett träd med knoppar till ett träd med stora blommor (och ett och annat blad på marken).

Lundens tak blev vitt. Inte alla år som både bigarråträd och plommonträd blommar samtidigt, men i år hände det.

9 maj 16 lunden blommande bigarråträd plommonträd

9 maj 16 lunden biggaråträd blommor

Men värmen och solen snabbade ju på annat också. I går njöt vi av första sparrisen till kvällsmat. Finns nog inget som är så gott som mjäll nyskördad sparris! 🙂
9 maj 16 sparris

Nu när köket är om inte klart, så i alla fall användbart, blev det åter trädgårdstid för min del. Som jag längtat!! Söndagen spenderades med ogräsjärn i handen, men nu när det mest akuta är fixat återstår det roliga. Var ska nyinköpen ner? För självklart blev det några minnen från resan förra veckan till Botaniska i Göteborg.
9 maj 16 fjärilssockblomma sippruta purpurnunneört
Rosa storblommig fjärilssockblomma, rosa sippruta ‘Cameo’ och purpurröd blodnunneört. Några av godbitarna från Botan.

Avslutar med en bild från den heeelt ljuvliga lökängen på Botan. Snabba er dit om ni kan och har tid.
9 maj 16 botan lökäng

Önskar er en riktigt skön majvecka med mycket trädgårdstid! Till helgen konfirmeras vår äldste (inte för att jag begriper var de här 14 och halvt åren har tagit vägen men…) så nu blir det ett litet blogguppehåll för min del.

12 tankar på “Sparrisskörd, tulpanfrossa och planteringsfunderingar

 1. Till och med den köpta, importerade, transporterade sparrisen är ljuvlig, så jag kan tänka mig vilken upplevelse den hemmaodlade är!
  Det är härligt väder, men det går så fort! Allting slår ut samtidigt, jag har aldrig varit med om något liknande. Härliga bilder blir det, men ändå, jag vill naturen ska det ta det lungt igen.
  Kram
  Marta

  • Det verkar lugna ner sig redan om en dag eller två som det ser ut. Och även om det går fort gläds jag åt lite värme. (Sedan får det gärna komma ett stilla regn en natt eller två.)
   Kram Kristina

 2. Väldigt avundsjuk på din sparris. Och instämmer i att det är en härlig tid. Lite avundsjuk på din magnolia också, Har bara en och den blommar med en blomma. Men det finns ju så mycket annat att glädja sig år.
  Kram Helene

  • Tack! 🙂 Hoppas det blev sparris på pizzan för din del, så här års finns inget godare tycker jag. Vi har fått ihop tre buntar till gästmiddagen i morgon, trevligt att kunna bjuda på en vårprimör.
   Kristina

 3. Har ett gäng sparrisplantor stående för plantering nå’nstans. Roligt att du hittade några vackra växter på vagnarna. Visst har värmen gjort att visst blommar i rekordfart. På ett sätt skönt att det blev svalare men sommarvämen var så skön.

  Kram, Carina

 4. Här kommer en sen kommentar från mig. Förstår inte var tiden tar vägen. Hoppas konfirmationen gick bra i helgen och att ni hade bättre väder än vi. Igår var det regn och 18 sek.meter i byarna och tobaken som jag planterat blåste sönder. Men jag hade satt några plantor i stora krukor så jag ska nog få njuta av doften ändå.

  Det vattnas i munnen när jag ser sparrisen, vilken enorm skörd! Vilken känsla det måste vara att få äta egenskördad sparris som dessutom är så fin som din.

  Vilken fantastisk magnoliablomning. Min magnolia fick bara en handfull blommor i år, det tenderar att vara lite varannanårs blomning både på azaleor, rhododendron och magnolia hos mig. Lite magnoliablommor i år men det verkar istället bli mycket azaleablomning. Fast i vår trädgård är allt ovanligt sent i år. Jag märker det på svavelpionen som har långt kvar, samma sak med guldazalean.

  Önskar dig en skön kommande vecka!

  Kram Anita

  • Tack Anita, vi hade helt ok väder i lördags och både vi och gästerna njöt av en fin dag, sol och nyskördad sparris.
   Min stjärnmagnolia blomstrejkar och är inte alls så pålitlig som praktmagnolian. Och nu har jag dessutom tänkt flytta stackarn när den gulblommande magnolian ska ner…
   Igår kom kylan tillbaka, men jag passar på att plantera ut grönsaker och täcka med fiberduk. Bättre med lite mulet väder och lätt regn för småplantorna än sol. Inget ont som inte har något gott med sig. 🙂
   Önskar dig en fin vecka också!
   Kram Kristina

 5. Vad härlig din trädgård ser ut!! Jag skulle också vilja kanta mina rabatter med natursten, men har inte så mycket… 😦 Men visst är det härligt med allt som växer och blommar nu, äntligen. Vad härligt med egen sparris!

  • Tack! 🙂 Vi har ingen sten naturligt i vår trädgård, men väl ett stenbrott några mil bort där vi handlar sten, grus och kross. Kanske har du något i närheten av där du bor?

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s