Exotisk sylt av blomsterkornellens frukter

1 sep 16 blomsterkornell bär 3Nu är blomsterkornellens röda frukter klara för skörd. Av dem gör jag en god sylt med smak av nektarin och exotisk frukt.

Det är inte alla som vet att frukterna är ätliga, de flesta har blomsterkornellen för de vackra ”blommornas” skull. Så var det också för mig när jag köpte och planterade vårt träd för tolv år sedan. För två år sedan provade jag att göra sylt av bären och blev glatt överraskad av resultatet. Visst är det lite meckigt att få ut innandömet, men det är kul att bjuda på en sylt som ingen vet vad det är. 😉 Jag brukar ha gissningstävling. Kvitten, päron, persika… Gissningarna har varit många, men hittills har ingen gissat rätt.1 sep 16 blomsterkornell bär 1 sep 16 blomsterkornell bär 2

Vill du veta hur jag tog hand om bären och tog bort det sträva höljet läser du inlägget för två år sedan HÄR.

2 juli 16 blomsterkornellSå här överdådigt blommade trädet i försomras, bilden är tagen 2 juli.

Jag tänker varje vecka att jag ska berätta mer om vad som händer i vår trädgård just nu, men sedan rasslar dagarna (och framför allt de lediga kvällarna) förbi och så är det helg igen… En kort rapport om vad jag håller på med: flyttar växter som står ”fel”, tar hand om/rensar bort fröplantor, skördar grönsaker och bär, plockar blommor till buketter, fotograferar…

… och gör som katten, tar det lugnt och slappar i trädgården! 🙂

Trevlig helg!

14 tankar på “Exotisk sylt av blomsterkornellens frukter

 1. Den sylten verkar spännande och god. Vackra är kornellbären också för att inte tala om när den blommar. Blomsterkornellen står ännu högre på min önskelista nu efter detta.
  Ja tiden går fort och alltid är det något nytt som man egentligen vill dokumentera. Ofta visar jag bara bilder för bloggen sammanställda av foton jag har för tillfället utan tema. Det får räcka så länge tänker jag.
  Den där katten är ju bara för go….där behövs verkligen inga ord.
  Kram Luna

  • Det blir faktiskt hyfsade mängder sylt också. Plockade 240 bär (ja, jag räknade) och fick fem burkar på ca 2-2,5 dl vardera. Och än finns det bär kvar som jag inte når eller som inte lossnar av sig själva ännu. Jag gillar verkligen att trädet både är vackert och bjuder på ätbart.
   Vår katt tycker om att följa med oss runt i trädgården. Och har han tur kan det ju vara någon som slår sig ner bredvid, klappar honom och njuter av solen…
   Kram Kristina

 2. Så bra att du tar dig tid och tar vara på bären och syltar! Det är väl tyvärr så att folk slutar mer och mer med sånt och köper istället. Kul med den ovanliga sorter också! Kan tro att det är svårt att gissa:)
  Trevlig helg!

 3. Vilken vacker bild med korgen full av kornellbär! Min Satomi har också frukter, men inte så många och alla bär är inte mogna än. Själv funderar jag göra marmelad på fläderbär, fast med tanke på mitt fullt utvecklade sockerberoende borde jag avstå från allt syltande.
  Aktiviteter i trädgården går före bloggandet, och hela livet går ju före trädgårderandet, så är det ju. Jag ligger än så länge lågt med flyttkarusellen, vill inte förstöra helhetsintrycket ännu, men underhållet tar också sin lilla tid.
  Kristina, jag ska försöka hinna göra ett inlägg om min lilla kastanj ‘Koehnei’ senare idag, kan du slänga ett öga på det? Jag tror du kan hjälpa mig.
  Kram
  Marta

  • Alla bär är inte mogna här heller, men de flesta.
   Precis, så är det med livet, trädgården och bloggandet. Just nu är ett inlägg i veckan lagom, och så får det vara ett tag.
   Ska kika in till dig och se vad du skriver om Koehnei.
   Kram Kristina

 4. Jaså det blir bär på blomsterkornellen också, det visste jag inte! Jag har ju en sån och har inte sett några blommor ännu ens, undrar hur många år det skall ta månne… är nu inne på tredje säsongen, men man får väl vänta och se. Men tack för tipset om sylt!

  Kram Gunilla

 5. Vackra bär och en härlig färg. Det finns mycket gott att äta. Testade lite olika bär när jag var ute i skogen och plockade lingon. Sen fick jag se en bild på en alldeles underbar variant av vinbär. Mer ögongodis än bärskörd skulle jag tro.

  Viktigt att njuta också! Kram, Carina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s