7 stopp på Österlen ~ plantskolor, trädgårdar och butiker

16 juli 16 österlen 1Maken och jag åkte iväg på en dagsutflykt till Österlen en mulen dag. Sju stopp hann vi med mellan kl 11 och 17 utan att stressa – det är ju inga större avstånd att köra.

1. Vi började med att stanna till på Ingelstad kalkon och handla rökta kalkonlår. De höll sig kalla hela dagen i kylväska med isklampar.16 juli 16 österlen 2 ingelsta kalkon

2. I charmiga butiken En liten bit av medelhavet köpte jag några sedumplantor, bland annat den på bilden nedan som blommade så fint.16 juli 16 österlen 4 en liten bit av medelhavet 1 16 juli 16 österlen 6 en liten bit av medelhavet 2

3. På Gunnarshögs gård köpte vi på oss vår kallpressade favoritrapsolja. Gillar att de har tänkt på besökande barn, vem hade inte velat köra en runda med de stora lekfordonen medan de vuxna handlade? 🙂16 juli 16 österlen 3 Gunnarshögs gård

4. Hos Karl Fredrik på Eklaholm var det fullt med saker överallt och det mesta kändes som en stor installation (på både gott och ont). Här blev det inget handlat, innehåll och prisnivå kändes riktat till välbärgade sommarboende… Eller vad sägs om 39:- för en liten tiocentimers lerkruka?16 juli 16 österlen 7 Eklaholm

5. Sedan var det dags för lunch och den hade vi planerat in på Åbergs trädgård utanför Ystad. Det blev en extra trevlig lunch för på parkeringen sprang vi på en kär vän på skånebesök! 🙂 Efter lunch (och klappande av gosig katt) ägnade vi oss åt plantorna och handlade blåbratia ‘County Park’, chokladflockel ‘Chocolate’, vårtörel ‘Fens Ruby’, saffransfingerört och vit svärdslilja.
16 juli 16 österlen 8 åbergs 2

6. Efter en stunds körande kom vi fram till Den engelska trädgården utanför Kivik och njöt av blomsterprakt som heter duga! Att perennerna bara har två år på nacken gjorde det hela ännu mer imponerande. (Jag kommer att visa fler bilder härifrån i vinter i ett separat inspirationsinlägg.) Här handlade vi en rejäl bunt perenner till Stora trädäcksrabatten: vita solhatt ‘Alba’, höstanemon ‘Whirlwind’ och solbrud ‘Moerheim Beauty’.16 juli 16 österlen 12 engelska trädgården 3

7. Sista stoppet gjorde bara ett par kilometer bort, på Ulriksdals trädgård, där vi handlade lite fler dvärgcyklamen och ännu en Choisa ternata, denna gång en gulbladig sort ‘Aztec Gold’.16 juli 16 österlen 13 ulriksdal 1

Vi var hemma igen vid 18.30-tiden och då smakade de där rökta kalkonlåren mycket bra kan jag berätta! 🙂

8 tankar på “7 stopp på Österlen ~ plantskolor, trädgårdar och butiker

  • Händer en hel del på Österlen, mycket har försvunnit också… Men Åbergs och Ulriksdal kan man lita på, där har jag hittills inte blivit besviken. 🙂
   Kram Kristina

 1. Ja tänk vad mycket man kan uppleva på en utflyktsdag. Det är lite vår stil.
  Lustigt men när jag var på Åbergs sist inhandlade jag ungefär detsamma som du, Blåpratian och chokladblomman visste jag skulle bli kortvariga, men vart tog saffransfingerörten vägen sedan? Den lyste upp så fint.
  Tack för titten.
  kram Luna

 2. Åh, vilken perfekt tajming och inspiration för mig som ska på liten utflykt på Österlen nu på söndag. Enligt plan Engelska trädgården och Ulrikdsdal… Åbergs är ju alltid trevligt och ”givande, ha ha! Den där saffransfingerörten låter underbar.
  Allt gott!
  kram
  /Katarina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s