I min trädgård står nu en samling mycket fina växter. De kommer från två trädgårdsälskare som av olika anledningar flyttat till nytt boende och lämnat trädgården bakom sig.
Kärrknipprot, Epipactis palustris
Strävbergenia, Bergenia ciliata
Krusgamander, Teucrium scorodonia ’Crispum’
Mathiasella bupleuroides ’Green Dream’
Vitgul alpstormhatt, Aconitumaconitum lycoctonum ssp vulparia
* Nejlika, Dianthus. (? sort. gratianopolitanus? Låg med purpurfärgade blommor).
Och så dessa också:
Guckusko, Cypripedium ’Ulla Silkens’
* Skugglilja, Tricyrtis macrocarpus (? sortnamn, macrocarpus finns inte)
* Kobrakalla, Arisaema (? sort, svartstrimmig)
Vit presidentsippa, Jeffersonia diphylla
Gul bergsingefära, Roscoea cautleyoides Gagnep
Brakved (? sort. Från T Ahnby)
Weldenia candida
Vit lundsköna, Deinanthe bifida
Pion ’Svarte Petter’
* Hjälmviska, Cautleya (? sort)
Klipplilja, Arthropodium cirrhatum
* Pion m orangeröda blommor, manshög sort som skickar rotskott…
* ovan markerar de växter där jag antingen inte vet sortnamn eller där något i art- eller sortnamn på etiketter jag fick med är småfel. Vet du mer om någon av dem eller har några som helst råd kring några av mina nya växter tar jag tacksamt emot tips. I nuläget har alla fått lagom stora krukor med fin kompostjord och står i ljus skugga i väntan på plantering.
Ja, denna trädgård. En växtnörds paradis. Jag besökte den första gången för många år sedan och på senare år har jag haft förmånen att se den igen i sällskap med min mamma. Tyvärr är fotona jag tog då spårlöst borta, men jag minns den ändå. En lummig sluttningstomt med ett tacksamt mikroklimat, oerhört tätplanterad med en mängd ovanliga träd, buskar och perenner.
Inom kort kommer små barn att leka på en nyanlagd gräsmatta, men innan dess kontaktade paret några som fick komma dit och gräva. Mycket tack vare min mamma och hennes sambo blev jag kontaktad. Jag tog ödmjuk och lycklig emot den ena plantan efter den andra och stuvade in i bilen.
Hoppas alla nya växter ska trivas hos oss och leva vidare här i vår trädgård. Den dag vi själva inte kan ha vår trädgård kvar är min förhoppning att en del växter får nya hem hos andra trädgårdsälskare.
Det är ju tur att det finns sådana som du så att växterna får ett fortsatt liv. Annars skulle mycket fint och en en del sällsynt försvinna. Hoppas de ska trivas hos dig nu.
//Helene
Att växterna lever vidare långt efter oss tycker jag är trösterikt att tänka på. Hoppas också att de ska trivas, även de som ska övervintras frostfritt.
Kristina
Det blir extra roligt att förvalta växter med arv och historia. Lycka till med dina nya trädgårdsinvånare.
Ha det gott! ♥
Tack! Ja, växter med en historia brukar vara en extra kära.
Kristina
Så fint! Jag sitter här och blir lite tårögd av trädgårdsälskarens omsorg över att ge plantorna nya goda hem och det är ju inte svårt att förstå. Kärrknipproten fastnar jag lite extra för. Vilken skatt du fått med dig hem!
Allt gott
/Anette
Jag bad att få någon enstaka planta, men annars bad jag ägarna om råd vilka växter de tyckte borde följa med mig hem. En del plantor var de extra måna om att jag skulle ta, däribland Crinum och ‘Green Dream’ som kräver vinterförvaring.
Visst är kärrknipproten fin? Den ska få växa vid den kommande lilla dammen är det tänkt.
Precis som du skriver det ser jag det: en skatt att ta väl hand om (och njuta av).
Kram Kristina
Vilka skatter – grattis till nya fina växter! Va bra att växterna lämnades till människor som bryr sig om dem och som ser till att de får leva vidare. Samtidigt är det lite trist att så gamla fina trädgårdar får förstöras – det är ju ett livsverk som försvinner. Men säljer man så säljer man och det är klart att de nya ägarna måste få göra som de vill även om det är sorgligt ur en växtälskares perspektiv.
Lycka till med alla dina nya fina växter!
Kram Nora
Tack! Ja, det är många känslor inblandat när det blir ägarbyte för en trädgård. Men ägarna är ‘klara’ med att lämna den och vi nya växtägare glada att åtminstone en del växter får leva vidare i våra trädgårdar. Jag är också glad att de nya ägarna sagt sig vilja ha kvar alla vackra och ovanliga träd. Perenner kan man ju alltid plantera in igen, fullvuxna träd är lite värre.
Kram Kristina
Härligt med fådda blommor! Pionen borde vara en delavayi som finns i alla nyanser från gult över till rött. SKUD anger gul- resp rödblommigagruppen och anger P potaninii som synonym. Arisaema finns många arter av och de flesta är strimmiga i rödbrunt/svart så tyvärr….
Men namnet är inte alltid så viktigt. Huvudsaken är att de trivs och man har sina minnen. Namn kan vara en bonus 🙂
Kram, Carina
Precis, jag ser namn som bonus. Tack för pionnamn, ska titta vidare på det. Blir väl lite enklare när den blommar så småningom…
Ja, jag hoppas de ska finna sig tillrätta hos oss och påminna mig om ett par mycket trevliga trädgårdsmänniskor och deras fina trädgård. 🙂
Kram Kristina
Sorgligt, men kanske också en viss känsla av lättnad och förhoppningsvis nästa boende bjuder det som söks och behövs nu. Vilken fantastisk växtskatt du fick med hem. Blickar avundsjukt på en hel del av dina fynd: OJ! Inser att jag antar Viggos tiggande blick, vickar sådär med huvudet på sned och försöker… Ha ha ha! Nåväl, om du får frön av den och den. Ja, och den. Så tveka inte! Jag finns!!! ;o)
kram
/Katarina
Jodå, lovar höra av mig om frön. Och på tal om det så har jag ‘sått’ all jord jag skakade av vid plantering i två lökbackar. Får se vad som kommer upp där till våren…
Kram Kristina