3 blå favoriter just nu ~ bolltistel, praktklocka och clematis ‘Arabella’

Tre av mina blå favoriter i trädgården just nu är bolltisteln som precis har slagit ut, praktklockan som har blommat några veckor och clematis ‘Arabella’ som blommar från juni till frosten tar den sista blomman.

Bolltistel, Echinops bannaticus, är härdig i stora delar av landet. Den är torktålig, älskar sol och trivs där den inte har det för fuktigt vintertid. Bollarna är vackra på håll och för den som tittar nära bjuder blombollarna på en skönhetsupplevelse.30 juli 16 bolltistel 2
En första blomma har slagit ut…
30 juli 16 bolltistel 3
.
.. och den följs snart av fler.

Bolltisteln gillas av insekter också, så det är ännu ett skäl att ha den i trädgården. Frösår sig lätt, men jag sparar bollarna till fåglarna på vintern och de brukar äta de flesta fröna. Trädet till höger i bild är en kopparlönn.
30 juli 16 bolltistel 1

Praktklocka, Platycodon grandiflorus, varav jag har den lägre sorten som heter Platycodon grandiflorus mariesii är en speciell växt. På engelska kallas den balloon flower, och det tycker jag är ett passande namn! 🙂
22 juli 16 praktklocka 5
Den är härdig i stora delar av landet och blommar från juli och långt fram på hösten. Den trivs bäst i sol/lätt skugga och vill ha det väldränerat, inte minst vintertid. Blommorna är stora och härligt blå med mörkare ådring. Det finns också rosa och vita sorter.22 juli 16 praktklocka 3 22 juli 16 praktklocka 2

Clematis ‘Arabella’ tillhör Integrifolia-gruppen. Den blir drygt metern hög och klättrar inte, utan behöver stöd. Hos oss växter den på utsidan av torvrabatten och klarar sig med en enkel båge på utsidan då den växer invävd i både ormbunkar och rhododendron.
26 juli 16 clematis Arabella 4

Den är härdig till zon 5 och passar bra att växa tillsammans med perenner eller lägre buskar. Den blommar från juni till september, men de flesta år har jag enstaka blommor kvar ända tills frosten i oktober/november.
26 juli 16 clematis Arabella 2 26 juli 16 clematis Arabella 3 26 juli 16 clematis Arabella 1

Helgen är över och jag blev klar med städning och röjning i mitt trädgårdsrum i boden. Så skönt att ha det mysigt och inbjudande där och inte fullt med skräp och odiskade krukor… 😉 I fönstret hänger små glasflaskor som jag köpte när vi var i Frankrike för några år sedan. Satte några astrar ‘Tower Chamois’ i dem, de håller länge som snittblommor. Utanför fönstret blommar syrenhortensia, violkungsljus och klematis ‘Summer snow’.
31 juli 16 trädgårdsbod

18 tankar på “3 blå favoriter just nu ~ bolltistel, praktklocka och clematis ‘Arabella’

 1. Praktklockan var ny för mig, va fin den är! De andra två har jag i trädgården och jag kan bara instämma att de är hur fina som helst! Ett rådjur åt tyvärr nästan alla knoppar på ‘Arabella’ för några veckor sedan, men nu är den på gång igen:-)
  Kram Nora

  • Nej, men vad trist med en sådan beskärning! Tur den klarade sig och orkar skjuta nya skott. Praktklockan syns på långt håll, har den vid ingången så jag ser den ofta och kan glädjas åt den.
   Kram Kristina

 2. Bolltisteln finns även här:) Förts ibörjan gillade jag den inte alls, men smaken kan ändra sig som tur är. Jätte söt klematis!
  Ha det fint!

  • Såg bolltistlarna ihop med höga stockrosor vid en slottsmur i Frankrike för många år sedan och blev såld. Har inte ångrat att jag sådde dem och fröplantorna kan man ju dela med sig av.

 3. Underbara blå! Hos mig blev bolltisteln för stor. Ja på den platsen jag hade planterat den alltså. Nu har jag delat den och placerat ut delarna på mindre frodiga växtplatser. Då får jag behålla den underbara blomman och kanske växer den lite mer ”lagom” på sina nya skuggiga tork-platser.
  Ha det gott!

