Mellan sol och kvällsmörker ~ en promenad i höstträdgården

6-okt-16-prydnadsapel-eskilstuna
De små klarröda frukterna på prydnadsapeln ‘Eskilstuna’ lyser i kvällssolen.

Det är inte lång stund man har på sig i trädgården efter jobbet. Det mörknar snabbt nu, men solens strålar får höstträdgården att bjuda på vackra färger.

Följ med på en runda.  🙂

6-okt-16-trollhassel-dawmVackra höstblad, som här trollhassel ‘Diane’…6-okt-16-korallkornell-exot…och rysk kornell ‘Sibirica Variegata’.6-okt-16-austinros-a-shopshire-ladRosorna blommar på och ‘A Shopshire Lad’ är inget undantag.6-okt-16-skuggliljaMen även nya växter visar sitt vackra höstjag, som här en hårig skugglilja av okänd sort.6-okt-16-akta-kvitten-lescovackaVissa frukter börjar mogna först nu, som äkta kvitten ‘Leskovacka’.6-okt-16-gras-solrabattenGräsen är som vackrast nu…6-okt-16-klematis-gravetye-beauty… och även många av fröställningarna, här klematisen ‘Gravetye Beauty’.6-okt-16-ginnalalonnGinnalalönnens blad har sakta börjat färga marken gul, men ännu lyser en del av dem upp trädets grenar.6-okt-16-ullungronn-dodongGrannen, ullungrönnen ‘Dodong’, visar inte så mycket höstfärg ännu, men det är desto mer färg på bären.6-okt-16-ullungronn-dodong-bar

Det här är en lång, men rolig och inspirerande vecka. I onsdags var jag på Elmias trädgårdsmässsa med jobbet (Årets perenn blev krypflox och de tre trenderna 2017 heter Grön i trädgården, Gröna labbet och Vego Garden). I morgon väntar medverkande vid en lokal skördedag där det blir prat om stadsodling och utemiljö med besökarna. Helst skulle jag vilja ta det lugnt på söndag och bara softa… Men det vill jag samtidigt inte, för jag vill väldigt gärna lyssna till brittiske trädgårdsprofilen Noel Kingsbury när han besöker Sverige och ska berätta om New ways with perennials. Lovar dela med mig av vad han hade att berätta vid senare tillfälle här på bloggen.

Trevlig helg!

18 tankar på “Mellan sol och kvällsmörker ~ en promenad i höstträdgården

 1. Fina höstbilder, särskilt den på rosen. Det verkar som ni i södra Sverige fått höstfärger tidigare än här konstigt nog. Det såg vi när vi bilade ner till Tyskland förra helgen. Fast det kanske beror på torkan. Nyfiken På Noel Kingsburys föredrag.
  Hoppas du hinner vila lite också i helgen.
  Kram Luna

  • Kan säkert bero på torkan att höstfärgerna är tidiga.
   Nu är jag hemma från skördedagen och ska bara koppla av och bli varm igen… 😉 Blir nog lite baka som avkoppling tror jag. Jag återkommer om Noels föredrag.
   Kram Kristina

 2. Så mycket fint du har det i din trädård ännu! Vackra fröställningar på klematisen tex, och ja, allt det andra med! Hm, krypflox var något nytt för mig, måste kolla in den lite mer! Måste ju ha en hel del kvaliteter när den blir årets perenn 😉

  Må gott och hoppas du får en fin söndag!
  Kram Gunilla

  • Du, krypflox var ny för mig med! 🙂 Men vi lär nog hitta den på alla plantskolor till våren… 😉
   Har haft en bra lördag och ser fram emot föreläsningen i morgon.
   Kram Kristina

 3. Hoppas det blev tid för vila och njutning också. Höstfärgerna är härliga! Mest gul torka här fortfarande. Det kommer nog att ta tid för naturen att hämta sig efter denna sommar. Jag ska gräva upp och slänga ett par buskar som inte pallat trycket.

  • Ja, denna sommar har verkligen inte varit normal när det gäller regn.
   Föreläsningen var väl värd utflykten, glad jag åkte. Det blev tid till avkoppling och bakning också, så det blev en bra helg. Trädgårdssysslorna, ja, de finns kvar nästa helg… 😉
   Kram Kristina

 4. Jag går gärna med på en promenad i din trädgård. Håller med om att gräsen är som vackrast den här tiden. Tycker om din poetiska titel, mellan sol och kvällsmörker. Det är så det känns nu, solen skiner och så kommer man på att man ska göra något. Och i nästa stund har det börjat mörkna. ‘Dodong’ börjar redan bli vacker även om dess absoluta peak inte inträffat ännu.

  Önskar dig en fin vecka!

  Kram Anita

  • Ja, skymningen varar inte lång stund nu inte. Men vackert är det, den där stunden innan det mörknar.
   Dodong är på G, ser fram emot ‘facklan’.
   Fin vecka till dig också!
   Kram Kristina

 5. En vacker runda med fina höstfärger. Blev speciellt förtjust i klematisens fröställningar, de var superläckra. Får kolla upp den. Skulle förstås också vilja ha en ‘Dodong’, men jag har ju mina 20 meters björkar jag, som inte blivit nedtagna än …… Suck! Nåja,de är vackra de också. Trollhasselns blad var tjusiga. Att de är vackra har jag tänkt på många gånger men inte på att de har så fina blad. Ser fram emot att höra om Noel Kingsbury.
  Kram Anna-Karin

  • Björkar kan vara riktigt fina, men förstår om du längtar efter en Dodong också. Trollhassel är vackra fler årstider än våren, var själv inte medveten om de fina bladen innan jag köpte busken förra året.
   Noel var klart intressant att lyssna till, återkommer som sagt till det.
   Kram Kristina

 6. Fina exempel du visar. Finns många vackra träd och buskar med fina höstfärger. Du verkar ha mycket mer höstfärg än här. Allt jag satt som ska få fina färger är grönt, väldigt grönt. Det är egentligen bara rhododendron som börjat byta… Oavsett så är de vackra alla höstfärgerna 🙂 Och bär är ytterligare en bonus.

  Kram, Carina

Lämna gärna en kommentar, det är så roligt att ha kontakt med dig som läser här! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s