Här och nu i trädgården ~ att plocka havtorn

7-sep-16-havtorn-2

Det pratas mycket om att vi ska leva mer i nuet. En utmärkt aktivitet för att öva den förmågan är att plocka havtornsbär. Eller vilka andra bär som helst där taggar är involverade… 😉7-sep-16-havtorn-4

Hemma hos oss står havtornsbuskarna ‘Svenne’ och ‘Lotta’ planterade i en odlingslåda gjord av tre pallkragar. Anledningen är havtornens förmåga att skicka rotskott.7-sep-16-havtorn-5

De har sällskap av lilavit blomman för dagen och salvia ‘Nachtvlinder’, en underbar sort som jag köpte av en trädgårdsägare under Londonresan förra sommaren. Som den har levererat!

Tidigare stod havtornsbuskarna i var sin plastkruka modell mycket stor, men det blev ändå för varmt och torrt för buskarna och de flesta bären trillade av på försommaren. I år har de däremot trivts med ökad jordvolym och svalare rötter och tackar mig genom att ge en riklig skörd.7-sep-16-havtorn-2

Det tar tid att plocka, men ‘Lottas’ bär är goda nog att äta som de är. Inte syrligare än vilket vinbär som helst, och med viss sötma. Detta år testade jag att torka bären, senare ska det bli sylt också.7-sep-16-havtorn-3
Före…
7-sep-16-havtorn-torkad-1… och efter, i torkad form. Två nätter i värmelådan i nya köket blev lagom.

Har du havtorn och vad brukar du göra med bären?

Årets plockning av blomsterkornellens bär är nu avslutad. Facit blev 1,4 kilo bär (308 stycken) som gav ungefär 15 dl sylt. Klart godkänt!

Trevlig helg alla och njut av det fantastiska septembervädret. Här blir det trädgård för hela slanten. Maken har beskurit det stora bigarråträdet i Lunden idag (varför ska jag berätta så småningom) och nu ska jag såga upp grenarna för fortsatt användning i trädgården. Mindre kvistar hamnar i komposten och stammarna lägger jag ut här och var i rabatterna där de sakta förmultnar och ger småkrypen en bra livsmiljö.

4 tankar på “Här och nu i trädgården ~ att plocka havtorn

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s