Möta trädgårdsvänner, besöka plantskolor och köpa nya växter ~ hemma igen efter en vecka i Stockholm

Borta bra, men hemma bäst. Efter en dryg vecka i Stockholm kändes det bra att komma hem till sin egen trädgård (och hus) i kväll.

Morgonen efter Tusen Trädgårdar gav vi oss av till Stockholm för ännu ett bostadsbyte, denna gång till en lägenhet på Södermalm. Där fanns en kelig katt, en balkong med morgonsol och gångavstånd till det mesta. Precis det vi ville ha.

10 juli 16 katt på balkong Stockholm

Tillsammans (och ibland var för sig) hann både maken, barnen och jag med det vi ville se och göra. Jag träffade tre trevliga bloggvänner: Nora, Anita och händiga kvinnan.

Nora
Fiffiga vattenlösningar, damm och växthus hos Nora… anita
.
..lummigt och grönt hos Anita…händiga kvinnan
… och snygg nybyggd pergola hos händiga kvinnan (som verkligen är mer händig än vad jag är, det är bara att erkänna).

Det blev besök på plantskolorna Zetas, Ulriksdal och Rosendal och bland blomsterprakten på Waldermarsudde och en hel del växter kördes med hem. Bland andra:13 juli 16 spotty dotty sköldfotblad
Sköldfotblad ‘Spotty Dotty’ från Ulriksdal (HÄR kan du läsa Noras inlägg som väckte mitt habegär efter denna växt).
13 juli 16 hybridmejram Kent Beauty
Hybridmejram ‘Kent Beauty’ från Zetas.
13 juli 16 citruspelargon Waldemarsudde
Citronpelargon från Waldemarsudde.
13 juli 16 berlinerklematis UlriksdalBerlinerklematis från Ulriksdal. Den är precis lika mörkt lila som på bilden och doftar…

10 juli 16 koifiskar StockholmVi åkte också på besök till en familj som har en fin damm med många fiskar. De odlar också en stor mängd olika frukter och bär och vi pratade blåbärstry, qumquat och minikiwi. Till den sistnämnda familjen gjorde maken och flickorna mig sällskap.

13 juli 16 bär smultron blåbär vinbär hallonBland det första jag gjorde när vi kom hem var att gå en runda och plocka egenodlade bär, det har jag saknat. Så mycket är moget nu: hallon, smultron, vinbär, krusbär, blåbär…

Enda trista med att komma hem var att få beskedet att betongkursen jag anmält mig till i helgen var inställd. Det får bli en ”tröstresa” till Österlen i stället med besök på Åbergs trädgård, Mandelmanns och Ulriksdal utanför Kivik.

12 tankar på “Möta trädgårdsvänner, besöka plantskolor och köpa nya växter ~ hemma igen efter en vecka i Stockholm

 1. Gud så mycket roligt ni hann med! Semester av den typen kan jag bara drömma om, här finns det tre manliga motståndare till trädgårdsrelaterade sommarnöjen. Det är supersmart att byta boende också, om jag bara förmådde planera bättre!
  Känslan att komma hem fylld av upplevelser och inspiration är underbar.
  Snart börjar vår ledighet också, som jag längtar.
  Kram
  Marta

  • Vi brukar dela upp oss ganska ofta när vi är på semester. Fler nöja familjemedlemmar på så sätt. Sedan gör vi saker ihop också, men alla behöver inte vara med på allt. I en storstad är det ju enkelt att ta buss/tunnelbana dit man vill (även om det väl var ‘så där’ att gå till bussen i ösregn efter besöket på Ulriksdal…).
   Skönt att din ledighet börjar snart, då får du ge dig av till lite trädgårdsrelaterade besöksmål.
   Kram Kristina

 2. Låter som ni haft en fin semester vecka. Skönt när alla kan välja sina egna aktiviteter efter intresse:) Vilken tröst resa sen du ska göra!! Lite avis faktiskt;))
  Hoppas den blir lyckad!
  Ha det gott!

