Se stadsodlingen förvandla 900 kvadrat gräsmatta på 3 månader

Jag har, tack vare min arbetsgivare, förmånen att få hjälpa andra att börja odla eller utveckla sin odling (bland väldigt mycket annat, men andra bitar av vad jag gör på jobbet får jag berätta om en annan gång). I april var den här platsen ”bara” en stor gräsmatta. Eftersom det under gräset döljer sig en mycket stening slänt snickrade kollegor till mig stooora träramar (i tjockast möjliga ej tryckimpregnerade regelvirke)…stadsodling-var
Längst till vänster skymtar de 60 pallkragarna och växthuset och till höger det nya odlingsområdet med större odlingslotter.
stadsodling-var-2Och här är resten av det nya odlingsområdet. Alla odlingsramarna är ännu inte klara, men markeringspinnarna visar var det ska byggas. Fotona är tagna med mobil ut genom ett fönster på tredje våningen. Längre ner i inlägget kan du se en bild tagen från andra hållet, nerifrån grässlänten upp mot odlingen.

Sedan anlände många kubikmeter ogräsfri grönsaksjord med lastbil…stadsodling-jordpafyllning

Tre månader senare såg platsen ut så här!stadsodling-sommar-6 stadsodling-sommar-5 stadsodling-sommar-2

stadsodling-sommar-4 stadsodling-sommar-3 stadsodling-sommar
Översiktsbilderna är tagna från ett fönster på tredje våningen i huset till vänster i bild.

Tänk att människor som vill så ett frö (eller några hundra) kan förvandla en plats på det sättet.

Granne med de stora odlingslotterna finns också en pallkrageodling för de som vill odla i lite mindre skala. Den såg ut så här i somras:
pallkrageodling-somamr

Ett stenkast bort från odlingarna finns de keliga getterna och våra flitiga stadsbin. Det här är en oas, mitt i stan, där alla som vill kan vara delaktiga på ett eller annat sätt.
getter
De små gulliga killingarna från i våras är numera liiite större i storlek. 😉

När jag för två år sedan gick en kurs i Permakultur och lärde mig mer om stadsodling fick vi deltagare se nedanstående video. Det är ett underbart exempel på hur odling kan förvandla både mark och människor. Mitt favoritcitat? ”Growing your own food is like printing your own money”. Inte kunde jag ana när jag gick kursen att jag inom ett år skulle få jobba med det jag gillar mest, men ibland vänder livet när man minst anar det. 🙂

I Sverige har vi gott om duktiga stadsodlare som hjälper andra att komma igång med odlandet. Podradion Odlarna har intervjuat flera av dem, nu senast Agnes Fischer i Botkyrka. Tidigare har bland andra Dante Hellström, Christina Schaffer och Johannes Wätterbäck/Farbror Grön intervjuats. Även odlande i mindre skala på t.ex. en balkong har uppmärksammats genom Ulrika Flodin Furås. Har du ännu inte upptäckt Odlarna, skynda genast dit. Det finns intervjuer med bland andra Gunnel Carlson, Hannu Sarenström och Karin Berglund också.

Vill du komma på besök till odlingarna i inlägget, så kan du bara skriva det i en kommentar så kontaktar jag dig privat. Jag skriver ju inte så detaljerat här på bloggen var jag jobbar eller bor.

Happy gardening! 🙂

18 tankar på “Se stadsodlingen förvandla 900 kvadrat gräsmatta på 3 månader

  • Det kanske vore en idé. 🙂 Den största odlingslotten är på ungefär 100 kvadratmeter. Det är väldigt mycket odlingsglädje i området och det odlas både ätbart och blommor.
   Kristina

 1. Wow. Sköter var och en sin egen plätt eller är det några få som är aktiva för att det ska se så prydligt ut eller är det ni? Vid våra invandrarkvarter är odling mycket populärt, även om det ser ut hur som helst, men växer gör det så det knakar. Gemensam stadsodling håller ihop helheten bättre.
  Kram Luna

   • Förstår det. Det verkar vara ett mycket lyckat stadsprojekt. Vilken tur att du hittade detta jobbet och fick en framåtsträvande chef. Du är som klippt och skuren för det också. Ser fram emot fler inlägg om detta.
    kram Luna

   • Tack snälla du, blir nästan lite generad nu. Det är skönt att ha bytt yrkesbana (och konstigt nog ändå ha nytta av många kunskaper från förr). Ska berätta lite om de andra pusselbitarna i jobbet en annan gång.
    Kram Kristina

 2. Vet du, jag blir bara så glad och lycklig när jag läser sådan här inlägg. Vilken förändring, vilken odlarglädje, vilken oas. Och ditt favoritcitat blev en favorit hos mig också. Tack Kristina för att jag kan gå och göra lunch med ett leende på läpparna.

  Önskar dig en härlig torsdag!

  Kram Anita

 3. Ett inlägg som gör en riktigt glad. Vilka odlingslotter (wow) och sen den stora mängden med små pallkragar till det. Underbart att se. Det finns ett litet sånt område i Karlstad bredvid stadsträdgården och det är också uppmuntrande men det du varit med om att göra är ju super. TED var härlig att se. Tänk att kommunen ville ge sig på honom. Tur att han var stark och visste vilka han behövde få på sin sida för att få dem att vända. Har en vän från USA och hon säger att på en del ställen är det i princip förbjudet att odla egen mat och om jag minns rätt så var det pga otillåten konkurrens. Drive-in- ställena är kanske rädda att förlora sina kunder???
  Heja dig och TED!
  Kram Anna-Karin

  • Tack Anna-Karin! Ja, jag är så glad att jag har en arbetsgivare som vill att fler får chansen och möjligheten att odla. Och just att det finns både små och stora ytor blandat och att odlare träffar varandra lite spontant är bra.
   Ron är min idol, tänk vad han har gjort i USA och vad han fortsätter göra när han är runt och predikar odling. Han var i Malmö nyligen, det ska tydligen komma en film framöver om hans jobb. Spännande!
   Kram Kristina

 4. Pingback: Igelkottsungar, jobbförändringar och min nya trädgårdsinspiration | Kristinas oas

 5. Pingback: 2020 års trädgårdsplaner – ätbart, blommor och öppen trädgård | Kristinas oas

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s