 4. Det var fina favoriter! Bolltistel har jag också och den är underbar och älskas ju verkligen av insekterna. Praktklocka får minsann hamna på önskelistan. Klematisen var också snygg och jag undrar om det är den som kallas för ”helbladig klematis”? En sådan sådde jag ifjol och den börjar växa till sig nu men har inte blommat ännu. Kram Katarina

 5. Tusen takk for ditt tilbud om å sende en Primula Green Lace til meg! Dessverre så kan du ikke det, for vi har ikke lov å ta i mot planter fra Sverige uten sunnhetsertfikat. Vi er ikke medlem av EU 😉

  Kuletistel er så fin, og jeg har akkurat plantet min første. Håper at den overlever her! Så vakker header du har på bloggen din!

  Klem, Marit

 6. Praktklockan var en trevlig bekantskap. Och nu fick jag en idé. En (eller kanske till och med flera) clematis ur Integrifolia-gruppen skulle jag ju kunna ha som klänger bland mina rhododendron. Bolltistlar har jag haft men jag har tagit bort dom. Dom fick alltid någon sjukdom på bladen, nästan direkt på säsongen som gjorde att bladen blev brungrå. Dom såg alltid så förskräckliga ut så till slut gav jag upp. Det var ledsamt för jag älskar bolltistlar och det gör ju även alla insekter som jag värnar om. Ibland har jag funderat på att pröva igen, kanske det var en sort som var extra känslig för sjukdomar. Har du aldrig haft det problemet?

  Nu är äntligen målningen klar 🙂 Nu måste vi ta itu med trädgården och huset inomhus som blivit totalt eftersatta hela sommaren. Och så ska vi leta kök, men det är ju enbart roligt, i varje fall så här i början innan man måste bestämma sig 🙂

  Önskar dig en fin helg!

  Kram Anita

  • Ja, den sortens klematis bland dina rhododendron borde bli riktigt bra! Arabella var seeeg de första åren, men nu stor och rejäl. Växer på norrsidan av huset och får lite morgon- och eftermiddagssol på blommorna bara, ‘fötterna’ står i skuggan hos ormbunkarna.
   Jag har inte haft sjukdom på mina bolltistlarna, visst kan de bli lite bruna och torra nertill, men inte mer än så. Jag skickar dig gärna lite frön i höst, grobarheten är god av döma av fröplantorna… 😉
   Skönt att ni är klara med målningen, och nu har ni den roligaste biten av köksrenoveringen framför er! Ett tips är att i välsorterade tidningsbutiker finns det specialtidningar om kök/badrum. Jag köpte några sådana när vi planerade kök, gav mig flera bra idéer som vi inte hade tänkt på.
   Fin helg till dig också!
   Kram Kristina

   • Vet du, vi ska åka på vårt årliga besök till Zetas imorgon bitti 🙂 Då ska jag titta efter ‘Arabella’, den finns med i deras katalog. Jag tar gärna emot frön på bolltistlar så jag kan pröva igen. Både jag och insekterna längtar efter de blå bollarna 🙂 Undrar om man kan så dom inomhus eller om dom måste ha en kylperiod för att gro. Jag får försöka lite olika metoder. Kan berätta att riddarsporrarna blev enormt fina. Jag kommer att flytta dom till framsidan av huset där dom kommer att komma mer till sin rätt. Nästa år ska jag ha ett trädgårdsår igen och i vinter ska jag lägga upp planer. Det ska bli så skönt att få ägna sig åt trädgården igen efter det här året då det mesta gällt renoveringar.

    Tack för tipset om tidningar. Letar för fullt efter idéer 🙂

    Kram Anita

   • Då håller jag tummarna att du hittar Arabella eller en kompis på Zetas. Kan tipsa om att Ulriksdal slottsträdgård hade många fina klematis.
    Skönt med ett trädgårdsår nästa år, ser själv fram emot ett sådant efter renoveringen här detta år.
    Kul att riddarsporrarna blev bra, om än inte som vi hade tänkt… 😉
    Kram Kristina

 7. Fina blå favoriter du valt. Bolltistlar är som du säger enormt vackra om man går nära och tittar på de små blommorna i ”bollen”. Praktklockan och klematisen var också riktigt fina och eftersom de går i min zon så blev jag förstås frestad. Det är inte svårt att bli det när man ser så vackra blommor 🙂 Har varit bortrest och ligger lite efter i trädgården men igår kom i alla fall regnet så att jag slipper vattna. ska ut och skörda och gräva (så att jag kan plantera mer :-))
  Kram och fortsatt fin helg! Anna-Karin

  • Välkommen hem och skönt med lite regn detta torra år! Jag ligger också efter i trädgården men tar det med ro. Tids nog kommer jag ifatt.
   Fin helg till dig också!
   Kram Kristina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s