  • Ja, när barnen är i olika åldrar och alla vill göra/se olika saker fungerar det bra att åka på olika håll på morgonen och sammanstråla senare på dagen.
   Hoppas också på en fin dag på Österlen. 🙂

 3. Så skönt att höra ni kommit hem ordentligt. Det var fantastiskt kul att få träffas och jag hoppas det blir fler gånger. Tänk vilket regnväder vi fick den dagen ni var här … men som tur var kunde vi ju ta en liten runda i trädgården till slut. Roligt också att få se dina växtinköp. Förstår habegäret efter sköldfotbladet … så läcker! Och färgen på ‘Kent Beauty’ tilltalar mig. En doftande clematis, är inte det rätt ovanligt? Ljuvlig färg också. Förstår ändå att det är skönt att komma hem, det är det alltid. Och att få plocka ett så underbart stilleben med bär i olika färg, det är jag avundsjuk på. Jag glömde visa mina blåbärsbuskar. Fulla med kart som vanligt men dom brukar aldrig hinna mogna. Men så står dom och trängs i azaleasluttningen också, alldeles för mörkt. Måste ta mig i kragen och flytta dom. I år har det ju inte blivit så mycket trädgård men nästa år … 🙂

  Ha nu en fortsatt skön semester. Trist att betongkursen blev inställd men tröstresan går nog inte av för hackor den heller 🙂

  Kram Anita

  • Ja, hjälp vad det vräkte ner med regn när vi sågs! Men det ordnade sig ju ändå. Hoppas också att det blir fler gånger. 🙂
   Du får passa på nu och känna efter var det är varmast och soligaste och så flytta blåbären dit. För det är ju för trist att inte få mumsa i sig några mogna!
   Klematisen doftar rejält, som en ros, och det var vad som avgjorde köpet. Har inte koll på hur pass vanligt det är men hoppas få känna doften i kvällningen. 🙂 Fnissade lite när jag gick på Zetas och väldigt länge endast bar på en hybridmejram?! Men andra växter jag ville ha var slut/fanns inte.
   Kram Kristina

 4. Tack för besöket, det var roligt att ses! Har jag vägarna neråt så kommer jag förbi. Det är inspirerande med ditt tänk om växter och djur. Mer buskar i trädgården! Du tittade på häggmispelans snygga bär, ni är det fullt kalasande. Den drar fåglar i mängd.
  Kram

 5. Tack för besöket – det var så roligt att träffas! Synd bara att tiden gick så fort! Hoppas vi får möjlighet att träffas igen någon gång! Kul att du hittade en ‘Spotty Dotty’, de är makalöst vackra tycker jag!
  Tänkte faktiskt på er här om dagen när vi besökte en handelsträdgård som var kombinerad handelsträdgård och fågelpark – det skulle väl falla i smak antar jag? 🙂
  Ha en fortsatt skön sommar!
  Stor Kram!

  • Tiden går alltid alldeles för fort när man träffar likasinnade och har trevligt. Vi får väl träffas på riksmötet 2018 om inte ni tar vägen söderut innan dess? 🙂
   Så glad att du skrev om Spotty Dotty, annars hade jag ute ‘sett’ den på plantskolan.
   En plantskola med fågelpark?! Låter ju hur trevligt som helst.
   Ha det så fint ni också!
   Kram Kristina

 6. Fina bilder från dina bloggvänner och på de växter du inhandlat. Vilka superhärliga växter, speciellt Berlinerklematisen som verkligen var wow. Låter som om ni haft en härlig vecka i Stockholm och de trösteresor ni tänkt er istället för betonggjutning låter inte så dumt det heller. Härligt, man ska njuta :-). Det där med bostadsbyte har vi funderat på men inte kommit till skott med. Det verkar som om ni tycker det funkar bra så man skulle kanske våga sig på det i allas fall. Lite nervöst att låta någon man inte känner bo i ens hem ……, tänker jag….
  Kram Anna-Karin

  • Klematisen är jag verkligen nöjd med att ha hittat, både snygg och doft, då kan det inte bli fel. 🙂
   Ska berätta vad vi hittade på under utflykten till Österlen i ett annat inlägg.
   Att byta bostad är läskigt första gången och sedan beroendeframkallande. Det man lätt glömmer är ju att vi bor i den andra familjens bostad… De släpper ju in oss i sitt hus! Vi har bytt bostad sju gånger nu och tycker det fungerar bra ur flera olika synvinklar. Mejla mig gärna privat om du vill veta mer, jag berättar gärna om för- och nackdelar.
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s