Fjärilarna är här – 12 av våra bästa fjärils- och biväxter just nu

23 juli 16 vitlysning fjäril påfågelöga 3Med de senaste dagarnas värme kom också fjärilarna. Det fladdrar i trädgården och jag njuter av färgglada påfågelöga och nässelfjärilar!

23 juli 16 vitlysning fjäril påfågelöga pärlemorfjäril nässelfjäril
Nässelfjäril, pärlemorfjäril (troligen silverkantad?) och påfågelöga…

23 juli 16 vitlysning fjäril luktgräsfjäril… på besök är också luktgräsfjäril.

Det är ”havet” av vitlysing på södersidan av huset som drar flest fjärilar just nu, på bilden nedan en bit av det: 23 juli 16 vitlysning fjäril påfågelöga 6

23 juli 16 vitlysning fjäril påfågelöga 4

Vitlysing sprider sig. Milt sagt. Vi har drygt två kvadratmeter, de plantorna härstammar alla ur en enda 8×8-kruka för 5-6 år sedan… Numera växer vitlysingen i en rabatt med markduk runt omkring sig på alla sidor… Hoppas den inte rymmer, för jag vill inte vara utan den här fjärilsväxten! (Den enda växt jag hittills har hittat som klarar av att samplanteras med vitlysing är för övrigt gullviva. Så på våren är rabatten ett gult hav av gullvivor.)23 juli 16 vitlysning fjäril påfågelöga 1 23 juli 16 vitlysning fjäril påfågelöga 2 23 juli 16 vitlysning fjäril påfågelöga 5 23 juli 16 vitlysning fjäril påfågelöga 7

Jag försöker välja växter som humlor och solitärbin tycker om. Här är elva av de som just nu är populära (och om du för markören över bilden ser du namnet på växten):

Nu är semestern slut för min del, i morgon börjar jobbet igen. Skönt med lite sol och värme de sista lediga dagarna. I kväll blir det nog pooldopp även för min del… Men först lite trädgårdsfixande i skuggan! 🙂

18 tankar på “Fjärilarna är här – 12 av våra bästa fjärils- och biväxter just nu

 1. Åh vilket härligt hav av blommor! Vitlysing har jag varit nyfiken på men avstått då den inte verkar tåla lite torka. Vad har den för jord och förhållanden hos dig?
  Kram

  • Hmm, jag har inte märkt av att den skulle vara speciellt känslig för torka. Tror den fått en genomvattning denna torra sommar, that’s it. Den står i söderläge, men halvskuggigt del av dagen. Framför allt står rötterna hyfsat skuggigt, men blommorna lapar sol. Vi har lätt lerjord och väldränerat. Så testa du – men var beredd på spridningen… 😉
   Kram Kristina

 2. Vad vore trädgården utan fjärilar och bin? Jättefin vitlysing du har för att locka dem, mina har inte riktigt slagit ut ännu men lavendeln lockar fjärilar och humlor så ännu så länge har de så det räcker ändå.
  Ha det gott! ♥

  • Kan rekommendera vitlysing – om den begränsas då… 😉 Oregano är underbar som insektsväxt, jag har den även i rabatterna just av den anledningen. Blommar dina fjärilsbuskar? Våra är bara i knopp, men om någon vecka hoppas jag det fladdrar av fjärilar där också.
   Kristina

 3. Här är det också massor med fjärilar just nu – flera än jag kan minnas att vi har haft någon gång. Vilka fina bilder du har tagit, själv tycker jag att det är jättesvårt att fota insekter…..de sitter ju liksom aldrig still:-)
  Kram Nora

  • Fniss! Jag vet! De fladdrar och flyger iväg för mig också när jag ska fota, men just den här fjärilen gjorde inte det. Så jag tog mååånga foton på den. 🙂
   Kram Kristina

 4. Oj vad härliga fjärilsbilder! Har också vitlysingen och tycker den är så fin ,men här är den ännu
  liten i omfång . Den får gärna bli lite större i a f.
  h.Malin

 5. Underbart med växter som drar pollinerare. Har inte kollat så noga vilka som fladdrar och surrar. Mest har jag konstaterat att det är ett högljutt surrande och att fladdret startat. Har varit för fokuserad på annat 🙂

  Men enkla echinacea, Veronicastrum, Agastache, Phlox, Tistlar, Eremurus, Knautia runt dem brukar det vara mycket aktivitet.

  Kram, Carina

 6. Visst är det väl härligt att fjärilarna är här nu! Dom fladdrar omkring överallt men mest gillar dom solbrudarna … dom jag varit tvungen att stötta upp som du vet 😉 Mina vitlysingar (som ännu inte börjat blomma) slåss med jättehostan i vita rabatten och hostan har för ovanlighetens skull fått övertaget. Annars sprider sig ju vitlysingen ganska bra som du också skriver. Fast jag tuktar den varje år och håller den bra i schack. Men den måste nog flyttas för den kan ju inte komma i skymundan för hostan. Men det får bli ett annat år. Härligt att följa din växtkavalkad med populära blommor för bin och humlor. Min prärie börjar så smått ta fart nu och där finns riktiga pollinerarmagneter, slöjsilja och solhattar.

  Hoppas du haft bra första dagar på jobbet och att du får en skön avslutning på veckan!

  Kram Anita

  • Mina solbrudar har knappt slagit ut än, men de är på gång nu. Hosta är kanske en växt som kan hålla vitlysingen i schack! 😉 Men inte kul att försöka få båda att slåss lite lagom och bli fina båda två.
   Kan tänka mig att prärien börjar bli riktigt fin nu, skönt att det kom lite värme som sätter fart på de där sensommarblommande växterna.
   Första jobbveckan har varit bra så här långt, mycket utejobb ihop med trevliga ungdomar som har sommarjobb hos oss.
   Ha en fortsatt fin vecka du också. 🙂
   Kram Kristina

  • Ja, gillar det där fladdret när man går förbi i trädgården. Mycket utejobb på jobbet, så jag försöker att bara koppla av i min egen trädgård och njuta av det som är fint just nu.
   Kram Kristina

 7. Hej kul att fler tänker på dom små när man anlägger sin trädgård..
  Själv tänker jag likadant, alla buskar blommor och växter vi köper och planterar så har jag humlor, bin och fjärilar i tanken 🙂
  Intressant med Vitlysingen, har ett hörn där jag idag har syrenbudleja.
  Fjärilarna älskar dom, men jag tror inte riktigt dom trivs i vårt småblåsiga hörn av tomten.
  Även dom andra tipsen var intressanta 🙂
  Själv har jag några favoriter också, bland annat ettåriga:
  Lejonöra och Honungsört.
  Samt perenna:
  klassikern Rudbeckia, Bolltistel, Stäppsalvia, Fältvädd, Solbrud, Smörboll
  Mynta, Basilika, Citronmeliss, Rosenstav, Kransveronika 🙂
  Ha det gott….
  Erik

  • Hej! Vad skönt med fler som tänker på det som kryper och surrar. Lejonöra testar jag för första gången i år, vad är din erfarenhet av den?
   Välkommen igen!
   Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s