Höstaster ~ höstens fluffiga primadonna

En favorit i trädgården så här års är höstastrarna. Bin och andra insekter uppskattar dem också, så det är en extra bonus.25-sep-16-ljuslila-hostaster-bin-5 25-sep-16-lila-hostaster-bin-fagelhus-3 25-sep-16-lila-hostaster-bin-fagelhus-2

Jag har med åren samlat på mig ett flertal olika, har inte namn på alla, men de är vackra var och en på sitt sätt.25-sep-16-vit-hostaster-ingangsrabatt
Vit…
25-sep-16-blalila-hostaster-avenboksportal-1
Blålila…25-sep-16-lila-hostaster-fagelhus-4
Rosalila…
25-sep-16-morklila-hostaster-stapprabatt
Mörklila…

En del sorter, som den rosalila som står vid sidan om fågelvoljärerna och kvittenträdet, skjuter i höjden.
25-sep-16-lila-hostaster-fagelhus-1

Andra breder ut sig på bredden. ‘October Skies’ väver sig in i omgivande perenner i Stäpprabatten.
25-sep-16-hostaster-october-skies-stapprabatt-2 25-sep-16-hostaster-october-skies-stapprabatt-1

Några sorter har inte börjat blomma ännu, så jag hoppas de kommer igång innan frosten biter ordentligt i kronbladen. Önskar er en fortsatt fin vecka!

14 tankar på “Höstaster ~ höstens fluffiga primadonna

 1. Åh så fina! Föll speciellt för den sista… Går den att fröså? Om så, tigger jag… frön. (Ska kolla runt här och se om det finns något som du kanske vill ha… )
  kram kram
  /Katarina
  …som än en gång tackar för fröer. Plantorna jag fick då du var här ser ut att må väl i sina krukor i väntan på tillväxt och Platsen. =o))

  • Ja, visst är den fin October Skies? Jag kollar gärna efter frön, den har dock inte frösått sig spontant i rabatten. Jag tar gärna en planta av den där höga Oudolfväxten längst bort i högerhörnet. 🙂
   Kram Kristina

 2. Astrar gillar jag också. Så många fina sorter du har. Har bara två sorter själv men dom älskar jag att fotografera den här tiden tidiga morgnar. Jag har en sort som heter ‘Twilight’ och den blir så vacker när frosten nyper den i kinderna. Någon frostnatt verkar inte vara i sikte närmaste veckan här, däremot fick vi ett rejält regn inatt och på förmiddagen. Vattnet försvann ner direkt i den törstiga jorden.

  Kram Anita

 3. De är underbara allihop! Vi har två gamla ljuslila, en som brer ut sig och en nästan likadan som håller sig still. Har försökt med fler men de försvinner efter några år. Njuter av dina bilder istället 🙂

 4. Vad mycket fina höstastrar du har. Blev verkligen förtjust i ‘October Skies’, och eftersom du har den i stäpprabatten gissar jag att den klarar ett lite torrare läge än många av de andra sorterna. Det är så kul med växter som blommar nu och förlänger sommaren. I år har det inte känts som höst förrän för ett par dagar sedan när ruskvädret med blåst och regn drog in. I och för sig skönt med lite regn. Det syntes hur växterna sträckte på sig när de fått lite riktig naturlig bevattning.
  Kram Anna-Karin

  • Tack! Blir mer och mer förtjust i höstastrar och flera av de sorter jag har är inte trista nertill på stjälkarna. Just October Skies klarar det lite torrare läget, köpte den på en plantskola med prärieväxter och är mycket nöjd med den.
   Det har regnat av och till i tre dagar. Resultat: 5 mm… Suck.
   Kram Kristina

   • Mmm,.. förutom att ‘October Skies’ var väldigt vacker så är nog den och andra prärieväxter de mest lämpade den här sommaren och hösten 🙂 . Vågar knappt tänka på hur lite regn som kommit…… kanske 40 mm sen i maj …

   • Ja, tror också på fler torktåliga växter i trädgården. Vi fick 45 mm regn nu i söndags måndags, men innan det var det torrt torrt i många veckor.

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s